Το καταστροφικό έργο της πολιτικής της ΝΔ συνεχίζεται – Καμία πρόληψη, καμία μέριμνα για το λαό

«Απ’ τις φωτιές καμένοι απ’ τις βροχές πνιγμένοι, η πολιτική τους με αίμα είναι βαμμένη». Ένα σύνθημα που ακούγεται το τελευταίο διάστημα από τους συντρόφους και τους φίλους που πλαισιώνουν τα μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ και δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει με πιο εύστοχο τρόπο την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός και η νεολαία το τελευταίο διάστημα.

Και πώς να μην το κάνει άλλωστε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ… καταστροφών εδώ και μήνες. Από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο και τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που ξεσπούσαν καθημερινά μέχρι και πριν λίγες ημέρες στη χώρα, μέχρι τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της ΕΕ από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις -περίπου το 2.000-, αυτή στον Έβρο που έκαιγε για τουλάχιστον 17 ημέρες, μέχρι την τεράστια καταστροφή με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η πολιτική τους με αίμα είναι βαμμένη.

Τουλάχιστον 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς κάηκαν ζωντανοί από την πύρινη λαίλαπα. Άλλοι 17 άνθρωποι πνίγηκαν στις πλημμύρες που σάρωσαν τη Θεσσαλία. Η καταστροφή περιουσιών και άλλων υποδομών ανυπολόγιστη, το ίδιο και το πλήγμα που δέχτηκε το περιβάλλον.
Με λιγότερο αριθμό πυρκαγιών είχαμε «εκτόξευση» των εκτάσεων που μετατράπηκαν σε στάχτη, σε κρανίου τόπο. Με μία μόνο (ισχυρή, δεν το αρνείται κανείς άλλωστε) κακοκαιρία ο θεσσαλικός κάμπος και οι ακτές της Λάρισας και του Πηλίου μετατράπηκαν σε απέραντο βούρκο, με ασθένειες που υποτίθεται εξαλείφθηκαν εδώ και δεκαετίες να απειλούν ξανά τους κατοίκους.

Δύο λέξεις: Απουσία Πρόληψης

Η κατάσταση αυτή, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και χρόνια, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί καλύτερα παρά μόνο με δύο λέξεις: Απουσία Πρόληψης. Απουσία ουσιαστικά μέριμνας πρώτα και κύρια για τις ζωές και το βιος του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, απουσία της προστασίας του περιβάλλοντος για το οποίο κατά τ’ άλλα κόπτονται μέσω τάχα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» που αν κάποιος κάτσει και την αναλύσει μόνο πράσινη δεν είναι!

Τα δάση ακαθάριστα, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς την απαραίτητη μέριμνα για την προστασία τους από τις φωτιές, κι ας προειδοποιούσαν οι επιστήμονες για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς μέρες πριν. Το αποτέλεσμα… Στάχτη τεράστιες περιοχές σε Έβρο, Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Ρόδο και πλήθος άλλων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα. Μαζί και μια συντριβή πυροσβεστικού αεροσκάφους, νεκροί και καταστροφές.

Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός ανύπαρκτος, τουλάχιστον στη Θεσσαλία, όπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο. Και λέμε μόνο στη Θεσσαλία, καθώς όλο και περισσότερες προειδοποιήσεις έρχονται όψιμα στο φως της δημοσιότητας και για άλλες περιοχές της χώρας. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα αποδείχτηκαν ελλιπέστατα και παρωχημένα σε σχέση με τις ανάγκες του σήμερα.

Ακόμη και αν είχαν τηρηθεί στο ελάχιστο οι υποσχέσεις και τα έργα που εξαγγέλθηκαν μετά τον Ιανό, οι καταστροφές δεν θα ήταν τόσο μεγάλες, κραυγάζουν κάτοικοι του κάμπου και επιστήμονες. Σιωπή από το διαβόητο πλέον «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη. Το ίδιο κράτος που καυχιέται τάχα για το 112 που στέλνει τα «εκκενώστε» σωρηδόν και που, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας, δεν… λειτούργησε!

Το 112 από ένα εργαλείο για προειδοποίηση έχει μετατραπεί στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ σε πανάκεια που όλα τα λύνει. Ακόμα και στη ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυχήθηκε τάχα ότι η Γερμανία αρχίζει τώρα να δοκιμάζει το δικό της… «112», ενώ έφερε και ως παράδειγμα την καταστροφική πυρκαγιά στη Χαβάη. (Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις τραγικές ελλείψεις αναφορικά με τη διαχείριση της καταστροφής και την ανυπαρξία πρόληψης είναι σφοδρές στα νησιά του Ειρηνικού). Για να αποκρύψει, δηλαδή, ο Μητσοτάκης τις ανεπάρκειες της κυβέρνησής του, έφερε ως παράδειγμα δύο εντελώς ανομοιογενείς χώρες, τόσο σε σχέση με την Ελλάδα όσο και μεταξύ τους.

Κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός – Προσλήψεις και χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Το αφήγημα ότι και αλλού καίγονται και αλλού πνίγονται -κατά το «η ακρίβεια είναι εισαγόμενη»- ανασύρεται συχνά πυκνά για να ενορχηστρώσει την προπαγάνδα του Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ο Μητσοτάκης εξήγγειλε την υπαγωγή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. Δύο επιστημονικών φορέων ανεξάρτητων μέχρι σήμερα, επιστήμονες των οποίων δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση όταν ανακοίνωσαν τα στοιχεία για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο και Αττική και όταν είπαν ότι προειδοποίησαν για την κακοκαιρία «Daniel».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της, προσπαθεί να υποτάξει και να ελέγξει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και να φιμώσει κάθε φωνή κριτικής. Έχει μπόλικη εμπειρία άλλωστε από την πανδημία.

Κι όλα αυτά, την ώρα που η δασική υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς της Πολιτικής Προστασίας γίνονται με το σταγονόμετρο, η χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, των ΟΤΑ και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη των καταστροφών γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ οι κυβερνητικοί κομματάρχες σπεύδουν να κόψουν κορδέλες σε έργα «βιτρίνας» που «φαίνονται» και φέρνουν ψήφους, παρά σε ουσιαστικά έργα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας, με κύριο γνώμονα την Πρόληψη!

Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί

Ο μόνος δρόμος για να μπορέσει ο λαός και η νεολαία να γλιτώσουν από τον εφιάλτη των καταστροφών που αναπόφευκτα θα συμβούν, παρά τις όποιες εξαγγελίες Μητσοτάκη τις τελευταίες ημέρες, που έγιναν κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού, πλατιού, οργανωμένου και μαχητικού λαϊκού κινήματος που θα θέτει στην προμετωπίδα του την ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Ενός κινήματος που θα βάζει φραγμό στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ που χρόνια τώρα απαξιώνει και διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, κάθε έννοια μέριμνας για το λαό, κάθε έννοια της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Εμπρός λαέ μπορείς να τους νικήσεις,
δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσεις!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το