…οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 πμ και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού!!!!
Στα περισσότερα σχολεία ήρθε σήμερα μετά τις 13:00. Σε αρκετά στις 14:00

Τα σχολεία εδώ και μέρες έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις που καλούν γονείς και μαθητές την ώρα του αγιασμού. Ψιλά γράμματα!!!

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Απαράδεκτη εγκύκλιος για την ημέρα του αγιασμού

κατόπιν εορτής < αρχαία ελληνική κατόπιν ἑορτῆς (φράση που υπάρχει καταγεγραμμένη στον Γοργία του Πλάτωνα): όχι μόνο καθυστερημένα αλλά και αφού δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη ή αφού τελείωσε το γεγονός

Σε απόλυτο αιφνιδιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο «Διευκρινιστικές οδηγίες για Νηπιαγωγεία για την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021» και την αντίστοιχη «Διευκρινιστικές οδηγίες για Δημοτικά σχολεία την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021»  δυναμιτίζοντας κυριολεκτικά την ημέρα του αγιασμού. Αφού παλινδρόμησε για κάποιες εβδομάδες, αφού ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου για να το αναιρέσει μια εβδομάδα αργότερα ορίζοντας τον αγιασμό σε ημέρα που δεν μπορούσαν οι ιερείς να ανταποκριθούν τη συνήθη ώρα, αφού ανακοίνωσε ότι ο αγιασμός θα γίνει στις 11 π.μ. λόγω της εορτής του Σταυρού. Αφού όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων συνεδρίασαν και οργάνωσαν τον προγραμματισμό τους με βάση την αναβολή του αγιασμού για τις 11 π.μ., παίρνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών και τα νέα δεδομένα της πανδημίας. Αφού ενημέρωσαν οι σχολικές μονάδες όλους τους γονείς ότι θα προσέλθουν με τα παιδιά τους στις 11 π.μ. στα σχολεία, μετά από όλα αυτά, το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας οι εκπαιδευτικοί στα σπίτια τους, ενημερώθηκαν για την εγκύκλιο-βόμβα του Υπουργείου Παιδείας που έφτασε στα σχολεία μετά τις 14.00 (!!) και αναφέρει ότι «οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία) στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού»!

Μόλις δυο μέρες πριν, στις 9/9 είχε αποσταλεί στα σχολεία η εγκύκλιος  με θέμα «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021» (Φ7/118240?Δ1) σε κανένα σημείο της οποίας δεν αναφέρεται ώρα προσέλευσης των μαθητών στο  Δημοτικό.  Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα Νηπιαγωγεία.

Με λίγα λόγια η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

  • Αιφνιδιάζει την τελευταία στιγμή την εκπαιδευτική κοινότητα επιχειρώντας να εκθέσει τους εκπαιδευτικούς στους γονείς και την κοινωνία.
  • Καλεί τους εκπαιδευτικούς να κρατήσουν τα παιδιά τρεις (3) διδακτικές ώρες στις σχολικές τάξεις και μάλιστα κάτω από πρωτοφανείς, δυσμενείς συνθήκες, χωρίς να κάνουν μάθημα! Παραβιάζει έτσι όχι μόνο τη σχετική νομοθεσία, αλλά, κυρίως, υπονομεύει το απαραίτητο παιδαγωγικό κλίμα της πρώτης ημέρας προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο και την καλλιέργεια της απαραίτητης παιδαγωγικής σχέσης διδασκόντων και μαθητών.
  • Αγνοεί ότι η πρώτη ημέρα προσέλευσης στο σχολείο για τους/τις μαθητές/τριες των νηπιαγωγείων και της Α΄ Δημοτικού είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, όπου προσέρχονται στο σχολικό χώρο μαζί με τους γονείς τους και αποχωρούν μαζί τους, ώστε να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ομαλής προσαρμογής.
  • Αγνοεί ότι υπάρχουν σχολικές μονάδες όπου οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση για κατανομή τάξεων το πρωί της Δευτέρας, όχι επειδή οι εκπαιδευτικοί «είναι τεμπέληδες» αλλά επειδή το Υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμη το απαραίτητο προσωπικό στα σχολεία.

Και μάλιστα, όλα τα παραπάνω, τα κάνει, στην έναρξη της πιο δύσκολης σχολικής χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών! Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται επικίνδυνη, ακατάλληλη και επιζήμια για το δημόσιο σχολείο. Κατάφερε να μετατρέψει σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο την πιο εύκολη και ευχάριστη ημέρα του σχολικού έτους. Τι μας περιμένει για τη συνέχεια;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Επιχειρούν να μας στερήσουν την αισιοδοξία, τη χαρά και το μεράκι για τη δουλειά μας, να μας στρέψουν εναντίον των μαθητών και των γονιών, να προκαλέσουν τη σύγχυση, την απογοήτευση και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ζωντανά υποκείμενα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η εγκύκλιος είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

Ανοίγουμε τα σχολεία τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τηρώντας στο ακέραιο τον αρχικό προγραμματισμό που έκαναν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ. Αγκαλιάζουμε τους μαθητές μας με χαμόγελο και ελπίδα για τη δύσκολη σχολική χρονιά που αρχίζει. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς και τους Συλλόγους τους. Αγωνιζόμαστε για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Απαντάμε αγωνιστικά στον εμπαιγμό του Υπουργείου και στον μύθο ότι «όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία των σχολείων». Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 17/9, στις 18.30, στα Προπύλαια και την πορεία στη Βουλή με το πανό του Συλλόγου μας, διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Διαδηλώνουμε μαζικά και δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι!

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το