Σε 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη 30 Οκτώβρη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διεκδικώντας τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές και με παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι «αποτελεί εμπαιγμό η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων θα καλυφθούν με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά σύντομα θα καταργηθεί, ενώ έτσι κατοχυρώνεται για τα καλά ο μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων. Επιπρόσθετα σε άρθρο της Σύμβασης θεσπίζεται δοκιμαστική περίοδος ενός έτους ως προϋπόθεση για πρόσληψη στο νοσοκομείο, ενώ συνδέεται το επίπεδο των μισθών με την παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή την κερδοφορία του Ιδρύματος Ωνάση που έχει τον έλεγχο του νοσοκομείου. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης έχει στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας και την κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τη διοίκηση του νοσοκομείου.Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στη Βουλή στις 27/9/2018 από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. Οι μισθολογικές μειώσεις και η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο ΩΝΑΣΕΙΟ, αποτελεί ένα στιγμιότυπο από τη λειτουργία των Ιδρυμάτων που εμφανίζονται ως φιλάνθρωποι ευεργέτες. Πίσω από τις δωρεές και τις φιλανθρωπίες κρύβεται η υψηλή κερδοφορία που προέρχεται από γενναίες φοροαπαλλαγές, από ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, από την υψηλή τιμολόγηση στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το “ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ” για την επένδυση αυτή θα απαλλαχθεί από κάθε φόρο, τέλος, δικαίωμα κράτησης ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου».

Το Σωματείο σημειώνει ότι «η μοναδική εγγύηση για εξασφάλιση δικαιωμάτων, μισθών, συμβάσεων σε κάθε επιχείρηση είναι η κατοχύρωσή τους σε ολόκληρο τον κλάδο» και καλεί να παρθεί απόφαση συμμετοχής και στην 24ωρη απεργία στις 14 Νοέμβρη που κηρύχθηκε από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία από όλη τη χώρα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το