ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Αντέχουμε κυρία Κεραμέως!

ΑΚΩΛΥΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΩΡΑ!

Όποιος το πνεύμα του ποθεί να δυναμώσει
να βγει απ’ το σέβας κι από την υποταγή.
Από τους νόμους μερικούς θα τους φυλάξει,
αλλά το περισσότερο θα παραβαίνει
και νόμους κ’ έθιμα κι απ’ την παραδεγμένη
και την ανεπαρκούσα ευθύτητα θα βγει…
Την καταστρεπτική δεν θα φοβάται πράξι·
το σπίτι το μισό πρέπει να γκρεμισθεί.
Έτσι θ’ αναπτυχθεί ενάρετα στην γνώσι.

Κωνσταντίνος Καβάφης

Έξι φορές πήγε ο αξιολογητής στα Ανώγεια Κρήτης και έξι φορές έφυγε άπραγος. Από τα χωριά των Χανίων και της Χαλκιδικής μέχρι τα ολιγοθέσια της Κέρκυρας κι από την Κομοτηνή μέχρι το κέντρο της Αθήνας, η μάχη της αξιολόγησης μαίνεται. Ο περίπατος που περίμενε ότι θα κάνει η κυβέρνηση στην επαρχία αποδείχτηκε εφιάλτης σε περιοχές ολόκληρες, ενώ στην Αθήνα, οι αξιολογητές βρίσκουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των σχολείων.

Η απαράδεκτη, παράνομη και κυνική ενέργεια της Κεραμέως και του Κόπτση να μπλοκάρουν τη μονιμοποίηση των συναδέλφων για να τους εκβιάσουν δεν έπιασε. Στον Σύλλογό μας, η μεγάλη πλειοψηφία των νεοδιόριστων έχει υπογράψει την απεργία-αποχή (Α/Α) και ήδη στέλνει ως απάντηση στις «προσκλήσεις» των αξιολογητών την πρωτοκολλημένη δήλωση Α/Α.

Η αξιολόγηση δεν είναι ο μονόδρομος προς τη μονιμοποίηση. Ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για όλον τον κλάδο και για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Γι’ αυτό δεν είναι ατομική υπόθεση, ούτε «ατομικό δικαίωμα» κανενός και καμιάς να ανοίξει την πόρτα του σχολείου στους αξιολογητές κοιτάζοντας το προσωπικό του συμφέρον, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου συνεχίζει με πείσμα τον αγώνα, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των νεοδιόριστων δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Η μικρή μειοψηφία των νεοδιόριστων στην επαρχία, οι οποίοι είτε υπέκυψαν στον εκβιασμό είτε είδαν την αξιολόγηση ως μια ευκαιρία, αφού αξιολογήθηκαν και τις δύο φορές, διαπίστωσαν ότι η μονιμοποίηση μοιάζει με τον ορίζοντα: όσο τον πλησιάζεις απομακρύνεται, αφού εκκρεμούν οι φάσεις Α2 και Β, οι οποίες δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν περάσουν ολόκληροι μήνες.

Η ευρηματικότητα των αξιολογητών να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τα μπλόκα των εκπαιδευτικών και να φτάσουν στον πολυπόθητο στόχο εξευτελίζει τους ίδιους και αποκαλύπτει τι είναι η αξιολόγηση: μια ντροπιαστική διαδικασία, που γίνεται εν κρυπτώ, από την πίσω πόρτα του σχολείου, μακριά από τα βλέμματα των συναδέλφων.

Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι αξιολογητές μου

Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη, 

βίβλους γραμμάτων και αριθμών, 

την πάσα υποταγή και δύναμη, 

το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας. 

Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους. 

Οδυσσέας Ελύτης

Το σώμα των συμβούλων είναι καλά προετοιμασμένο. Όμως, πίσω από τα ψεύτικα χαμόγελα, πίσω από τα «είμαστε συνάδελφοι κι εμείς», από τους χαμηλούς τόνους και το προσηνές ύφος, πίσω από τη χαριτωμένη ορολογία (συνάντηση πρώτης γνωριμίας, κλπ) κρύβεται το βλέμμα. Τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέματα. Και τα μάτια τους προδίδουν δόλο, φόβο, ενοχές, ανασφάλεια. Δεν είναι σύμβουλοι πια, δεν είναι συνάδελφοι, είναι αξιολογητές. Είναι οι επίδοξοι επιθεωρητές μας.Και είναι ανήθικη η επιλογή ορισμένων από αυτούς να τριγυρνούν σαν κοράκια γύρω από τα σχολεία υποσχόμενοι ότι θα βάλουν ΑΡΙΣΤΑ σε όποιον/α δεχθεί να αξιολογηθεί. Και που το ξέρουν δηλαδή ότι από την αξιολόγησή τους θα προκύψει άριστα σε όλους τους δεκάδες δείκτες που προβλέπονται; Τι άλλο είναι αυτό εκτός από ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση συνδιαλλαγής στους εκβιαζόμενους νεοδιόριστους να προδώσουν τον κλάδο τους και να ανοίξουν την Κερκόπορτα στην Κόλαση όλης της υπόλοιπης ζωής τους με αντάλλαγμα ένα κάλπικο ΑΡΙΣΤΑ που δεν οδηγεί καν στη μονιμοποίηση;

PISA και πούπουλα για σένανε μπαμπέσα

Οι πανελλαδικές εξετάσεις «διαγνωστικού» χαρακτήρα ακυρώθηκαν στην πράξη! Και έβαλε το χεράκι του και το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό. Οι εξετάσεις, παρά την ολοφάνερα στημένη επιλογή σχολείων, τις δίκες-παρωδίες, τις εκβιαστικές εγκυκλίους, τα απειλητικά τηλεφωνήματα των στελεχών του Υπουργείου, τη μεταφορά των εξετάσεων σε άλλα σχολεία σε περίπτωση απεργίας (!) συνάντησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών:

  1. Πέρα από το πανελλαδικό κύμα αντίστασης, απεργίας και αποχής, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Αττικής που ορίστηκαν δεν πραγματοποίησε τον διαγωνισμό ή τον «πραγματοποίησε» με υψηλά ποσοστά στάσης εργασίας των εκπαιδευτικών και αποχής των μαθητών. Επομένως, στο δείγμα των σχολείων υποεκπροσωπείται σε τέτοιο σημείο η Αττική που δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό και κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει από αυτό. Συγκεκριμένα, από τα 66 δημόσια δημοτικά σχολεία της Αττικής που ορίστηκαν με το γνωστό ΦΕΚ, μόνο στα 10 έγινε κανονικά ο διαγωνισμός, ενώ στα 25 δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου, στα 18 διεξήχθη με ένα μέρος των παιδιών (περίπου το 50%), ενώ στα 13 διεξήχθη με το 10-20% των μαθητών να απέχουν.
  2. Το 25% των ερωτήσεων της γλώσσας (ερωτήσεις 3,4,6 και 15) ήταν λανθασμένα διατυπωμένες, με ευθύνη των διοργανωτών. Επομένως, με τέτοια θέματα από το Υπουργείο των «Αρίστων» τι συμπεράσματα να βγάλει κανείς; Για παράδειγμα, το θέμα 15 ζητά το συνώνυμο της λέξης «συνεπαρμένος», η επιλογή (Γ) είναι «ενθουσιασμένος» και η επιλογή (Δ) «μαγεμένος»! Σωστή απάντηση, σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το ΥΠΑΙΘ είναι μόνο η (Δ) ενώ η (Γ) είναι λάθος! Πετάει ο γάιδαρος κυρία Κεραμέως; Ε όχι λοιπόν, δεν πετάει!

Αντέχουμε κυρία Κεραμέως. Και θα συνεχίσουμε να αντέχουμε, να μαχόμαστε, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, στις πύλες των σχολείων, μέσα στις τάξεις μας στο πλευρό όλων των παιδιών μας, στους δρόμους του αγώνα, στις καταλήψεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης, στην απεργία και στη διαδήλωση. Μέχρι τη νίκη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το