Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου διαμήνυσε στους υπαλλήλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ότι θα διαταχτεί ΕΔΕ σε περίπτωση που κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Ηρακλείου εξ αιτίας της καθολικής συμμετοχής σε στάση εργασίας των συμβασιούχων απλήρωτων συναδέλφων τους.

Αυταρχισμός και αδιανόητες συμπεριφορές συμβαίνουν στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία. Και εξηγούμαστε: Ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου με ωμή παρέμβασή του διαμήνυσε στους υπαλλήλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ότι θα διαταχτεί ΕΔΕ σε περίπτωση που κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Ηρακλείου -και τι χώροι, ένας κι ένας- εξ αιτίας της καθολικής συμμετοχής των συμβασιούχων απλήρωτων υπαλλήλων στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει για προχθές (12.00-3.00) το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ).

Πρωτοφανή πράγματα. Αντί δηλαδή να βγει ο κ. Διδασκάλου και να ζητήσει συγγνώμη, να εξηγήσει και να δεσμευτεί πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα εκατοντάδων συμβασιούχων που εργάζονται επί τρεις, ακόμα και τέσσερις μήνες απλήρωτοι σε όλη την Ελλάδα, έσπειρε απειλές και άσκησε πίεση μην και κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ηράκλειο «αγνοώντας τα προβλήματα ασφάλειας που ενδεχομένως θα προκύψουν», όπως σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ, η οποία συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους.

Με ανακοίνωσή του το ΕΚΗ θυμίζει: «Εκατομμύρια ευρώ καθημερινά εισπράττονται από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα της Κνωσού και των μουσείων, δίχως ούτε ένα ευρώ να μένει στο Ηράκλειο και στο νησί μας.

Το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στη βασική και αυτονόητη υποχρέωσή του, την καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, καθώς και των καθαριστριών.

Αντί να προχωρήσει άμεσα στην πληρωμή των εργαζομένων εξαπολύει απειλές προς τους μόνιμους αρχαιοφύλακες, ότι εάν κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού θα περάσουν από ΕΔΕ, ενώ το Δημόσιο θα διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη».

Το ΕΚΗ διαμηνύει ότι μαζί με τους συμβασιούχους «απαντούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις απειλές του υπουργείου» σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο ύστερα από την πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει το ίδιο τη μισθοδοσία, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση ανάλογου τμήματος».

Το θέμα έχει πάρει τρομερές διαστάσεις καθώς αφορά εκατοντάδες συμβασιούχους υπαλλήλους σε όλη την επικράτεια. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στην Ακρόπολη πήγαν την Κυριακή φορώντας μπλουζάκια ή αυτοκόλλητα που έγραφαν «ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ/ I’Μ WORKING UNPAID». Μια πρωτότυπη δράση, μια ειρηνική διαμαρτυρία που εξέθεσε σε Έλληνες και ξένους την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία ωστόσο δεν έχει αναλάβει ουδεμία ευθύνη.

Κρυμμένοι βρίσκονται τόσο η υπουργός Λίνα Μενδώνη, όσο και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το ζήτημα. Σιωπούν ενώ το καζάνι των συμβασιούχων σιγοβράζει. Κάνουν υπομονή έως σήμερα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπουργός Πολιτισμού έχει δεσμευτεί να απαντήσει πότε θα πληρωθούν. «Κάνουμε υπομονή μέχρι την Τετάρτη. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις πανελλαδικά» είπαν.

Πώς φτάσαμε στους απλήρωτους συμβασιούχους;

Με βάση την αρχή του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πληρωμές των υπαλλήλων πρέπει να γίνονται από ένα κεντρικό σύστημα. Οπως μας εξήγησαν, αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε να έχει δημιουργήσει μια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών. Στελεχωμένη με προσωπικό και εξοπλισμένη με το κατάλληλο σύστημα. Κάτι που φυσικά δεν έγινε και ας υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος και τα υπηρεσιακά σημειώματα προς τα υπουργικά γραφεία.

Ετσι, αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί περισσότερα από 700 απλήρωτα τιμολόγια και καταστάσεις μισθοδοσιών των συμβασιούχων που εργάζονται στις 50 Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι οποίες -σημειωτέον- είχαν πράξει εκείνο που όφειλαν. Δηλαδή είχαν στείλει εγκαίρως τις μισθολογικές καταστάσεις.

Παρότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε την αλλαγή του συστήματος, δεν θωρακίστηκε, δεν προχώρησε σε προσλήψεις λογιστών με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που συμπαρασύρει εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους αριθμούν ορισμένες χιλιάδες πολίτες.

Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου κι όποιος αναρωτιέται πώς θα λύσει το τεράστιο πρόβλημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η απάντηση είναι με προχειρότητες και μπαλώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ζήτησαν να σπεύσουν στην Μπουμπουλίνας δύο λογιστές από την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, μία λογίστρια από την ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, μία από την ΕΦΑ Δυτικής Αττικής και άλλοι δύο από την ΕΦΑ Κυκλάδων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι μισθοδοσίες μέχρι το τέλος του μήνα.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το