Από τις 19 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν απελάσει 14.101 Αϊτινούς μετανάστες στη χώρα τους με 12 πτήσεις και 3.206 άλλοι πολίτες παραμένουν υπό κράτηση της συνοριακής αστυνομίας

Την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή, Ντάνιελ Φουτ, υπέβαλε την παραίτησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών από την Αϊτή στα σύνορα των ΗΠΑ.

“Η πολιτική μας προσέγγιση στην Αϊτή παραμένει βαθιά λανθασμένη και οι προτάσεις μου αγνοήθηκαν και απορρίφθηκαν. Σε άλλες έγινε επεξεργασία, για να προβληθεί μια αφήγηση διαφορετική από τη δική μου”, είπε.

«Ο λαός της Αϊτής, βυθισμένος στη φτώχεια, όμηρος του τρόμου, με απαγωγές, ληστείες και σφαγές από ένοπλες συμμορίες και ταλαιπωρημένος υπό μια διεφθαρμένη κυβέρνηση με συμμαχίες συμμοριών, απλώς δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναγκαστική επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών που στερούνται τροφή, στέγη και χρήματα χωρίς να μπορεί να αποφευχθεί πλέον η ανθρώπινη τραγωδία », πρόσθεσε ο Foote.

Η παραίτησή του ακολούθησε την κράτηση περισσότερων από 13.000 μεταναστών από την Αϊτή στο Ελ Πάσο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτοί οι μετανάστες είχαν δημιουργήσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, όπου ζούσαν σε θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου περιμένοντας την ευκαιρία να γίνουν δεκτοί ως αιτούντες άσυλο.

Αμερικανοί μεθοριακοί ιππείς φωτογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας τα ηνία τους εναντίον μεταναστών και τους έσπρωξαν στον ποταμό Μπράβο. Αυτές οι ενέργειες προκάλεσαν διαμαρτυρίες των Αμερικανών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ταξίδεψαν στην πόλη Ελ Πάσο για να δείξουν αλληλεγγύη στους Αϊτινούς και προέτρεψαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διερευνήσει αυτά τα περιστατικά.

“Καλούμε το Κογκρέσο να διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ στα σύνορά μας, θεσπίζοντας νομοθεσία για την ευθύνη της Συνοριακής Περιπολίας”, ανέφεραν ακτιβιστές, υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι επιθέσεις δείχνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που επιμένουν να υπάρχουν στη χώρα τους.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ απέλασαν 14.101 Αϊτινούς μετανάστες στη χώρα τους με 12 πτήσεις και 3.206 άλλοι πολίτες παραμένουν υπό την κράτηση της συνοριακής αστυνομίας, περιμένοντας την απέλασή τους.

Στη φωτογραφία του “εξωφύλλου” μετανάστες από την Αϊτή κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ διασχίζοντας έναν ποταμό.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το