Ανάμεσα στα αιτήματά τους η επανόρθωση του «ιστορικού χρέους» που το χιλιανό κράτος χρωστάει στους δασκάλους εδώ και αρκετά χρόνια

Την Τρίτη, περισσότεροι από 100.000 Χιλιανοί δάσκαλοι θα ξεκινήσουν μια εθνική απεργία επ’ αόριστον, αφού δεν έλαβαν καμία απάντηση στα αιτήματά τους από τη διοίκηση του προέδρου Γκάμπριελ Μπόριτς.

Ο πρόεδρος του Teachers College Carlos Diaz επιβεβαίωσε την απεργία μετά από συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Nicolas Cataldo, ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει νέα απάντηση στα αιτήματά τους.

Η εθνική απεργία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το 54% των μελών των σωματείων των εκπαιδευτικών. Περίπου 5.000 σχολεία αναμένεται να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει η διπλή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να καταβληθούν τα επιδόματα συνταξιοδότησης που έχουν καθυστερήσει. Ένα άλλο από τα αιτήματα είναι να μπει τέλος στο φόρτο του διδακτικού έργου και η αναθεώρηση του μοντέλου πλήρους σχολικής ημέρας.

Μεταξύ των αιτημάτων των Εκπαιδευτικών για την αναστολή της απεργίας είναι η αποκατάσταση του «ιστορικού χρέους» που το χιλιανό κράτος οφείλει στους δασκάλους εδώ και αρκετά χρόνια.

Το «ιστορικό χρέος» αναφέρεται στην απώλεια μισθών που υπέστησαν οι δάσκαλοι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Augusto Pinochet (1973-1990), η οποία μεταβίβασε τη διοίκηση των δημόσιων σχολείων στους δήμους και έθεσε τους δημόσιους εκπαιδευτικούς στον κώδικα ιδιωτικής εργασίας.

Εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, περίπου 70.000 εκπαιδευτικοί έχασαν αναπροσαρμογές μισθών και άλλα νομικά επιδόματα που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το