Απαράδεκτη η αφίσα που κυκλοφόρησε και στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες και τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά μας. Ενώ το σύνθημα «θέλουμε τη ζωές μας, θέλουμε τα νησιά μας» αφήνει περιθώρια να αξιοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις χύνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο τους.

Η αφίσα της Περιφέρειας, με τις εικόνες «εισβολής» στα νησιά. Ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης αντί να εστιάσει π.χ. στην άθλια κατάσταση των καταυλισμών της Μόριας, της ΒΙΑΛ, της Σάμου, προτιμά να επενδύσει στους ακροδεξιάς υφής φόβους περί «εποικισμού» των νησιών…

Με εικόνες «εισβολής» στην (άθλιας αισθητικής συν τοις άλλοις) αφίσα της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό τον Κ. Μουτζούρη καλεί στις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Ο Περιφερειάρχης δεν έχει κρύψει, άλλωστε, τις ακραίες θέσεις του για το θέμα

Όπως παρατηρεί το astraparis.gr της Χίου: 

Με περιεχόμενο ξεκάθαρα συνωμοσιολογικής και ακροδεξιάς κοπής – πέραν της πρωτόγονης αισθητικής – «κατέβασε» την αφίσσα του εν όψει των κινητοποιήσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Εκτός των συνθημάτων της αφίσας εκείνο που διακρίνεται σαφέστατα σε αυτήν είναι ότι μαζί με τις βάρκες των προσφύγων και μεταναστών υπάρχει ένα ακόμα φουσκωτό κοντά στην Σάμο από το οποίο κάποιος βατραχάνθρωπος πηδάει για να… καταλάβει το νησί. Η σημειολογία είναι ξεκάθαρη και όχι μόνον για τον περιβόητο… εποικισμό των νησιών.

Το χειρότερο εν προκειμένω είναι ότι ο κ. Μουτζούρης δεν τις κρύβει αυτές τις απόψεις του και απαιτεί να γίνουν αποδεκτές από το περιφερειακό συμβούλιο, όπου ο συνδυασμός του είναι μειοψηφία, δυναμιτίζοντας με τον τρόπο αυτό την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την δημιουργία υπερδομών και διαιώνιση του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά».

Εικόνες «απόβασης»

Την αντίθεσή του για την περιώνυμη αφίσσα, που απεικονίζει τα νησιά Χίος, Λέσβος και Σάμος, με τις βάρκες των προσφύγων και μεταναστών να επιχειρούν… απόβαση, εξέφρασε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου 2020 και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννης Σπιλάνης, με τον κ. Μουτζούρη να εκρήγνυται και να ζητά από τον συνομιλητή του να μην του υψώνει τον τόνο της φωνής!

«Δεν κινδυνεύουν τα νησιά μας από γυναικόπαιδα»

Την επιλογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σχολιάζει και η ιστοσελίδα stonisi.gr της Λέσβου, όπου ο Ορέστης Μεταξάς γράφει μεταξύ άλλων:

«Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης είναι κρεμασμένο ένα πανό με γαλάζια γράμματα: «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας…θέλουμε πίσω τις ζωές μας!!!» Τρεις τελείες, τρία θαυμαστικά!

Ένα σύνθημα γεμάτο ψέμματα: Τα νησιά μας απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό στρατό το 1912. Τελευταίος κατακτητής ήταν οι Γερμανοί ναζί το 1940. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, τα νησιά μας είναι ελεύθερα! Από τότε κανείς δεν τα κατάκτησε ώστε να τα ζητάμε πίσω.

Η γλώσσα μας άντεξε δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Άντεξε και είναι γέφυρα ανάμεσα σ’ αυτό που ήμασταν χθες και σ’ αυτό που είμαστε σήμερα. Όσοι θεωρούν ότι η πατρίδα μας κινδυνεύει να αλλοιωθεί, επειδή βρίσκονται εδώ κάποιες χιλιάδες πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου, δεν αντιλαμβάνονται την δύναμη και την δυναμική της Ελλάδας: Να συνθέτει και να αφομοιώνει. Τα νησιά μας δεν κινδυνεύουν από κανέναν ειρηνικό επισκέπτη. Από την Ευρώπη, την Ασία, ή την Αφρική. Από τους μπάμπουρες κινδυνεύουν…» (…)

Και προσθέτει: «Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, έξω από το δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση, στην Λέσβο. Δεν θα είμαστε εκεί. Δεν θα είμαστε εκεί, για να ακούσουμε τον κύριο Μουτζούρη, με την γνωστή ξενοφοβική του ρητορική, να μας λέει για τον κίνδυνο αλλοίωσης της Λέσβου και της Ελλάδας. Δεν θα είμαστε εκεί για να διαδηλώσουμε κάτω από το γεμάτο ψέμματα, διχόνοια και λαϊκισμό, ακροδεξιό σύνθημα, «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας!!!» (ολόκληρο το άρθρο εδώ)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το