Το σωματείο εργαζομένων Lidl Βορείου Ελλάδος προχώρησε σε 48ωρη απεργία στις 7-8 Απριλίου, αφού συμμετείχε πρώτα και στην πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, με την εργοδοσία να απορρίπτει επανειλημμένα όλα τα αιτήματα των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει την παραμικρή αύξηση τα τελευταία 12 χρόνια όπως καταγγέλλουν, ενώ ταυτόχρονα ο εργοδότης κερδοφορεί κάθε χρόνο και δίνει μοναχά υποσχέσεις. Είναι τόσο προκλητικοί που βγαίνουν οι ίδιοι και δηλώνουν υπερκέρδη για το 2021, στις πλάτες φυσικά των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν υποσχέσεις για τα επόμενα χρόνια και δεν προχωρούν στην παραμικρή αύξηση, την ίδια στιγμή που δηλώνουν κάθε χρόνο αύξηση του τζίρου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας η είδηση που έκανε γνωστό το πρόστιμο “ρεκόρ” -όπως διαφημίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης- των 647.000€ για αισχροκέρδεια που επιβλήθηκε στην εταιρεία LIDL HELLAS. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα της αλυσίδας η οποία πωλούσε τα προϊόντα με “καπέλο” στο μεικτό περιθώριο κέρδους άνω του 20%. Αυτοί είναι λοιπόν οι “καλοί εργοδότες” (η LIDL HELLAS διαφημίζονταν ως ο “κορυφαίος εργοδότης” της χώρας!) που μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα τελευταία 12 χρόνια δεν μπορεί η πλειοψηφία του λαού να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, αυτοί θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.
Όμως η προκλητικότητα και η αντεργατική στάση της εταιρείας συνεχίστηκε μπροστά στην απεργία. Με τη συμμετοχή στην απεργία να φτάνει το 90%, η εργοδοσία έστησε έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα σε ελάχιστες ώρες, μετακινώντας υπαλλήλους στη Σίνδο από πολλές πόλεις της Ελλάδας. Πολλοί υπάλληλοι δεν ήξεραν μάλιστα τον πραγματικό λόγο μετακίνησής τους, καθώς τους ενημέρωσαν πως υπάρχουν ελλείψεις λόγω κορονοϊού.
Απέναντι σε όλα αυτά, αναγκάστηκε να πάρει θέση και να καταγγείλει τη στάση της εργοδοσίας της εταιρείας η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Όμως και ενώ μέχρι και η ΓΣΕΕ βγάζει ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, που τα τελευταία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση τηρεί σιγή ιχθύος απέναντι στην βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική, δεν βρίσκουμε μια ανακοίνωση συμπαράστασης από αντίστοι­χο σωματείο εργαζομένων της Lidl Αττικής, που ελέγχει το ΠΑΜΕ στην Αττική. Παρόλο που στον Ριζοσπάστη έχει αναδειχθεί η 48ωρη απεργία και μάλιστα καλεί και τα σωματεία των άλλων πόλεων να κλιμακώσουν από κοινού τον αγώνα, η τελευταία αναρτημένη ανακοίνωση -ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές-του σωματείου της Αττικής είναι στις 26 Μαρτίου και δεν έχει καμία αναφορά στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους στην Β. Ελλάδα, παρά μόνο καλεί στη συγκέντρωση της 6ης Απρίλη των σωματείων του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα …

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το