Σε μάστιγα εξελίσσεται το φαινόμενο της σχεδόν απρόκλητης αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει με νεκρούς.

Τελευταίο επεισόδιο, στην πόλη Ντάνβιλ της Καλιφόρνια, με αξιωματικό του τοπικού τμήματος να πυροβολεί και να σκοτώνει άστεγο που αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του. Ο ίδιος αστυνομικός, τον Νοέμβριο του 2018, είχε σκοτώσει στη διάρκεια καταδίωξης, έναν 32χρονο Φιλιππινέζο.

Το βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει τον αστυνομικό Άντριου Χολ να πυροβολεί και να σκοτώνει 33χρονο άστεγο Τάιρελ Γουίλσον, στην πόλη Ντάνβιλ της κομητείας Κόντρα Κόστα. Οι σκληρές εικόνες αστυνομικής βίας που αποτυπώθηκαν στην κάμερα που έφερε επάνω του ο αστυνομικός, δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα από την αστυνομία, ενώ το περιστατικό συνέβη στις 11 Μαρτίου.

Αποτυπώνουν τον άνδρα να βρίσκεται στη μέση του δρόμου και κάτι να λέει στον αστυνομικό, ο οποίος προτείνει το όπλο του και τον πυροβολεί.  Η αστυνομία υποστηρίζει ότι πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα, είχε στην κατοχή του μαχαίρι και πως ο αστυνομικός ήταν σε θέση άμυνας. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο και λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Το επίμαχο βίντεο κυκλοφόρησε την ημέρα που ο ίδιος αστυνομικός κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία της Κόντρα Κόστα για «ηθελημένη επίθεση ανθρωποκτονίας» με ένα ημι-αυτόματο πυροβόλο όπλο, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας 33χρονος από τις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στις 3 Νοεμβρίου του 2018.

Ο Άντριου Χολ, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής σερίφης στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και δε συμμετείχε στην καταδίωξη από την αρχή, χρησιμοποίησε σύμφωνα με το κατηγορητήριο «παράλογη και περιττή δύναμη» όταν πυροβόλησε τον 33χρονο Λοντεμάρ Αρμπολέντα εννέα φορές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. 

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες και των δυο θυμάτων, ανέφερε πως ο θάνατος του άστεγου τον προηγούμενο Μάρτιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν ο αστυνομικός προχωρούσε, απλά, στη σύλληψή του. «Είχε όλο τον χώρο για να το κάνει», τόνισε.

Μέχρι και την Τετάρτη, ο αστυνομικός δεν είχε τεθεί υπό κράτηση, ωστόσο αργότερα ένας δικαστής υπέγραψε ένταλμα σύλληψης και έθεσε την εγγύησή του στα 220.000 δολάρια. Εάν καταδικαστεί, φέρεται να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 22 έτη.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το