51 εργαζόμενοι στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ενημερώθηκαν ξαφνικά την Πέμπτη 5/1 ότι απολύθηκαν, καθώς από 31/12 έληξαν οι συμβάσεις τους!

Στους εργαζόμενους, που είναι όλοι τους με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα και εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 χρόνια), θα επιτραπεί (!) μετά από συνεννόηση με τους προϊσταμένους να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα (!)

Άμεσα αντέδρασαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Σ.Ε.Μ.Φ.Ι.) που καλούν σε κινητοποίηση την Δευτέρα 9 Γενάρη, διεκδικώντας την «άμεση επαναφορά όλων των απολυμένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ

ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (Σ.Ε.Μ.Φ.Ι.)

«Κάλεσμα σε στάση εργασίας στις 9/1/2023 λόγω απόλυσης 51 συμβασιούχων του ΜΦΙ »

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Το απόγευμα της Πέμπτης 5/1/2023, η διοίκηση του ΜΦΙ προχώρησε στην απόλυση 51 υπαλλήλων των προγραμμάτων «Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων» , «Έλεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων» και «Επισκοπήσεις (surveys) κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών» με ένα email, χρησιμοποιώντας ξύλινο λόγο το οποίο για τους εργαζόμενους τόσων χρόνων ήταν το λιγότερο υποτιμητικό. Δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση των θιγόμενων υπαλλήλων για τη μη ανανέωση των συμβάσεων και των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί.

Το ΔΣ του ΣΕΜΦΙ συναντήθηκε με τους απολυμένους συναδέλφους και αποφασίστηκε να σταλεί μια επιτροπή στον υπουργό τη Δευτέρα 9/01/23, ώρα 16:30.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους:

  • να στηρίξουν τον αγώνα για την επαναφορά των απολυμένων στις δουλειές τους
  • να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΣΕΥΓ για τους εργαζόμενους του ΜΦΙ τη Δευτέρα 9/01/2023 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.
  • Να δώσουν το παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Δευτέρα 9/01/2023

στις 15:00 στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης (Αχαρνών 2)

  • Αποφασίζουμε για τις παραπέρα ενέργειες με έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη

10/1/2023 στις 10:00 στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Θα βρείτε επισυναπτόμενο έγγραφο της ΠΟΣΕΥΓ.

Το ΔΣ του ΣΕΜΦΙ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει για τα νεότερα.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.Φ.Ι.

Ο Αντιπρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Αμπαδογιάννης Γεώργιος Δήμητρα Καραμάνου

***

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΠΟΣΕΥΓ)

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στάση Εργασίας για τους εργαζόμενους στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Δευτέρα 9/1 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και

Παράσταση Διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ (Αχαρνών 2) στις 15:00

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων καταγγέλλει την απόλυση, μέσω μη ανανέωσης της σύμβασης, 51 συναδέλφων μας από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και κηρύσσει Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, για όλους τους εργαζόμενους στο Μ.Φ.Ι., την Δευτέρα 9/1, απαιτώντας την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Οι 51 απολυμένοι συνάδελφοι, όλοι με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα, εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 συναπτά έτη), τόσο στο Μπενάκειο όσο και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, σε προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία του καταναλωτή (“Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων”, “Έλεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων”,  κ.α). 

Είναι προφανές ότι η απόλυση των συναδέλφων μας θα έχει δραματικές συνέπειες στον οικογενειακό προϋπολογισμό και την καθημερινότητά τους καθώς ήδη βρίσκονται στην ανεργία, χωρίς εισόδημα, σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας για όλους μας. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι απολύσεις αφορούν και ανδρόγυνα. 

Επιπρόσθετα, η μη ανανέωση των συμβάσεων θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις σε μια σειρά τομείς που σχετίζονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων (εξέταση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αξιολογήσεις και εγκρίσεις δραστικών ουσιών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βιοκτόνων, αδυναμία ελέγχου αγοράς, μη έγκαιρη κατάρτιση του πολυετούς κοινοτικού και εθνικού προγράμματος και άλλων κοινοτικών υποχρεώσεων, βλέπε συν. την υπ’ αριθμ. 2/5-1-2022 επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Μ.Φ.Ι ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τα αγροτικά προϊόντα και συνολικά τον πρωτογενή τομέα. Οι υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνταν οι εργαζόμενοι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν αφού το ποσοστό των απολυμένων σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 80%.

Η όποια επίκληση τεχνικών ζητημάτων και νομικών κωλυμάτων για την μη ανανέωση των συμβάσεων αποτελούν μόνο προσχήματα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε η στοιχειώδης ευθιξία της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων και της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίσπευση των διαδικασιών, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περιπτώσεις που θέλουν. Αντί αυτού, οι συνάδελφοι, μόλις την Πέμπτη 5/1 (!) έλαβαν για πρωτοχρονιάτικο δώρο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο ενημερώθηκαν ότι από 31/12 (!) έληξαν οι συμβάσεις τους και μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους Προϊσταμένους θα τους επιτραπεί να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα…ΕΛΕΟΣ!!!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας δηλώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι στις δουλειές τους.  

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ

  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ  Η ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το