Όπως αποκαλύπτεται από το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, συνομιλίες για τη Λιβύη έγιναν στις 7 Ιούνη στην Τύνιδα, υπό τη μορφή P3+3+2 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αίγυπτος, Τουρκία). Στις προηγούμενες Διασκέψεις για τη Λιβύη που οργάνωσε η Γερμανία και η Γαλλία, πλην των παραπάνω έξι χωρών είχαν κληθεί αντιπροσωπείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νιγηρία, το Κατάρ. Στις δύο Διασκέψεις της Γερμανίας δεν είχε προσκληθεί η Ελλάδα, η οποία όμως προσκλήθηκε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργάνωσε η Γαλλία.
Τουρκία, Ιταλία και Αίγυπτος επεξεργάζονται συμφωνία για πολιτική λύση στη Λιβύη. Μετά τη συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών, έγινε γνωστό ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διμερή σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα τον Ιούλιο. Τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «κρύο ντους για την Αθήνα» και αναφέρουν ότι «η Ελλάδα θα τρελαθεί».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ «είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη (το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο), δεν συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω σχέδιο». Η τεχνική συνάντηση για τη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μια «ουδέτερη» αραβική πόλη τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Παράλληλα, η τουρκική προεδρία διαβίβασε υπόμνημα στην προεδρία του τουρκικού κοινοβουλίου για παράταση των καθηκόντων των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για επιπλέον 18 μήνες. Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Andolu ανέφερε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ερντογάν έδειχνε ότι οι προσπάθειες που ξεκίνησε η Λιβύη μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2011, για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών, ήταν μάταιες λόγω ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν σε εμφάνιση κατακερματισμένης διοικητικής δομής στη χώρα. Το μνημόνιο τόνιζε ότι στόχος της αποστολής τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη «είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων έναντι των κινδύνων ασφαλείας που προέρχονται από παράνομες ένοπλες ομάδες στη Λιβύη… Για τη διατήρηση της ασφάλειας έναντι άλλων πιθανών κινδύνων, όπως οι μαζικές μεταναστεύσεις, για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται ο λαός της Λιβύης και για την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι η Τουρκία έστειλε τις δυνάμεις της στη Λιβύη σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, στις 2 Ιανουαρίου 2020, καλώντας το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση των καθηκόντων των τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη για περίοδο 18 μηνών, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το