Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων ΜΟΔ

Να αποσυρθεί το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με μαχητικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και με πάνω από 100 σχολές και 180 σχολεία πανελλαδικά υπό κατάληψη, ήρθε η πρώτη απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στη νέα απόπειρα της Κυβέρνησης της ΝΔ να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διά της πλαγίας οδού.

Η δρομολογούμενη συνταγματική εκτροπή, η εμμονή της ΝΔ ενάντια στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αντιμετώπισή της ως μίας ακόμη εν δυνάμει επικερδούς επιχείρησης βρίσκει απέναντί της τους αγώνες των φοιτητών και των μαθητών, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των γονέων.

 Τα φαιδρά επιχειρήματα, περί δήθεν ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων μέσω του ανταγωνισμού λόγω της ίδρυσης «ελεύθερων» Πανεπιστημίων, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, όπως δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια σχολεία ή τα δημόσια νοσοκομεία από την ίδρυση ιδιωτικών, καθώς η απαξίωσή τους αποτελεί διαχρονική και σκόπιμη επιλογή των κυρίαρχων ελίτ.

Οι πολιτικές δυνάμεις που επέβαλαν την τράπεζα θεμάτων, την εξαντλητική διαφήμιση των ΕΠΑΛ και τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρίς φοιτητές και καθηγητές, επειδή «δεν μπορεί να σπουδάσει κάποιο παιδί που έγραψε κάτω από τη βάση», υποστηρίζουν τελικά ότι μπορεί να σπουδάσει, αρκεί να μπορεί να πληρώσει.

 Η άρχουσα τάξη αντιμετωπίζει και την εκπαίδευση ως κερδοφόρα μπίζνα, στην οποία, όμως, δεν θα στείλει τα δικά της παιδιά, καθώς αυτά έχουν διασφαλισμένη μια θέση στα … δημόσια πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού. Αντίθετα, θα αποπειραθεί να αλιεύσει πελατεία ανάμεσα στα παιδιά των λαϊκών τάξεων, προσθέτοντας και τα «φοιτητοδάνεια» στον Γολγοθά υπερχρέωσης των εργατικών οικογενειών, τη στιγμή που ετοιμάζεται να χρεώσει και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια.

 Σε συνέχεια του σχετικού καλέσματος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες, το ΔΣ και τις παρατάξεις του ΣΕΜΟΔ να στηρίξουν τον αγώνα των παιδιών μας, που ήδη αντιμετωπίζει απειλές και καταστολή, για άμεση απόσυρση του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου της ΝΔ, ενάντια στη συνειδητή υποβάθμιση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, απαιτώντας σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το