Μια απάν­θρω­πη και επι­κίν­δυ­νη κα­τάστα­ση έχει δια­μορ­φω­θεί στο Νο­σο­κο­μείο Παί­δων «Αγία Σο­φία», το οποίο έχει με­τα­τρα­πεί κυ­ριο­λε­κτι­κά σε απο­θή­κη ψυ­χών. Η δια­χρο­νι­κή αναλ­γη­σία της διοί­κη­σης και των αρ­μόδιων υπουρ­γεί­ων έχει οδη­γή­σει δε­κάδες ασυ­νόδευ­τα παι­διά σε ανα­γκα­στι­κή πα­ρα­μο­νή στο νο­ση­λευ­τι­κό ίδρυ­μα, με ει­σαγ­γε­λι­κή μάλι­στα εντο­λή και πρόφα­ση την έλ­λει­ψη «κα­τάλ­λη­λων» δο­μών φι­λο­ξε­νί­ας.

Πρόκει­ται για ανή­λι­κα, από με­ρι­κών μη­νών έως και 14 ετών, κάποια από τα οποία πα­ρα­μένουν στο νο­σο­κο­μείο έως και 10 χρόνια! Η πλειο­ψη­φία των πε­ρι­πτώσε­ων χρή­ζει μόνο προ­λη­πτι­κού ελέγ­χου, ο οποί­ος ολο­κλη­ρώνε­ται εντός ολί­γων ημε­ρών. Υπό κα­νο­νι­κές συν­θή­κες θα με­τα­φέρο­νταν σε κα­τάλ­λη­λες δο­μές Πρόνοιας.

Τα πε­ρισ­σότε­ρα παι­διά εί­ναι ασυ­νόδευ­τα, χω­ρίς κάποιον δι­κό τους άν­θρω­πο. Πολ­λά δια­μένουν μόνα τους, με εξαί­ρε­ση όσα κα­λύ­πτο­νται για με­ρι­κές ώρες ημε­ρη­σί­ως από την πα­ρου­σία εθε­λο­ντών. Στο με­τα­ξύ, απέχουν από εκ­παι­δευ­τι­κές δρα­στη­ριότη­τες, δεν πα­ρα­κο­λου­θούν μα­θή­μα­τα στο σχο­λείο,            ενώ στε­ρού­νται συ­γκε­κρι­μένων ενή­λι­κων φρο­ντι­στών. Πα­ράλ­λη­λα, απου­σιάζει κάθε ορ­γα­νω­μένη δρα­στη­ριότη­τα, με απο­τέλε­σμα οι μέρες τους να κυ­λούν χω­ρίς πε­ριε­χόμε­νο, σε μια κρί­σι­μη φάση ανάπτυ­ξης της προ­σω­πι­κότη­τάς τους.

Ήδη, εδώ και αρ­κε­τούς μή­νες, η Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ερ­γα­ζο­μένων στα Δη­μόσια Νο­σο­κο­μεία έχει ανα­δεί­ξει το ζή­τη­μα και πα­ρά τη δια­μαρ­τυ­ρία στον διοι­κη­τή, λύ­ση δεν έχει βρε­θεί.

«Τα παι­διά που φι­λο­ξε­νού­νται στο Νο­σο­κο­μείο Παί­δων θα πρέπει άμε­σα να με­τα­φερ­θούν σε Προ­νοια­κές Μο­νάδες που δια­θέτουν την υπο­δο­μή φι­λο­ξε­νί­ας, προ­κει­μένου να κι­νή­σουν τις δια­δι­κα­σί­ες ανα­δο­χής, υιο­θε­σί­ας και τα με­γα­λύ­τε­ρα παι­διά να ζουν με αξιο­πρέπεια συμ­με­τέχο­ντας σε προ­γράμ­μα­τα αποϊδρυ­μα­το­ποί­η­σης», ση­μεί­ω­νε σε πα­λαιότε­ρη ανα­κοί­νω­σή της η ΠΟ­Ε­ΔΗΝ.

Στάση ερ­γα­σί­ας από το προ­σω­πι­κό του νο­σο­κο­μεί­ου

Την πε­ρα­σμένη Τρί­τη, 30/4, με πρω­το­βου­λία της Επι­τρο­πής Ει­δι­κευόμε­νων Ια­τρών της Α’ Πα­νε­πι­στη­μια­κής Κλι­νι­κής, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στάση ερ­γα­σί­ας, με αφορ­μή το ζή­τη­μα.

«Αρ­νού­μα­στε ως ερ­γα­ζόμε­νοι και λει­τουρ­γοί Υγεί­ας να γί­νου­με συ­νένο­χοι στην κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση κα­κο­ποί­η­ση και απο­στέρη­ση των βα­σι­κών δι­καιω­μάτων των παι­διών που βρί­σκο­νται στα νο­σο­κο­μεία με ει­σαγ­γε­λι­κή εντο­λή», υπο­γραμ­μί­ζει η Επι­τρο­πή Ει­δι­κευόμε­νων Ια­τρών.

Ακόμη, το­νί­ζει ότι η κα­τάστα­ση που έχει δη­μιουρ­γη­θεί «συ­νι­στά μια ξε­κάθα­ρη μορ­φή κα­κο­ποί­η­σης για τα ίδια τα παι­διά, που κα­τά την πα­ρα­μο­νή τους στο νο­σο­κο­μείο δια­βιούν χω­ρίς την απα­ραί­τη­τη φρο­ντί­δα και προ­σο­χή, χω­ρίς την ανα­γκαία στή­ρι­ξη από εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πι­κό».

Η Επι­τρο­πή επιρ­ρί­πτει τις ευ­θύ­νες στις έως τώρα κυ­βερ­νή­σεις, «κα­θότι συ­νει­δη­τά έχουν οδη­γή­σει αυ­τά τα παι­διά εκτός δο­μών Πρόνοιας, στε­ρώντας τους την κα­τάλ­λη­λη επι­στη­μο­νι­κή στή­ρι­ξη, και έχουν προ­κα­λέσει την εκρη­κτι­κή αδιέξο­δη κα­τάστα­ση που υπάρ­χει αυ­τήν τη στιγ­μή στο με­γα­λύ­τε­ρο παι­δια­τρι­κό νο­σο­κο­μείο της Ελ­λάδος».

Η πε­ρί­ο­δος κα­τά την οποία ανα­κύ­πτει το συ­γκε­κρι­μένο ζή­τη­μα μόνο τυ­χαία δεν εί­ναι. Οι βάρ­βα­ρες πο­λι­τι­κές των μνη­μο­νί­ων τσα­κί­ζουν εδώ και μια δε­κα­ε­τία θε­με­λιώδη λαϊκά δι­καιώμα­τα, όπως η πρόσβα­ση στη Δη­μόσια Υγεία και Πρόνοια.

Οι τε­ράστιες πε­ρι­κο­πές σε χρη­μα­το­δότη­ση και προ­σω­πι­κό, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση καί­ριων το­μέων της λει­τουρ­γί­ας των νο­ση­λευ­τι­κών ιδρυ­μάτων και η εκ­χώρη­σή τους σε ιδιώτες, οι ελ­λεί­ψεις σε κα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές και προ­γραμ­μα­τι­σμό, όλα στον βω­μό της «μνη­μο­νια­κής κα­νο­νι­κότη­τας» έχουν οδη­γή­σει σε επι­κίν­δυ­νες και απάν­θρω­πες κα­τα­στάσεις, με θύ­μα­τα ακόμη και μι­κρά παι­διά.

  • Όχι στις απο­θή­κες ψυ­χών
  • Να δο­θεί άμε­ση λύ­ση στο ζή­τη­μα των παι­διών
  • Να με­τα­φερ­θούν τώρα σε κα­τάλ­λη­λες κρα­τι­κές δο­μές φι­λο­ξε­νί­ας με τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας και εκ­παί­δευ­σης
  • Αύ­ξη­ση της χρη­μα­το­δότη­σης στη Δη­μόσια Υγεία και Πρόνοια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το