Eικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου διοργανώνει σήμερα Τρίτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. 

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού, αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα για τον κλάδο τους, διεκδικώντας πρόσθετες και ουσιαστικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. 

Η Ομοσπονδία διεκδικεί:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εμφανιστούν τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 και να αποδοθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους.
  • Πλήρη εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους.
  • Επαναφορά της απόδοσης του εφάπαξ στην 20ετία.
  • Ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), όπως ήταν πριν από την οικονομική κρίση.
  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη.

Δυναμικό παρόν δίνουν οι διανομείς της Wolt με προσυγκέντρωση στα γραφεία της εταιρίας στη Συγγρού και μοτοπορεία στην Αρεοπαγίτου. Μετά τον θάνατο ενός ακόμα διανομέα στη Θεσσαλονίκη μετά από τροχαίο, οι διανομείς αναφέρουν:

“Χθες ήταν ο 47χρονος συνάδελφος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος από τους υπόλοιπους. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε πλέον να βάζουμε μπροστά το μηχανάκι και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε όρθιοι πίσω στην οικογένεια μας. Η αιτία δεν είναι η κακιά η ώρα, ούτε η κουλτούρα της ασφαλούς οδήγησης. Αιτία είναι ότι η προστασία των διανομέων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία εμπόδιο μπροστά στον ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρωνόμαστε με τα ψίχουλα που αποφασίζουν και να αναγκαζόμαστε για αυτό το λόγο να είμαστε στο δρόμο 10 – 14 ώρες για να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτή τη κατάσταση. Θα παλέψουμε οργανωμένα και μαζικά, όπως έκαναν και οι συνάδελφοί μας στην E-FOOD.”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το