Από τις 29-10 ως τις 30-10-2018 το 23ο Γυμνάσιο Αθήνας, βρισκόταν σε κατάληψη, μετά από απόφαση των συλλογικών οργάνων των μαθητών. Για τις 29-10, υπενθυμίζουμε, υπήρχε απόφαση της Β΄ ΕΛΜΕ για στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων, που εξελίχθηκαν στην Αθήνα και πανελλαδικά. Οι μαθητές τού εν λόγω σχολείου διεκδικούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την παιδεία και να αντιμετωπιστούν μια σειρά λειτουργικά προβλήματα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, εκπαιδευτικοί και γονείς και από κοινού κατέβαλαν προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σχολείου που έθεσαν οι μαθητές. Καταγγέλλουμε πως η προσπάθεια αυτή δυναμιτίστηκε από τις διαρκείς παρεμβάσεις της αστυνομίας, που έγιναν με διάφορες αφορμές και κλιμακώθηκαν.

Έφθασαν στο σημείο να καλέσουν το Διευθυντή και την Υποδιευθύντρια για εξηγήσεις, να τους ζητήσουν τα αιτήματα των μαθητών, να υπομνήσουν στο Διευθυντή του σχολείου πως ελέγχουν τις ημέρες κατάληψης (ώστε αν περάσουν ένα όριο να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για το «έγκλημα»), να τον κλητεύσουν προφορικά σε κατάθεση.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί κατάργησης της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα, καλλιεργείται τρομοκρατία. Οι μαθητικοί αγώνες διασύρονται και ο αγώνας γίνεται προσπάθεια, με τη συνδρομή των ΜΜΕ, να ταυτιστεί με βανδαλισμούς και ό,τι άλλο που δεν έχει σχέση με το μαθητικό κίνημα. Λέμε καθαρά πως δε μπορεί να μένουν αλώβητοι από την κριτική όσοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν να εδραιωθεί η αστυνομοκρατία στα σχολεία. Ούτε βέβαια μπορεί να έχουν σχέση με το σχολείο.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των μαθητών του 23ου Γυμνασίου γιατί είναι δίκαια, καθώς και τις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει την ικανότητα και την αποκλειστική ευθύνη να αντιμετωπίσει παιδαγωγικά και συνδικαλιστικά τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Το έχει αποδείξει επανειλημμένα, όπως και στην περίπτωση του 23ου Γυμνασίου (το οποίο είναι συστεγαζόμενο και με το 111oΔημοτικό).
Κάτω τα χέρια από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Όχι στην αστυνομοκρατία και στην καταστολή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το