Χρήστος Κάτσικας

Με μια τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει, στη Βουλή, από την «πίσω πόρτα», την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων φοιτητών του Δημοσίου Πανεπιστημίου και των κολλεγίων.

Πρόκειται για τροπολογία που αφορούσε σε κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των Γεωπονικών Τμημάτων Πανεπιστημίων, με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί».

Με το 1ο άρθρο της τροπολογίας καλύφθηκε ένα κενό που υπήρχε  για τους φοιτητές και πτυχιούχους των Τμημάτων που αναβαθμίστηκαν με την ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ, όμως η παράγραφος  β του 2ου άρθρου  της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών και καθώς τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Λιβανός πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη» ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Κολέγια: Στον «πάτο» των διεθνών κατατάξεων, αλλά ισότιμα με ΑΕΙ, ελέω ΥΠΑΙΘ

Μια ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών βάζει στη θέση τους τα πράγματα όσον αφορά την επαγγελματική “ισοτίμηση” των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων που νομοθέτησε η κυβέρνηση λίγο πριν θεσπίσει και βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια (κάτι βέβαια που δεν απαιτείται στα Κολέγια), προκειμένου να «σπρώξει» χιλιάδες υποψήφιους από τα δημόσια ΑΕΙ στους επιχειρηματίες της γνώσης.

Πρόσφατα έγινε γνωστή η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων από την webometrics που θεωρείται έγκυρος αξιολογητής.  Γνωρίζουμε ότι οι διάφορες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων δεν αποδίδουν ποτέ την πλήρη εικόνα. Όταν όμως οι διαφορές, που θα αναπτύξουμε στη συνέχεια, είναι τόσο μεγάλες, η εικόνα που προκύπτει δεν μπορεί να είναι προϊόν στατιστικού λάθους.

Πρώτο μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ (49ο στην ΕΕ και 180ο στον κόσμο). Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά Ελληνικό ΑΕΙ σπάει το φράγμα των 200 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο. Ακολουθούν το ΑΠΘ (59ο στην ΕΕ και 205ο στον κόσμο), το ΕΜΠ (103ο και 329ο αντίστοιχα), το Παν/μιο Πάτρας (166ο και 533ο) και το Παν/μιο Ιωαννίνων (181ο και 581ο). Η ξεχωριστή επίδοση των Ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων (θα λέγαμε «αριστεία» αν η σημασία της λέξης αυτής δεν είχε κατακρεουργηθεί από τους διάφορους υποστηρικτές της) σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που διαρκούν δώδεκα χρόνια και συνεχίζονται υπογραμμίζει την αυταπάρνηση και τον αγώνα που δίνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να κρατήσουν όρθια τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Αγώνα που, όπως σημειώνει ο Πανεπιστημιακός Κ. Μηλολιδάκης, υπονομεύεται από τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, με την παραχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων και την κατασπατάληση πόρων για παραρτήματα της ΕΛ.ΑΣ. μέσα στα ΑΕΙ (το προϋπολογισθέν κόστος του σώματος αυτού είναι 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όταν το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ της χώρας είναι μόλις 91,6 εκατομμύρια).

Αλλά μιας και ο λόγος για τα ιδιωτικά «κολλέγια», τί πουλιά πιάνουν στην κατάταξη διεθνώς; Το καλύτερο από αυτά είναι το Deree (American College of Greece) που κατατάσσεται μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ στην 625η θέση στην ΕΕ και 2811η παγκοσμίως.

Ας δούμε και την κατάταξη μερικών ακόμη ιδιωτικών «κολλεγίων». Ο πρώτος αριθμός είναι η κατάταξη στην ΕΕ και ο δεύτερος η παγκόσμια κατάταξη:

American University of Athens – 3.051 – 23.295

Athens School of Management – 2.980 – 22.272

René Descartes College – 2.947 – 21.780

British Hellenic College – 2.857 – 20.800

DEI College – 2.783 – 20.131

ICBS Business School – 2.783 – 20.131

Hellenic American University – 2.303 – 16.655

Hellenic American Education Center – 2.014 – 14.903

Bca Business Studies – 1.914 – 14.234

New York College – 1.690 – 12.722

CITY College International Faculty University of Sheffield – 1.581 – 11.968

Mediterranean College – 1.566 – 11.826

City Unity College – 1.238 – 9.166

American College of Thessaloniki – 1.201 – 8.711

Hellenic Mediterranean University – 1.021 – 6.554

Metropolitan College – 992 – 6.188

American College of Greece – 625 – 2.811

Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε πραγματικά ισότιμα τα ιδιωτικά κολλέγια με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι να λεηλατηθούν  η άυλη περιουσία, οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό  των Δημοσίων ΑΕΙ από τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με παράλληλη επιδότηση των τελευταίων από τον κρατικό κορβανά. Εναλλακτικά, να μετατραπούν τα ίδια τα ΑΕΙ σε «κολλέγια» με την εισαγωγή διδάκτρων, την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό τους.

Οι χαοτικές καταστάσεις που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση μέσα στα ΑΕΙ με τις τελευταίες νομοθετικές της πρωτοβουλίες ενδεχομένως να εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σχεδιασμό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το