Η νέα χρονιά ξεκινά με την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τη «ρύθμιση» της τηλεργασίας. Η καθιέρωση της τηλεργασίας αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες αυτού του αντεργατικού νόμου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω πανδημίας. Μέχρι τότε, η τηλεργασία είχε ήδη επιβληθεί σε πολλούς κλάδους, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις: από την αρχή της πανδημίας, πολλά σπίτια είχαν μετατραπεί σε χώρους εργασίας και σε γραφεία εταιριών, καθώς πλήθος εργαζομένων ξεκίνησε να προσφέρει μέσω της τεχνολογίας τις υπηρεσίες τους εκ του μακρόθεν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλους εργαζόμενους στο εμπόριο ή στην εξυπηρέτηση πελατών.

To Υπουργείο Εργασίας φρόντισε να βάλει και τις τελευταίες πινελιές σε μία από τις πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, με Απόφαση που εξέδωσε ο Χατζηδάκης στο τέλος του Νοεμβρίου του 2021
και προσδιόρισε το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλει ο εργοδότης για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του τηλεργαζόμενου. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση όρισε:

1.ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας το ποσό των 13 ευρώ.
2.ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών το ποσό των 10 ευρώ.
3.ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού το ποσό των 5 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται, εάν ο εργοδότης έχει απ’ ευθείας σύμβαση με τον τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αλλά ούτε και το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού, σε περίπτωση που παρέχει ο ίδιος τον εξοπλισμό.

Σύνολο αποζημίωσης
τηλεργασίας μηνιαίως: 28 ευρώ ή και ακόμα λιγότερα!

Η υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι «σε περίπτωση που η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από είκοσι δύο (22) ημέρες ανά μήνα (λόγω παροχής της εργασίας στο χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ.), καταβάλλεται το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας».

Συνεπώς, ένας τηλεργαζόμενος θα βαρύνεται από τις λειτουργικές δαπάνες χώρου (ενδεχομένως ενοικίαση μεγαλύτερου σπιτιού, έξοδα ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κτλ.), εξοπλισμού (ηλεκτρονικός υπολογιστής, είδη γραφείου, αναλώσιμα) και τηλεπικοινωνιών (ίντερνετ, τηλέφωνο) και για όλα αυτά θα εισπράττει από τον εργοδότη 28 ευρώ το μήνα, εάν και εφόσον εργαστεί πλήρες ωράριο και χωρίς απουσίες!

Αν το δούμε αντίστροφα, μία επιχείρηση με 50 τηλεργαζόμενους (π.χ. εταιρία τηλεφωνικών πωλήσεων) θα χρειαστεί να πληρώσει 1.400 το μέγιστο μηνιαίως για όλα της τα λειτουργικά έξοδα (που δεν περιλαμβάνουν τους μισθούς)!

Τα νούμερα δεν είναι τυχαία, καθώς ο παραπάνω υπολογισμός έγινε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) της εταιρίας PwC και παραδόθηκε στο Υπουργείο Εργασίας λίγες μέρες νωρίτερα. Για την ιστορία, η PwC (Pricewater­houseCoopers) είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές λογιστικές εταιρίες (αριθμεί περί τους 300.000 υπαλλήλους παγκοσμίως), που προσφέρει ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες και κάθε είδους συμβουλές διαχείρισης, χρηματοδότησης, φορολόγησης σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, είναι από τις πρώτες εταιρίες που υιοθέτησε τη μόνιμη εξ αποστάσεως εργασία: σήμερα 40.000 υπάλληλοι της εν λόγω εταιρείας εργάζονται εξ αποστάσεως, και μάλιστα πληρώνονται όχι με βάση την εργασία τους, αλλά με βάση τον τόπο εργασίας, δηλαδή με βάση τους μισθούς της χώρας που κάθε φορά βρίσκονται! Σημειωτέον, η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων για την πανδημία!

Αυτό που δεν υπολόγισε και δεν ποσοτικοποίησε η PwC στην έκθεσή της προς το Υπουργείο Εργασίας ήταν το κόστος υγιεινής και ασφάλειας, την τηλε-ετοιμότητα των εργαζομένων, την απομόνωσή τους από τους συναδέλφους τους, τη διάθεση του προσωπικού χώρου και χρόνου με παραχώρηση προσωπικών δεδομένων, τον ασφυκτικό έλεγχο της εργοδοσίας και, τελικά, την απορρύθμιση της οικογε­νειακής και κοινωνικής ζωής – ζητήματα που απειλούν ήδη πολλά σπίτια. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την αλματώδη αύξηση των δαπανών σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και αναλώσιμα, που καλούνται να καλύψουν σήμερα οι τηλεργαζόμενοι, τότε είναι σαφές πόσο η αγοραστική δύναμη των μισθών συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα.

Οι όροι της τηλεργασίας και η πενιχρή αποζημίωση που καθορίστηκε δείχνουν για άλλη μια φορά το σκληρό πρόσωπο του αντεργατικού νόμου 4808/2021 και του φιλελεύθερου πλαισίου του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το