ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Γ.Σ.

Σ.Δ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 11/04/2024

Την 11/04/2024 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Εκλογοπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Προεδρείο της Γ.Σ εκλέχθηκε ομόφωνα και σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 4 του καταστατικού διαπίστωσε την απαρτία και προχώρησε στη διενέργεια της Συνέλευσης.

Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης αποφασίστηκε το παρακάτω αγωνιστικό πλαίσιο.  

Ο κλάδος μας, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες τις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να εκφράσουμε δυναμικά προς τα έξω. Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την απαξίωση του δημοσίου Πανεπιστημίου και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, οι μνημονιακές πολιτικές στέρησαν από το ελληνικό πανεπιστήμιο χρηματοδότηση και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους. Η συστηματική απαξίωση της δουλειάς και της προσφοράς του προσωπικού, η διαρκής υποστελέχωση του με τις τελευταίες μαζικές προσλήψεις διοικητικών να είναι το Π.Δ. του Παυλόπουλου το 2004, καθώς και η κατάρρευση υποδομών δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν δυναμικά τον κλάδο μας σε νέους αγώνες.

Η μάχη που δίνουμε, το διοικητικό προσωπικό, καθημερινά να κρατήσουμε ζωντανό το δημόσιο πανεπιστήμιο και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας  λειτούργησε ανασταλτικά στη συλλογική έκφραση και την δημιουργία δυναμικών διεκδικητικών πεδίων. Ο κλάδος δεν κατάφερε να επικοινωνήσει συλλογικά και δυναμικά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, το γεγονός πως από την προσωπική μας τσέπη ενισχύουμε ανύπαρκτες υποδομές (Η/Υ, κ.α.), πληκτρολογώντας με γάντια το χειμώνα λόγω έλλειψης θέρμανσης και ιδρώνοντας κυριολεκτικώς στους 40 βαθμούς το καλοκαίρι. Δεν καταφέραμε να φωνάξουμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι υποκαθιστούμε άλλους κλάδους όταν αυτοί απολύονται λόγω παράδοσης ολόκληρων υπηρεσιών σε εργολάβους και άρα εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας (καθαριστές π.χ.), ότι κυκλοφορούμε με χίλιες προφυλάξεις σε κτήρια χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, όπου ταβάνια πέφτουν και νερά στάζουν πάνω σε πρίζες, όπου πλημμυρίζουν αίθουσες, κ.α. Δεν είπαμε αρκετά δυνατά ότι την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι φοιτητές και οι διδάσκοντες κι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι των Ιδρυμάτων, πως δεν τα βιώνουμε μόνο στο ΕΚΠΑ όλα αυτά.

Ο κλάδος μας, σήμερα, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Βρέθηκε στο προσκήνιο γιατί, μετά από αρκετά χρόνια, έθεσε όλα τα ζητήματά του. Στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα των φοιτητών. Είπε ΟΧΙ στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Διεκδίκησε ένα δημόσιο, δωρεάν κι ελεύθερο Πανεπιστήμιο, ενάντια στα πλάνα που εδώ και χρόνια οδηγούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε ζώνη χωρίς ελεύθερη έκφραση, συλλογική δράση και κινητοποιήσεις.

Σήμερα, βρισκόμαστε στο στόχαστρο συνδικαλιστικών διώξεων, με ένα συνάδελφό μας να είναι πλέον απολυμένος και με άλλους να σέρνονται σε ΕΔΕ και εισαγγελίεςγιατί μιλήσαμε, γιατί αντιδράσαμε. Γιατί δε δεχθήκαμε να σιωπήσουμε όταν πέρναγε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, γιατί δε δεχθήκαμε να γυρίσουμε την πλάτη στους αγώνες των φοιτητών, γιατί πήραμε θέση υπέρ του Πανεπιστημίου που εμείς ονειρευόμαστε.

Ποιο είναι το αδίκημά μας; Το ότι τολμήσαμε – οι «απολύτως αναρμόδιοι», όπως μας χαρακτηρίζουν πρυτανικές αρχές και ΜΜΕ, πετώντας μας έξω από την πανεπιστημιακή κοινότητα – να πάρουμε θέση ενάντια στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου για το τέλος του δημόσιου, δωρεάν κι ελεύθερου Πανεπιστημίου. Το αδίκημά μας είναι τελικά το ότι εμείς, οι ίδιοι/ες, τόσα χρόνια στηρίζουμε ένα υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο που θα είχε καταρρεύσει προ πολλού αν δεν υπήρχαμε εμείς «να βάζουμε πλάτη». Γιατί κάποιοι θα προτιμούσαν να είχε καταρρεύσει. Εκείνοι που θέλουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, εκείνοι που θέλουν το κέρδος εντός δημόσιων ΑΕΙ, εκείνοι που πιέζουν εμάς κάθε μέρα όλη μέρα για να ανεβαίνει το Ίδρυμα στη διεθνή κατάταξη, για να μπορεί να πωληθεί μετά σε καλύτερη τιμή.

Δεν πάμε βήμα πίσω. Δε θα σιωπήσουμε. Δε θα κατεβάσουμε τα κεφάλια.

Θα συνεχίσουμε. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν κι ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Θα υπερασπιστούμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας.

Όπως το κάναμε και το 2011, με το νόμο Διαμαντοπούλου και τα Συμβούλια Διοίκησης, και κερδίσαμε. Όπως το κάναμε και το 2013, όταν ο κλάδος μας, αδύναμος αρχικά και τότε, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ως υπουργός τότε, θεωρούσε ότι περίσσευαν οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Τότε, με μια μεγαλειώδη απεργία 3,5 μηνών, τη μεγαλύτερη στο δημόσιο ιστορικά, καταφέραμε μια κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της και να ακυρώσει τις απολύσεις. Όπως το κάναμε και το 2014, όταν η τότε εργοδοσία, η Πρυτανεία, απειλούσε φοιτητές και εργαζόμενους με μηνύσεις και διώξεις.

Και τότε μας έσερναν στα δικαστήρια, τη ΓΑΔΑ και την εισαγγελία. Αλλά δεν κέρδισαν. Νικητές βγήκαμε εμείς, γιατί συλλογικά σταθήκαμε απέναντι σε όλο αυτό. Γιατί με συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και δώσαμε τη μάχη που οφείλαμε να δώσουμε. Αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε, κανείς δε μας χάρισε τίποτα.

Και σήμερα θα κάνουμε το ίδιο.

Θα υπερασπιστούμε τον συνάδελφο συμβασιούχο Δ. Αντωνίου. Θα τον υπερασπιστούμε απέναντι σε μια ανάλγητη Πρυτανεία που παίζει παιχνίδια με τη δουλειά και τη μισθοδοσία του συναδέλφου. Που τον στοχοποιεί κατά κυβερνητική παραγγελία και τον «κρεμάει στα μανταλάκια» με ανακοινώσεις. Που ακόμα και αυτή τη στιγμή μιλάει για “λήξη σύμβασης”, που ακόμα καθυστερεί την μισθοδοσία του. Απέναντι σε μια Πρυτανεία που εκδικείται συμβασιούχους συναδέλφους που στάθηκαν δίπλα του με ψήφισμα επιβάλλοντας μονομερώς τετράμηνες συμβάσεις από τις ετήσιες που υπέγραφαν μέχρι σήμερα.

Απέναντι σε μια Πρυτανεία που αρνείται τον διάλογο με σωματεία και φοιτητές πιστή στα επιβαλλόμενα κυβερνητικά δόγματα και ήθη.

ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ. Με συντροφικότητα, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Αν κάποιοι μας υποτίμησαν και θεώρησαν ότι, εμείς οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ, είμαστε ο εύκολος στόχος ώστε να παραδειγματιστούν όλοι, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, διδάσκοντες και κυρίως οι φοιτητές που παλεύουν για τα αυτονόητα, θα αποδειχθεί, για άλλη μια φορά, ότι έκαναν λάθος.

Δε διαπραγματευόμαστε.

Δεν απεμπολούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ για το Πανεπιστήμιο που εμείς ονειρευόμαστε.

Η Γ. Σ. αποφασίζει:

·       Την  καταψήφιση κατά πλειοψηφία του Διοικητικού Απολογισμού (επισυνάπτεται)

·       Την ψήφιση κατά πλειοψηφία του Οικονομικού Απολογισμού (επισυνάπτεται).

·       Ψήφισε Ομόφωνα ο συνάδελφός μας Δημήτρης Αντωνίου να διατηρήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου μας για όλο το διάστημα που παλεύει για την επιστροφή του στη δουλειά.

·       Ψήφισε Ομόφωνα το   ΔΣ   εξουσιοδοτείται   για   το   διάστημα   που   μεσολαβεί   μέχρι   τις   εκλογές να συνεδριάζει,   να   παίρνει   αποφάσεις   και   να   προκηρύσσει   κινητοποιήσεις   στην κατεύθυνση   που   ως   ΓΣ   έχουμε   αποφασίσει   στο   πλαίσιο   του   αγώνα   για   την επιστροφή του συναδέλφου μας Δημήτρη Αντωνίου στη δουλειά.

·       Ψήφισε Ομόφωνα την συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απριλίου με Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. στην Πρυτανεία για την απόλυση του συναδέλφου μας Δημήτρη Αντωνίου.

·       Ψήφισε θετικά κατά πλειοψηφία την Κινητοποίηση στα δικαστήρια τη μέρα που θα κληθεί σε απολογία ο συνάδελφος και μέλος της  Ε.Ε. της  ΑΔΕΔΥ Παντελής Βαϊνάς, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

·       Ψήφισε Ομόφωνα την Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων οικονομικής ενίσχυσης  για την οικονομική στήριξη του Δ. Α. με σωματεία και φορείς.

·       Ψήφισε Ομόφωνα Κατά την διάρκεια των εκλογών στα εκλογικά κέντρα να υπάρχουν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης του Δ. Αντωνίου.

·       Ψήφισε Ομόφωνα την Διεξαγωγή εκλογών στις 23/04/2024.

·       Ψήφισε Ομόφωνα Εκλογές με δύο κάλπες, μία στα Προπύλαια και μια στην Πανεπιστημιούπολη.

·       Ψήφισε Ομόφωνα Παράταση εγγραφών νέων μελών του συλλόγου μέχρι τις 18/04/2024.

·       Ψήφισε Ομόφωνα Κάθε νέα εγγραφή συμβασιούχου συναδέλφου στο σύλλογο θα συνοδεύεται με έναντι συνδρομής 5€.

·       Την ομόφωνη ψήφιση της Εφορευτικής Επιτροπής για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας του Συλλόγου.

Μέλη Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών.

1)    Βλάχου Κατερίνα

2)    Γεραφέντη Χρυσούλα

3)    Δρακόπουλος Γιώργος

4)    Παπαστεφανάκης Μανώλης

5)    Σκουνάκης Βασίλης

6)    Τσίγκα Αναστασία

7)    Καλαντζής Θανάσης

8)    Μεταξά Μαρία

9)    Σπάτουλα Γεωργία

Ψηφίσματα Γ.Σ.

Η Γ.Σ. αποφασίσει να στηρίξει τα παρακάτω ψηφίσματα αλληλεγγύης που επισυνάπτονται με την απόφαση.

1)    Ψήφισμα στήριξης του μέλους της  Ε.Ε. της  ΑΔΕΔΥ Παντελή Βαϊνά. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

2)    Ψήφισμα ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ 30/03/2024. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

3)    Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς/δικαίωμα στην απεργία. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

4)    Ψήφισμα στήριξης απολυμένου συναδέλφου Δ. Αντωνίου. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

5)    Ψήφισμα στήριξης στους/στις 10 διωκόμενων/ες αγωνιστές/τριες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στις 03/02/2024 στην πλατεία Ρηγίλλης. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

To Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Γιώργος Κολοβός,       Δέσποινα Κυρίτση,       Νίκος Μήνας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το