Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters στις 10 Μαΐου, ο διαβόητος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαίχ Μπολσονάρο, κλίνει προς το να μην συμμετάσχει στη σύνοδο των αμερικάνικων κρατών, την οποία φιλοξενούν αυτή τη φορά οι ΗΠΑ στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο.
Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποιος λόγος για τη διάθεση αυτή του Μπολσονάρο, ωστόσο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας ήταν ανέκαθεν υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου την επανεκλογή είχε στηρίξει και δημόσια. Επίσης καθυστέρησε σε σχέση με άλλους αρχηγούς κρατών να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ μέχρι τώρα και θεωρείται ότι από την εκλογή Μπάιντεν και μετά, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί.

Το πιο σημαντικό όμως σε αυτό το πλαίσιο είναι η στάση που έχει τηρήσει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος μέχρι στιγμής απέναντι στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Βραζιλία αρνήθηκε να ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο εναντίον της Ρωσίας και δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Πολλοί εκτιμούν ότι οι εμπορικές σχέσεις Βραζιλίας και Ρωσίας και ειδικά οι ανάγκες της πρώτης σε λιπάσματα εισαγόμενα από τη δεύτερη για την παραγωγή σόγιας, την οποία εξάγει κυρίως προς την Κίνα, έχουν διαμορφώσει αυτή τη θέση. Άλλωστε, οι μεγάλοι παραγωγοί σόγιας στη Βραζιλία αποτελούν ένα από τα βασικά στηρίγματα του Μπολσονάρο.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνθηκών, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ένα σοβαρό μήνυμα από πλευράς Βραζιλίας, αν τελικά ο Μπολσονάρο επιμείνει στην άρνησή του να πάει στη σύνοδο.
Επιπλέον λόγος για όλα αυτά θεωρούνται και οι προσεχείς γενικές εκλογές του Οκτωβρίου. Δε θα έκανε καθόλου καλό στην προεκλογική προσπάθεια του Μπολσονάρο να φαίνεται σαν κολαούζος του Μπάιντεν.
Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την πλανητική του πολιτική και η διαφαινόμενη ψύχρανση των σχέσεων με τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Η αρκετά πιθανή εκδοχή του Λούλα ντα Σίλβα μετά τις εκλογές επίσης δεν εγγυάται βελτίωση της κατάστασης.

Θα επηρεαστούν και άλλες χώρες από τη στάση της Βραζιλίας; Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μέχρι στιγμής και αναμενόμενα, έχει αποκλείσει από τη σύνοδο τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα. Αυτό επικαλείται ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, για την άρνησή του να παρευρεθεί εκεί. Το Μεξικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρντ, αντί του προέδρου, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα συμμετάσχει, παρόλο που και η Αργεντινή διαφωνεί με την εξαίρεση των τριών χωρών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το