Ένταση επικρατεί από το πρωί στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, οι οποίοι όμως ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και του Λιμενικού που έχουν περικυκλώσει το χώρο.

“Το κράτος τόσο καιρό δεν έχει κινητοποιηθεί για να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη. Πολύ άμεσα και γρήγορα κατέβασε τα ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΥΚ για να χτυπήσουν εργαζόμενους που παλεύουν για στα αυτονόητα» τονίζει το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, ενώ κάλεσμα στην εργοδοσία ( Cosco-Dport) να προσέλθει για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να υπογραφτεί απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, ο οποίος ανέφερε ότι «το ποιοι κλείνουν το λιμάνι φαίνεται αν κοιτάξετε πίσω σας», λέγοντας ότι οι δυνάμεις καταστολής έχουν αποκλείσει το χώρο δουλειάς τους.

«Έχουν κινητοποιήσει δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ, δυνάμεις του Λιμενικού, των ΟΥΚ και ότι άλλο υπάρχει για να διασφαλίσουν τα κέρδη της COSCO. Το σχέδιο τους, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων δεν πέρασε» σημείωσε ο Μ. Μπεκρής προσθέτοντας ότι «έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για αυτή την ξεφτίλα που ζούμε. Απέδειξε ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι η κάθε COSCO να κονομάει στις πλάτες μας».

Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο λιμάνι περιφρουρώντας την απεργία τους, ενώ μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα τους, από σωματεία, συνδικάτα και φορείς.

Ανάμεσά τους η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ. Τη συμπαράστασή της εκφράζει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) τονίζοντας ότι «μια τέτοια αγωνιστική κινητοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ και του Λιμενικού, αλλά με διάλογο και καλόπιστη διαπραγμάτευση που να οδηγεί στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας». Καλεί δε την εργοδοσία να προσέλθει σε ένα καλόπιστο διάλογο και την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις καταστολής και να παρέμβει υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλει την απεργία έπεσε στο κενό. «Οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις καταστολής που προκλητικά τους υποδείκνυαν ότι πρέπει να δουλέψουν. Μια πορτοκαλί θάλασσα από εργάτες της Cosco έχει κατακλύσει το τόπο συγκέντρωσης του σωματείου τους. Το επιτελικό κράτος που αποδεικνύεται ταχύτατο στην υπεράσπιση μονοπωλίων όπως της Cosco ρεζιλεύτηκε. H κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ, τις κλούβες και την αύρα, που έχει φέρει από τα ξημερώματα, δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τους χώρους εργασίας. Ας το πάρουν χαμπάρι κανένας εργαζόμενος δεν θα πάει σήμερα στη δουλειά, διεκδικούν ΣΣΕ και θα τα καταφέρουν» σημειώνει.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι: Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα Βαρέα και Ανθιγυεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το