25 Μαΐου, 2020  

Μετά τη σύλληψη μιας σειράς μισθοφορικών ομάδων, οι οποίες επιχειρούσαν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα κυρίως μέσω θαλάσσης στις αρχές του Μαΐου, αποκαλύφθηκε ένα συνολικότερο σχέδιο εισβολής τρομοκρατικών ομάδων με στόχο τη δημιουργία αστάθειας ως και δολοφονίας του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπως ήταν φυσικό, αναζήτησε σύνδεση της συνωμοσίας αυτής με την πλευρά του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Κεντρικό ρόλο στην όλη υπόθεση έχει η εταιρεία μισθοφόρων Silvercorp του πρώην Αμερικάνου στρατιωτικού Τζόρνταν Γκουντρό. Όπως αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης της στο Associated Press, η εταιρεία του προχώρησε στη δημιουργία συμβολαίου με την αντιπολίτευση του Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να οργανωθεί εισβολή στη Βενεζουέλα, ανατροπή της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο, δολοφονία του ίδιου και εδραίωση ενός νέου καθεστώτος με πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό, όπου νέες συμφωνίες παραχώρησης δημόσιων πόρων θα λάμβαναν χώρα σε στελέχη της Silvercorp και όχι μόνο. Το σχέδιο αυτό ονομάστηκε “επιχείρηση Γεδεών” και το σχετικό συμβόλαιο, συνολικού ύψους 212 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου και διάρκειας 450 ημερών, φαίνεται να συνάφθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Ως γνωστόν το σχέδιο δεν γνώρισε επιτυχία και απετράπη στην αρχική του φάση από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν συλλάβει πάνω από 30 μισθοφόρους, μεταξύ των οποίων και Αμερικάνους, καθώς έχουν σκοτώσει και κάποιους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, το συμβόλαιο φέρει τις υπογραφές του ιδιοκτήτη της εταιρείας, του Γκουαϊδό, του Χουάν Χοσέ Ρεντόν, που είναι σύμβουλος του Γκουαϊδό με έδρα το Μιάμι στις ΗΠΑ, και του Σέρτζιο Βεργκάρα, που είναι επίσης σύμβουλος του Γκουαϊδό. Οι τελευταίοι δύο παραιτήθηκαν ως τέτοιοι μετά την αποτυχία του σχεδίου και προχώρησαν σε περαιτέρω αποκαλύψεις στο Associated Press για τη σχέση τους με τη Silvercorp. Άλλο στοιχείο που συνδέει τον Γκουαϊδό με το εν λόγω σχέδιο αφορά email που δέχθηκε πέντε μέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης, δηλαδή στις 28 Απριλίου, από τη νομική εταιρεία Volk Law που εκπροσωπεί την Silvercorp, προς υπενθύμιση ότι η πλευρά του χρωστάει ακόμη την αρχική δόση 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Silvercorp!! Απατεώνας ακόμη και απέναντι στους μισθοφόρους που προσλαμβάνει! Αυτός είναι ο εκλεκτός των ΗΠΑ, τον οποίο έσπευσε ακαριαία σαν πιστό σκυλί, πρώτος πρώτος να αναγνωρίσει ο Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ του αναγνώριζε την αξίωσή του για “δίκαιες εκλογές”.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να μηνύσει την Τράπεζα της Αγγλίας για κλοπή 31 τόνων χρυσού

Έτσι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμουήλ Μονκάντα. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμεύσει το χρυσό της Βενεζουέλας στα πλαίσια των περιορισμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και έχει αποδεχθεί και η Αγγλία. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζήτησε τη ρευστοποίηση ενός τμήματος του χρυσού προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του “κορονοϊού” και η Τράπεζα αρνήθηκε. Η Βενεζουέλα δικαίως κατηγορεί την Τράπεζα για έγκλημα εξόντωσης του λαού της Βενεζουέλας. Πρόκειται ασφαλώς για ευθεία κλοπή του πλούτου ενός άλλου λαού, σύμφωνα με το παραδοσιακό αγγλικό “στυλ”.

Προσπάθεια συνεργασίας
μεταξύ Βενεζουέλας και Ιράν

Οι δύο χώρες που υποφέρουν από κοινού από τους περιορισμούς που τους επιβάλλουν οι Αμερικάνοι, αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές τους συνέπειες. Η συνεργασία ξεκινάει με τον απόπλου πετρελαιοφόρου από το Ιράν προς τη Βενεζουέλα, όμως οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να αποτρέψουν μια τέτοια συνεργασία.

Σύμφωνα με το Reuters, η διοίκηση Τραμπ θέλει να ανακόψει την πορεία του πλοίου και έχει ήδη αναπτύξει τέσσερα πολεμικά πλοία στον τομέα ευθύνης Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ για το σκοπό αυτό. Το Ιράν μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Nour απαντάει ότι “Αν οι ΗΠΑ αποπειραθούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια σε διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους, παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο δεν θα είναι χωρίς συνέπειες”. Ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι συμπλήρωσε: “Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι ανεξάρτητες χώρες, οι οποίες είχαν και θα εξακολουθήσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το