Σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ

Θερμές χειραψίες και φιλοφρονήσεις επιφύλαξε η συνάντηση του Κασσελάκη με το Δένδια, υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο φόντο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Μια νέα εξοπλιστική κούρσα που θα κοστίσει χρυσάφι στον ελληνικό λαό, που ωφελεί τα πολεμοκάπηλα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή ενώ διαιωνίζει το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην χώρα μας και την γειτονική Τουρκία. Μάλιστα το νέο πρόγραμμα ύψους 8,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σε μια περίοδο που η ξέφρενη πορεία της ακρίβειας αποτελεί το μόνιμο εφιάλτη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτό λοιπόν το φόντο οι Κασσελάκης και Αποστολάκης επισκέφτηκαν την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, όχι απλώς για να ενημερωθούν σχετικά αλλά στην πράξη για να εκφράσουν τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της κυβέρνησης. Η «παραγωγική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο αρχηγός του, στην πραγματικότητα αποτελεί την άλλη όψη της πολιτικής της ΝΔ, ένα «ναι σε όλα». Δεν βρήκε ούτε μισή κουβέντα να πει για το δυσθεώρητο κόστος για την προμήθεια των νέων οπλικών συστημάτων που θα φορτώσει μεγαλύτερα και δυσβάσταχτα βάρη στα λαϊκά εισοδήματα, αφού για μια ακόμα φορά ο λαός θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο, καθώς και τις συνέπειες της πρόσδεσης στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ.

Όχι μόνο δεν βρήκε κουβέντα να πει, αντίθετα μετά την «ειλικρινή συζήτηση» με το Δένδια, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του «δεν παίζει» με τα εθνικά θέματα. Εκφράζοντας στην ουσία την πλήρη στήριξη στις επιλογές της κυβέρνησης, υιοθέτησε πλήρως το δόγμα της ντόπιας άρχουσας τάξης για την «ασφάλεια της χώρας» απέναντι στην απειλή της γειτονικής χώρας. Είναι άλλωστε πάγια η τακτική όλων των αστικών κομμάτων -και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε από αυτή- να αναπαράγουν την ίδια εθνικιστική προπαγάνδα συντηρώντας ένα κλίμα έχθρας, διαιωνίζοντας τις αντιθέσεις των δύο κυρίαρχων τάξεων και αναγορεύοντας στο τέλος της μέρας τις ΗΠΑ σε επιδιαιτητή των δύο χωρών αλλά και τον καλύτερο έμπορο όπλων στην περιοχή. Πραγματικά «παραγωγική» η ψεύτικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για το λαό, αλλά για την κυρίαρχη αντιδραστική τάξη και τους αμερικάνους.

Στο μεταξύ, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» στην Κοζάνη όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τις πρώτες προσυνεδριακές του διαδικασίες, ενόψει το συνεδρίου προς τα τέλη του Φλεβάρη, τόσο ο Κασσελάκης όσο και σύσσωμη η ηγετική ομάδα δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ουσιαστική ταύτισή τους με τις κυβερνητικές επιλογές στο ενεργειακό ζήτημα και την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Μια πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση και εκτοξεύει το κόστος της ενέργειας λεηλατώντας για μια ακόμα φορά τα νοικοκυριά. Από την Κοζάνη ο Φάμελος δήλωσε δημόσια ότι «η απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής και από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό». Με απλά λόγια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι έχει ταυτόσημες θέσεις με την ΝΔ στο ζήτημα αυτό. Είναι κι αυτοί με τη σειρά τους θιασώτες της περίφημης «πράσινης μετάβασης», δηλαδή του ξεχαρβαλώματος των δημόσιων υποδομών ενέργειας (εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, λιγνιτικές μονάδες κλπ), του ξεπουλήματός τους και της πλήρους ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Ένα βήμα παραπέρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί πως εκείνοι ήταν που, επί των ημερών διακυβέρνησής τους, έβαλαν τα θεμέλια για το ξήλωμα, για τη διάλυση και την εκποίηση της ΔΕΗ και των υποδομών της. Ομολογούν με άλλα λόγια πως οι πολιτικές των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες στο εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατούν, με φόντο τις δημοσκοπικές έρευνες που δείχνουν την κατακρήμνισή του να συνεχίζεται με αμείωτη ταχύτητα. Ο Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ) προχωρά στη συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) και το Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ) για να συζητήσουν το μέλλον της κεντροαριστεράς, προκαλώντας δυσφορίες και νέους εσωτερικούς τριγμούς. Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τις -όχι και τόσο υπόγειες- διεργασίες που συντελούνται για την αναμόρφωση του χώρου της κεντροαριστεράς με στόχο να εγκλωβιστεί ξανά η λαϊκή δυσαρέσκεια στα ίδια αδιέξοδα. Την ίδια ώρα, στα υπάρχοντα εσωτερικά μέτωπα έρχεται να προστεθεί η αντιπαράθεση που φουντώνει, ανάμεσα στον Κασσελάκη και τον Πολάκη με τον πρώτο να του δείχνει ακόμα και την πόρτα της εξόδου. Ο Πολάκης, γνωστός τόσο για το χυδαίο ύφος του όσο και για το λαϊκισμό του, που αποτέλεσε το βασικό υποστηρικτή του Κασσελάκη, βρίσκεται τώρα απέναντί του ασκώντας κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «χλιαρή αντιπολίτευση». Η δική του βέβαια αντιπολίτευση δεν στερείται χλιαρότητας αφού, αν αφαιρέσει κανείς το επίχρισμα του λαϊκισμού, αυτό που θα βρει είναι η ανοχή ως και στήριξη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από ένα κόμμα που βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση λόγω της πολιτικής που ασκεί, που ευθυγραμμίζεται πίσω από την κυβέρνηση σε όλα τα κομβικά ζητήματα. Που, από αντιπολίτευση, μετατρέπεται τελικά σε ουσιαστική συμπολίτευση με τη ΝΔ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το