Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την αντιμετώπιση των πραγματικών ασθενειών, ενέταξε το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και τον εθισμό στα παιχνίδια στη Διεθνή Λίστα Ασθενειών, ενώ σε μια κίνηση πολιτικής ορθότητας αφαίρεσε από τη λίστα τον τρανσβεστισμό (transgenderism).

Ο ΠΟΥ ενέταξε την επαγγελματική εξουθένωση (burnout) στην κατηγορία των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την εργασία. Η κατάταξη των ασθενειών χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρίες για να καθορίσουν τις χρεώσεις τους. Το burnout ορίζεται ότι αφορά μόνο σε εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα λάβει την ίδια ασφαλιστική κάλυψη κάποιος που εργάζεται για 100 ώρες την εβδομάδα με κάποιον ασθενή που έχουν υπερκόπωση για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα λόγω της συνεχούς φροντίδας ενός άρρωστου μέλους της οικογένειάς του ή για την ανατροφή των παιδιών του.

Η ένταξη του burnout στη λίστα ασθενειών, υιοθετήθηκε κατά την συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στη Γενεύη κατά την αναθεώρηση των πολιτικών υγείας του ΠΟΥ για τα 194 κράτη μέλη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος από το σύνδρομο burnout σε ιατρικό προσωπικό, μόνο στις ΗΠΑ αποτιμάται σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια πιο αμφιλεγόμενη απόφασή του, ο ΠΟΥ αναγνώρισε επίσημα ως ασθένεια την διαταραχή που σχετίζεται με το gaming, εντάσσοντάς την στην λίστα των εθισμών από ναρκωτικά, αλκοόλ και τζόγο.

Η διαταραχή περιγράφεται ως «επίμονη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά» που εκδηλώνεται με μειωμένο έλεγχο, διακοπή καθημερινών δραστηριοτήτων και συνέχιση του gaming παρότι είναι ορατές οι αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του ασθενή.

Η απόφαση του ΠΟΥ προκάλεσε δυσφορία τόσο στους ειδικούς σχετικά με ζητήματα εθισμού όσο και στην βιομηχανία του gaming, καθώς και οι δυο αυτές κατηγορίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ένταξη του συγκεκριμένου συνδρόμου στη λίστα.

Δημοσίευση στο Journal of Behavioral Addictions, αναφέρει ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με το θέμα ενώ η πολυεθνική Ένωση για το Διαδραστικό Παιχνίδι και την Ψυχαγωγία (Games and Entertainment Association), καλεί τον ΠΟΥ να αναιρέσει την απόφασή του λέγοντας ότι εληφθη μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Δεν εντάχθηκε στην λίστα των νοσημάτων η η «καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά», αν και ο ΠΟΥ την ενέταξε στην κατηγορία της διαταραχής της ψυχικής υγείας.

Από την άλλη πλευρά, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί εντελώς από την λίστα των νοσημάτων ψυχικής υγείας η ασυμφωνία φύλου (gender incongruence) που ορίστηκε ως μια κατάσταση που σχετίζεται με την σεξουαλική υγεία. Ο ορισμός της ασυμφωνίας φύλου από τον ΠΟΥ, παραμένει πιο συντηρητικός σε σχέση με αυτόν που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες. Η ασυμφωνία φύλου και οι προτιμήσεις δεν αποτελούν από μόνα τους βάση για διάγνωση, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Αρχικά ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)είχε ως στόχο την εξάλειψη μεταδοτικών ασθενειών όπως η ευλογιά και η φυματίωση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει ανεξέλεγκτα την δράση του ορίζοντας ασθένειες. Αυτό θα ήταν πολύ παρήγορο αν η ανθρωπότητα είχε ξεπεράσει πια τις ασθένειες και έτσι μπορούσε πλέον να επικεντρωθεί σε κοινωνικά ζητήματα. Όμως αντί να επικεντρώσει για παράδειγμα στο ζήτημα της υπερσυνταγογράφησης αντιβιοτικών, που κάνει πιο ανθεκτικά τα μικρόβια, ο ΠΟΥ επέλεξε να βάλει στην ίδια λίστα, με τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία για το 2019, μαζί με τον έμπολα και τον HIV, την κλιματική αλλαγή και τη διστακτικότητα έναντι των εμβολιασμών.

Δείτε και αυτό:

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το