Και ενώ το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η ταχύτητα διάδοσης του covid-19, και αφού αναγκάστηκε να ψελλίσει κάτι περί ελέγχων σε επιχειρήσεις, έρχονται με το σταγονόμετρο -είναι η αλήθεια- πληροφορίες από εργασιακούς χώρους για κρούσματα και υπερμετάδοση του ιού, χωρίς οι εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα ενώ αντίθετα πιέζουν εργαζόμενους ώστε είτε να αποκρύπτονται είτε να περάσουν σε κατάσταση ήπιων ελέγχων προκειμένου να συνεχίζουν την λειτουργία τους.

Αυτή η τακτική με τα πάμπολλα παραδείγματα που ενδεικτικά και μόνο θα παραθέσουμε ορισμένα παρακάτω, έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος και στη συνέχεια σε άλλους χώρους εργασίας και κοινωνικής δραστηριότητας.
Μόλις προχτές η σύνταξη του Λαϊκού Δρόμου πληροφορήθηκε πως σε αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ προέκυψε κρούσμα σε εργαζόμενη από ενδοοικογενειακή μετάδοση, μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών, χωρίς ωστόσο να φροντίσει τόσο αυτή, προφανώς φοβούμενη συνέπειες, και κυρίως η εργοδοσία να ενημερώσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους ή να πάρουν έστω κάποια μέτρα πχ. αναστολής λειτουργίας του καταστήματος και ενημέρωσης πελατών και προμηθευτών.

Ανάλογα κινήθηκε η εργοδοσία σε υποκαταστήματα άλλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ όπως περιγράφουμε παρακάτω.

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, την προτελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου πέθανε 48χρονος εργαζόμενος της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στον Πειραιά, λίγες μέρες αφότου διαγνώστηκε ότι νοσεί από Covid-19. Στο συγκεκριμένο κατάστημα βρέθηκαν θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του.

Το κλαδικό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζήτησαν να ανασταλεί η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος. Η εργοδοσία απάντησε πως «δεν συντρέχει λόγος»!

Όπως καταγγέλθηκε, ο εργαζόμενος εμφάνισε συμπτώματα την Τετάρτη 17 Φλεβάρη. Διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό την Παρασκευή και την Κυριακή πέθανε στο σπίτι του! Την Τετάρτη εμφάνισαν συμπτώματα και άλλοι εργαζόμενοι.

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε απλώς απολύμανση στο κατάστημα, όμως το Σάββατο το πρωί επιβεβαιώθηκαν νέα κρούσματα. Η απολύμανση επαναλήφθηκε το Σάββατο (λες και ο κορονοϊός βρισκόταν μόνο στα αντικείμενα και όχι στους ανθρώπους), όμως τη Δευτέρα διαγνώστηκαν νέα κρούσματα.

Κι όμως, το κατάστημα δεν σταμάτησε καθόλου τη λειτουργία του, ενώ κανονικά έπρεπε να κλείσει και να μπουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι (με καταβολή του μισθού τους φυσικά).
Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι κανένας δεν ενημέρωσε τους προμηθευτές που μπαινόβγαιναν πρωί-πρωί στο κατάστημα, όπως κάθε μέρα. Όσο για τους πελάτες, ούτε λόγος…

Σε μια άλλη περίπτωση στο εργοτάξιο της παλιάς Ελευθεροτυπίας, όπου δουλεύουν από διάφορα συνεργεία 250 εργάτες με ρυθμούς εξοντωτικούς, βρέθηκε θετικός ένας από αυτούς. Στα rapid test που ακολούθησαν βρέθηκαν άλλοι έξι και σε επανάληψή τους μετά από μερικές μέρες άλλοι πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες. Να σημειωθεί πως τα σχεδόν αναξιόπιστα rapid test έγιναν μόνο στα συνεργεία που είχαν προκύψει κρούσματα, ενώ δεν υπάρχει η λεγόμενη αποστασιοποίηση κατά την διάρκεια της δουλειάς στο εργοτάξιο.

Σημαντική εξάλλου είναι η καταγγελία που διατύπωσαν εργαζόμενοι στα καταστήματα της Leroy Merlin, όπου επίσης βρέθηκαν κρούσματα στις αρχές Φεβρουαρίου, με την εργοδοσία της πολυεθνικής πρώτον να μη τα ανακοινώνει επικαλούμενη ιατρικό απόρρητο και προσωπικά δεδομένα, και δεύτερο μετά την διενέργεια των test καλούνται να υπογράψουν κείμενα για την συμφωνία τους να ενημερωθούν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού για τα αποτελέσματά τους και όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μη τυχόν και υπάρξει ο κίνδυνος απόκρυψής τους.

Πρόκειται για μια σειρά πράξεων και παραλείψεων από κυβέρνηση και εργοδότες που έρχονται να προστεθούν στη σαρδελοποίηση των πολιτών στα μέσα μεταφοράς, στις ουρές στα υπερκαταστήματα τροφίμων και αλλού, στη μη ενίσχυση του συστήματος υγείας αλλά αντίθετα στη συρρίκνωσή του, στις αντιφατικές και επικοινωνιακές τακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που τρέχει πανικόβλητη όταν και το μεγαλεπήβολο σχέδιο των μαζικών εμβολιασμών έχει αποδειχτεί εν ολίγοις και μέχρι τώρα φιάσκο σε σχέση με τις αρχικές διακηρύξεις.

Και την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα του λαού βρίσκεται κλειδαμπαρωμένο και αποξενωμένο από την κάθε κοινωνική δραστηριότητα, φοβισμένο όχι μόνο από την εξάπλωση του ιού, αλλά και από την ανέχεια και τη δυσπραγία που φέρνουν τα 534 ευρώ, ή η ανύπαρκτη ενίσχυση των «επιστρεπτέων» δανείων για τους πολλούς μικρομεσαίους, και από το τι επιφυλάσσει η παρούσα πάντα οικονομική κρίση και η κλιμάκωσή της, υπάρχουν οι αδίστακτοι μεγαλοκαπιταλιστές εργοδότες που τόχουν συνήθειο να θησαυρίζουν σε κάθε κρίση ακόμα και στην τωρινή υγειονομική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το