Με αφορμή τα σενάρια «ανεξαρτησίας» της Ταϊβάν
και την προκλητική επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι

Η προβοκατόρικη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν αποτελεί σημείο καμπής στην όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι και οι επακόλουθες επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση από τη μεριά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού της αρχής της «μίας Κίνας». Η «διάβρωση» αυτού του δόγματος από την Κυβέρνηση Μπάιντεν, παρά τις επίσημες τοποθετήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι, προς το παρόν, δεν υφίσταται θέμα ανατροπής του, θεωρείται απ’ το Πεκίνο ότι ενισχύει τις δυνάμεις της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν και υπονομεύει την εθνική κυριαρχία της Κίνας.
Καταγράφεται ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά θέμα της Κίνας και αποτελεί μέσο πίεσης για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Διακηρύσσοντας ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ότι στην περιοχή αυτή έχει μετατοπιστεί ο «άξονας ισχύος» από τη ραγδαία οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, έχει αναδείξει το ζήτημα της Ταϊβάν ως το βασικό μέτωπο αντιπαράθεσης με το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό έχει οικοδομήσει σειρά αντικινεζικών συμμαχιών και σχημάτων, όπως η AUKUS και το Quad.
Σημειώνουμε πως με βάση το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971 η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και η Ταϊβάν αποτελεί αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της «μίας Κίνας».
Η σημασία της Ταϊβάν για τον έλεγχο του Ινδο-Ειρηνικού έγκειται και στο γεγονός ότι περίπου το 48% των 5.400 επιχειρησιακών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο πέρασαν από τα Στενά της τους πρώτους επτά μήνες του 2022. Το 88% των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα πλοίων του κόσμου διήλθαν από εκεί μέσα στο 2022. Επίσης η Ταϊβάν παίζει κομβικό ρόλο στον κρίσιμο στρατηγικό τομέα της παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε όλες τις νέες τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο ταϊβανέζικος κολοσσός TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) αυτή τη στιγμή ελέγχει το 92% της παγκόσμιας παραγωγής εξελιγμένων μικροτσίπ 10 νανομέτρων και κάτω.
Η σημασία της Ταϊβάν σε αυτό τον τομέα αποτυπώνεται επιπλέον στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν το 72% των αναγκών τους σε μικροτσίπ από την Ταϊβάν, ενώ η Ευρώπη καλύπτει το 50%. Από την μεριά της η Κίνα, για να απεγκλωβιστεί από τον δυτικό εκβιασμό πάνω σε αυτό τον τομέα, έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. δολάρια στην παραγωγή ημιαγωγών.
Η ενεργότερη οικονομική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, που αποδεικνύει την διολίσθηση στην «de facto» αναγνώριση της ανεξαρτησίας του νησιού από την Ουάσιγκτον, επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών ενάντια στον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας.
Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες που θα καλύπτουν 11 εμπορικούς τομείς, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σ. Μπιάνκι. Ακόμη τον Ιούνη Ουάσιγκτον και Ταϊπέι παρουσίασαν την Πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ταϊβάν για το Εμπόριο του 21ου αιώνα.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι και στο πεδίο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ακολουθώντας τα αντίστοιχα χνάρια με την Ουκρανία. Το ειδησεογραφικό μέσο «politico» αποκάλυψε σχέδια της Ουάσιγκτον για έγκριση στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,1 δισ. δολαρίων προς τις ταϊβανέζικες αρχές. Επιπλέον, συσσωρεύουν πολεμικό εξοπλισμό στην περιοχή και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με διαφόρους συμμάχους τους.
Την ώρα που η Πελόζι επισκέπτονταν την Ταϊβάν, στη Θάλασσα των Φιλιππίνων είχε αγκυροβολήσει το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan» μαζί με καμιά ογδονταριά πλοία διαφόρων μεγεθών και χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Στις 29 Αυγούστου δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έπλευσαν στα Στενά της Ταϊβάν.
Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σχέδιο για αύξηση 12,9% στις στρατιωτικές δαπάνες (στα 13,72 δισ. δολάρια) στον επόμενο ετήσιο προϋπολογισμό. Στις προτεραιότητες των νέων δαπανών είναι η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, προϋπολογίζοντας 3,58 δισ. δολάρια

Το Πεκίνο ανταπαντά

Μόνο αναπάντητες δεν έμειναν αυτές οι προκλητικές όσο και τυχοδιωκτικές κινήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού από το Πεκίνο. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι ως «καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας». Έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν διεξαχθεί ποτέ, σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πιθανά πλήγματα στρατιωτικών στόχων της Ταϊβάν, την προώθηση νέας νομοθεσίας για την εθνική επανένωση και μονιμοποίησε την παρουσία στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων στα στενά και γύρω από την Ταϊβάν, αμφισβητώντας, εν τοις πράγμασι, τις συνοριακές γραμμές του νησιού.
Χαρακτηριστική του πώς αντιμετωπίζει πλέον το Πεκίνο την επικράτεια της Ταϊβάν ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν για αναχαίτιση κινεζικού drone. Σχολίασε δεικτικά: «Κινεζικά drones πετούν πάνω από την κινεζική επικράτεια. Προς τι η έκπληξη;»
Ακόμη έβαλε κυρώσεις κατά της Ν. Πελόζι, με το σκεπτικό ότι οι ενέργειές της ήταν «μοχθηρές» και «προκλητικές», και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και τη συνεργασία στο πλαίσιο ενός μηχανισμού θαλάσσιας ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.
Η ηγεσία της Κίνας διακήρυξε πως αντιμετωπίζει την επίσκεψη της Πελόζι και την υπόθεση της Ταϊβάν με «στρατηγική υπομονή». Επιδιώκει προφανώς να κερδίσει χρόνο, να μην οδηγηθεί τώρα σε ρήξη με τις ΗΠΑ, διαβλέποντας πως ο χρόνος δουλεύει αναπότρεπτα σε βάρος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και υπέρ των δικών της συμφερόντων και επιδιώξεων.
Ταυτόχρονα, η Κίνα συγκροτεί τις δυνάμεις και τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ευρασίας μέσα από μια σειρά οικονομικά και πολιτικά σχήματα, με βασικό τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που αποκτά και χαρακτηριστικά οργανισμού Ασφάλειας.
Από την Τασκένδη του Ουζπεκιστάν, στις 24 Αυγούστου, στην ετήσια συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του SCO (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν), ο υπουργός άμυνας της Κίνας, Γουέι Φένγκχε, μίλησε για τις «πολλές κρίσεις και τις σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινωνία, εμφανίζοντας την κοινή δράση των μελών της SCO ως όλο και πιο σημαντική.
Αναφερόμενος στην Ταϊβάν επέμεινε ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα της Κίνας» και τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να απαντά με «αποφασιστικά αντίμετρα» στην επίσκεψη Πελόζι. Σημείωσε δε ότι τα μέλη της Οργάνωσης πρέπει «να βελτιώσουν τα επιχειρησιακά τους συστήματα και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της συνεργασίας τους, να βαθύνουν τη συνεργασία ειδικά σε άμυνα και ασφάλεια, αλλά και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση σταθερού ορίου για την κοινή και παγκόσμια ασφάλεια».
Στη συνάντηση, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν τοποθετήθηκε και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σ. Σοϊγκού. Κατήγγειλε τις κινήσεις των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα. Μίλησε για ένα «ένα σύνολο σύνθετων αντιφάσεων μεταξύ εθνών της περιοχής» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον επειδή «προσπαθεί να διαρρήξει την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας».
Τόνισε ότι: «Στη νότια πτέρυγα της οργάνωσής μας – τη Νοτιοανατολική Ασία (…) διαμορφώνονται εστίες θερμών εντάσεων με δύσκολα προβλέψιμα σενάρια για τις εξελίξεις που “τρέχουν”». Υποστήριξε ακόμη ότι: «Οι χώρες της περιοχής πιέζονται για συνεργασία με το ΝΑΤΟ». και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «μετά την Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η Κίνα. Το αποκαλούμενο “ταϊβανέζικο ζήτημα” επιδεινώνεται σκόπιμα και υποκινούνται εδαφικές διαφορές στη Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα».
Σημείωσε ακόμα ότι αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ εξυπηρετεί και η συγκρότηση διακρατικών ενώσεων όπως το σχήμα Quad (στο οποίο βέβαια συμμετέχει και η Ινδία, που είναι παράλληλα και μέλος και του SCO).
Την συμπόρευση της Ρωσίας με την Κίνα και στο θέμα της Ταϊβάν αποτύπωσε η τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ότι το ταξίδι της Πελόζι ήταν μια «προσχεδιασμένη πρόκληση». Τοποθέτηση που οδήγησε τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνμπίν, να υπογραμμίσει πως «η δήλωση του Προέδρου Πούτιν αντικατοπτρίζει τη στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.»
Στο πλαίσιο αυτής της «υψηλού επιπέδου» συνεργασίας είναι και το γεγονός ότι ο κινεζικός στρατός θα συμμετάσχει στις μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Vostok 2022» στη Ρωσία, μαζί με στρατεύματα από την Ινδία, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν κ.ά. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν από 30 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτέμβρη, σε 13 πεδία εκπαίδευσης της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Οι κινήσεις αυτές ισχυροποιούν τη γενικότερη ιμπεριαλιστική συμπαράταξη Κίνας-Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Φωτό: Αύγουστος 2022 – Κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια περικύκλωσης της Ταϊβάν – Βολές με πραγματικά πυρά

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το