Με τον συνήθη επικοινωνιακό τρόπο έδωσε η κυβέρνηση τα στοιχεία για το νέο ασφαλιστικό που καταρτίζει με την σκανδαλώδη εμφάνιση του υπουργού Βρούτση σε ιδιωτικό κανάλι, τον ιδίας με την ΝΔ κοπής και πολιτικής προτίμησης ΣΚΑΙ, ενώ διαρροές υπήρξαν και σε κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων. Παρόλα αυτά, η πολυδιαφημιζόμενη διαβούλευση για τον λαό την προηγούμενη Πέμπτη έως την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Στο σημείωμα αυτό θα ασχοληθούμε κύρια με την ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων, βιοτεχνών επιστημόνων κλπ.

Αποσυνδέονται λοιπόν από το δηλούμενο εισόδημα που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου οι εισφορές και διαμορφώνονται 7 ασφαλιστικές κλάσεις. ως εξής ¨:

H 1η κλάση στα 210 ευρώ (155 για σύνταξη και 55 για εισφορές υγείας)
η 2η κλάση στα 252 ευρώ
η 3η κλάση στα 302 ευρώ
η 4η στα 363 ευρώ
η 5η στα 435 ευρώ
η 6η στα 566, ενώ οι εισφορές υγείας είναι στα 55 ευρώ για τις 4 πρώτες κλάσεις και ανεβαίνουν στα 66 ευρώ για τις 2 τελευταίες.

Αντίστοιχα για τους αγρότες οι κλάσεις θα ξεκινούν από τα 119 ευρώ έως τα 319 ευρώ στην ανώτερη.

Για τους νέους (έως πέντε χρόνια) στην ασφάλιση θα υπάρχει άλλη κλάση εισφορών στα 126 ευρώ.

Σημείο σύγκρισης είναι τα ποσά του κατώτερου επιπέδου εισφορών ανάμεσα στα δύο συστήματα του νόμου Κατρούγκαλου και του νόμου Βρούτση.

Παρατηρούμε λοιπόν μία αύξηση κατά 20% δηλαδή στα 210 από 175. Και το αναφέρουμε αυτό γιατί ένας μεγάλος, ίσως ο μεγαλύτερος, αριθμός αυτοαπασχολουμένων βρίσκεται σε αυτήν λόγω της κρίσης και των πολιτικών των μνημονίων, που συρρίκνωσαν και κατακρήμνισαν τα εισοδήματα.

Συν σε αυτά πρέπει να καταγράψουμε το σύνολο των ρυθμίσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, δήμους, ΔΕΗ κλπ, που έχει καταφύγει όλος αυτός ο κόσμος, προσπαθώντας να αμυνθεί από την φορομπηχτική πολιτική, τα χαράτσια και τις κάθε λογής επιβαρύνσεις.

Και χωρίς να τα έχει καταφέρει και πολύ, μιας και οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι στο προσκήνιο χωρίς να παρέχεται ουσιαστική προστασία. Μάλιστα στο ζήτημα αυτό τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όπως διατείνεται ο ακροδεξιός ψάλτης της κυβερνητικής χορωδίας, ο Άδωνης, και προκύπτει επίσης από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Αλλά το κυριότερο είναι σε τι επίπεδο παροχών και σε τι επίπεδο συντάξεων θα καταλήγει αυτό το ασφαλιστικό. Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διδαχτεί πολλά από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο του Κατρούγκαλου.

Για το επίπεδο των παροχών ήδη καθημερινά έρχονται οι πληροφορίες για τις κλινικές που κλείνουν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που λείπει και τα δημόσια νοσοκομεία που τα κρατούν όρθια οι υπεράνθρωπες και εργώδεις προσπάθειες του προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας.

Όσο δε για τις συντάξεις εκτός από τις μνημειώδεις καθυστερήσεις για την απονομή τους υπάρχει και η πλευρά του ύψους τους που αντιστοιχεί σε ψίχουλα ή φιλόπτωχα βοηθήματα.

Όλα αυτά οδηγούν στην διακηρυγμένη τοποθέτηση της παρούσας κυβέρνησης για την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, και επίσης στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών υγείας και περίθαλψης. Και όσοι έχουν μία ορισμένη σχέση μπορούν να διαβεβαιώσουν πως ουδεμία σχέση έχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι παροχές περίθαλψης δημόσιων δομών υγείας και ιδιωτικών αντίστοιχων.

Σε ό,τι αφορά δε τις χρηματικές αξίες που καταβάλλονται, εδώ πραγματικά δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης, αφού στα μεν δημόσια είναι από δωρεάν έως ελάχιστες, στα δε ιδιωτικά πρέπει κανείς να είναι κάτοχος μεγάλης περιουσίας για να ανταποκριθεί στο απαιτούμενο κόστος. Ή αν ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης αυτός ή οι δικοί του άνθρωποι.

Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, η λεγόμενη «ελεύθερη» επιλογή ασφαλιστικής κλάσης δεν είναι και τόσο ελεύθερη όσο διαφημίζεται, αλλά κατά βάση, με όσα περιγράψαμε, καταναγκαστική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το