Αγρότες, φοιτητές, υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, συνταξιούχοι βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα. Η εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική και ο καταιγισμός των αντιδραστικών κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων -ο περιβόητος «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός»- βάλλονται. Αναμετριούνται, για πρώτη φορά, με μια μεγάλη λαϊκή αμφισβήτηση και αποδοκιμασία. Οι μέχρι πρότινος κομπασμοί της ΝΔ για απρόσκοπτη επιβολή της επιθετικής της αντιλαϊκής ατζέντας βρίσκουν, πλέον, απέναντί τους τη λαϊκή και νεολαιίστικη οργή, αντίσταση και πάλη. Βρίσκουν απέναντί τους τη μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη στους αγώνες που εξελίσσονται. Τα σχετικά στιγμιότυπα από την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας είναι ενδεικτικά. Ο ύπουλος μηχανισμός της επικοινωνιακής διαπόμπευσης και του «κοινωνικού αυτοματισμού» ακυρώθηκε.

Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να υποβαθμίσει την έκταση και τη σημασία των αγώνων, να διαστρεβλώσει και συκοφαντήσει το περιεχόμενό τους ή και να κάνει κινήσεις και προσπάθειες αμήχανης ενσωμάτωσής τους, όπως με τους αγρότες. Όσο και αν τα δήθεν αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα -που συντάσσονται, στην πραγματικότητα, με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και υπερψηφίζουν τα νομοσχέδιά της- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για τους δικούς τους ψηφοθηρικούς σκοπούς, περιορίζοντας και αλλοιώνοντας τα αιτήματά τους. Όσο και αν, τέλος, δυνάμεις που παριστάνουν τον εμψυχωτή και καθοδηγητή αυτών των αγώνων, επί του πρακτέου, επιχειρούν να τους συγκρατήσουν σε ένα πλαίσιο ελεγχόμενης διαμαρτυρίας, μη πραγματικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και, τελικά, βαθμιαίας αποκλιμάκωσής τους. Η συνήθης τακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, δηλαδή, που πίσω από έναν υπερεπαναστατικό βερμπαλισμό κρύβει τη ρεφορμιστική ψυχή της, τη γραμμή της ηττοπάθειας και της συνθηκολόγησης, την εξαργύρωση των αγώνων με ψήφους και κοινοβουλευτικές αυταπάτες.
Σε μια κοινωνική πραγματικότητα που η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση ευρύτατων, πλέον, εργατολαϊκών στρωμάτων παίρνει δραματικές διαστάσεις και η κυβέρνηση ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αδιανόητες μέχρι πρότινος -όπως το αίσχος των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μετά τα απογευματινά ιατρεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-, οι λαϊκές αντιδράσεις είναι αναπόφευκτες και η ανάπτυξη λαϊκών αγώνων είναι αναπότρεπτη. Δεν μιλάμε πια για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, μιλάμε για μια άθλια επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, για τη χαριστική βολή στο δικαίωμα του λαού για Δημόσια Δωρεάν Υγεία. Η αντιλαϊκή λαίλαπα δεν έχει τελειωμό. Επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού κράτους.

Τοποθετούν τη χώρα στο πλευρό των επιθετιστών

Στο εξωτερικό μέτωπο, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πυκνές και ανησυχητικές εξελίξεις συντελούνται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, η κυβέρνηση ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση και στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, εμπλέκεται όλο και πιο ενεργητικά στα αμερικανικά πολεμικά σχέδια. Μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική, κατάφωρα εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού, εξελίσσεται.

Μια πολιτική που μας απομακρύνει από τους λαούς και τα κινήματα που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης και επίθεσης και τοποθετεί τη χώρα μας στο πλευρό των επιθετιστών, πολλαπλασιάζοντας τους εχθρούς της και κάνοντάς την στόχο επίθεσης.

Τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας, εδώ και δυο χρόνια, όσο και στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής όπου η σιωνιστική βαρβαρότητα κλιμακώνεται εδώ και πέντε και πλέον μήνες, η κυβέρνηση ΝΔ ευθυγραμμίζεται -δείχνοντας υπερβάλλοντα, μάλιστα, ζήλο- με την αμερικανονατοϊκή επιθετική πολιτική και συμπαρατάσσεται ενεργητικά με το κράτος-δολοφόνο στην εξελισσόμενη επιχείρηση εθνοκάθαρσης. Η αμερικανική θηλιά σφίγγεται όλο και πιο δυνατά πάνω στη χώρα μας. Ο 5ος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ο οποίος σημειωτέον θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και επικύρωσε τη διαδικασία και τους όρους εμβάθυνσης της μετατροπής της Ελλάδας σε στρατιωτικοπολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΝΔ αφού ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει πολλαπλώς το φασιστικό καθεστώς του Ζελένσκι, με την Αλεξανδρούπολη -επιπλέον- να παίζει τον κρίσιμο ρόλο βάσης πολέμου εναντίον της Ρωσίας, αφού παραχώρησε τη Σούδα και την Ελευσίνα στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ για να βομβαρδίζει την Υεμένη, τώρα εμπλέκει ευθέως την Ελλάδα στις επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι με τη συμμετοχή της στον αμερικανοβρετανικό «Φύλακα Ευημερίας» και, τώρα, με την ανάληψη της Διοίκησης των επιχειρήσεων στη νεοσύστατη πολεμική αρμάδα της ΕΕ «Ασπίδες» από έλληνα αρχιπλοίαρχο, με την εγκατάσταση του επιχειρησιακού στρατηγείου της στη Λάρισα, και την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα!!

***

Καθώς τα σύννεφα του πολέμου, της απειλής πολέμου, των συγκρούσεων και κάθε είδους κρίσης και αναταραχής απλώνονται σε ένα κόσμο όπου οι μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές και αναδιατάξεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δύο πρόσφατες δηλώσεις είναι ενδεικτικές των εξελίξεων.
Η πρώτη. «Λέμε στους Ευρωπαίους μην παίζετε με τη φωτιά, δεν χρειάζεται να στηρίξετε τις ΗΠΑ στην προστασία της “κατοχικής οντότητας” (προστασία των ισραηλινών πλοίων)… Οποιαδήποτε ηλιθιότητα διαπράττετε θα επηρεάσει τα πλοία και τη ναυσιπλοΐα σας (στην Ερυθρά Θάλασσα), σας προειδοποιήσαμε», Μοχάμεντ Αλί Αλ Χούθι, ηγετικό στέλεχος των Χούθι.

Και η δεύτερη. «Είναι σαφές ότι ο άνεμος φυσάει ενάντια στη Δύση, φυσάει εναντίον μας. Και πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των αφηγήσεων», Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πολεμικό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση εντάσσεται όλο και πιο βαθειά στο πολεμικό μέτωπο των ΗΠΑ και της Δύσης, ενώ… είναι σαφές ότι ο άνεμος φυσάει ενάντια στη Δύση.

Στα σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια που μας οδηγούν, να απαντήσουμε με αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανονατοϊκά επιθετικά σχέδια, για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, για τη φιλία των λαών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το