Με 24ωρη παντραπεζική πανελλαδική απεργία στις 11/12/2019 και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την ίδια μέρα στις 13.00′ στην οδό Σταδίου (όπου θα γίνει η δεύτερη τριμερής διαδικασία), απάντησαν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, στην απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να μην ανακαλέσει τις 24 απολύσεις των εργαζομένων της, του πρώην τμήματος “κόκκινων” δανείων (RBU), που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στη σουηδική εισπρακτική Intrum, καθώς και τις “εναλλακτικές λύσεις” που τους “προτάθηκαν” από τα στελέχη της Τράπεζας.
Θυμίζουμε πως οι “εναλλακτικές λύσεις”, που εκβιαστικά τέθηκαν στους εργαζόμενους της πρώην RBU από την Πειραιώς, ήταν η μετακίνησή τους σε κατάστημα εκτός του τόπου διαμονής τους (όπου εργαζόμενοι από την Αττική καλούνται να εργαστούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ενώ αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη), είτε η πρόσληψή τους από τη θυγατρική Piraeus Direct Solutions (με απεμπόληση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, εργασία με βάρδιες και Σαββατοκύριακα), είτε η ένταξή τους σε πρόγραμμα “εθελουσίας εξόδου”.
Η άρνηση της διοίκησης της Πειραιώς να ανακαλέσει τις απολύσεις, γνωστοποιήθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Μελών της στην Τράπεζα Πειραιώς), στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης της τριμερούς διαδικασίας που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας στις 05/12/2019.
Οι εργαζόμενοι της Πειραιώς πήγαν σε αυτήν την πρώτη συνάντηση με 24ωρη πανελλαδική απεργία και μαζική συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, απεργία όπου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων τους είχε συμμετοχή που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και σε ορισμένες έφτασε το 100%. Στην Αττική -και παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιστράτευσε η Τράπεζα μεταφέροντας προσωπικό από άλλα καταστήματα και υπηρεσίες- απήργησαν τα περισσότερα καταστήματα καθώς και μεγάλες κεντρικές μονάδες.
Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης οι εργαζόμενοι της Πειραιώς και στις 04/12/2019, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην οδό Αμερικής.
Άκαρπη υπήρξε και η δεύτερη τριμερής συνάντηση στις 11/12/2019 στο Υπουργείο Εργασίας, όπου η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όχι μόνο ζήτησε ξανά την απόλυση των 24 εργαζομένων αλλά και διατύπωσε και νέα απειλή για απόλυση 120 ακόμα εργαζομένων. Μετά από αυτή την στάση της διοίκησης της Τράπεζας η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων αναμένονταν να λάβει αποφάσεις για την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το