Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Αντιφατικές, αλλοπρόσαλλες κατευθύνσεις του ΚΚΕ μπροστά στο αντεργατικό έκτρωμα

Το κεντρικό σύνθημα που δεσπόζει στην αφίσα του ΚΚΕ, με την οποία κάνει πανελλαδική καμπάνια ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, είναι το παρακάτω: «Η εκμετάλλευση δεν  «διευθετείται» ΚΑΤΑΡΓΕΊΤΑΙ». Με αυτό το σύνθημα που καλεί σε «κατάργηση» της εκμετάλλευσης, απευθύνεται στους εργαζόμενους η ηγεσία του ΚΚΕ για να τους ενώσει και να τους συσπειρώσει υποτίθεται σήμερα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Αντί να προτάξει η ηγεσία του ΚΚΕ συνθήματα και στόχους πάλης που μπορούν να συσπειρώσουν την πλατιά πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως το να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα, πλειοδοτεί σε μια κούφια αντικαπιταλιστική φλυαρία, λες και ο στόχος που μπαίνει αυτή τη στιγμή στο κίνημα προς υλοποίηση είναι αυτός της κατάργησης της εκμετάλλευσης. Βέβαια την ίδια στιγμή που θέτει σαν στόχο στις σημερινές συνθήκες το ζήτημα της κατάργησης της εκμετάλλευσης, με κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο στο “Ριζοσπάστη” της 25.5.2021 το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι βάζει εργατικά συνδικάτα που ελέγχει να καταθέσουν “Πρόταση νόμου” ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την οποία προσπαθεί να παρουσιάσει σαν “απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης”(!).

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όπου όλη η προσπάθεια των συνδικάτων και των εργαζομένων πρέπει να συγκεντρωθεί στην ανάπτυξη του πιο μαζικού εξωκοινοβουλευτικού πανεργατικού αγώνα για την αποτροπή του νομοσχεδίου, η ηγεσία του ΚΚΕ εκτός από τη συνέχιση της τακτικής των διασπασμένων διαδηλώσεων που συνεχίζει, έρχεται με την παρέμβασή του για “πρόταση νόμου”, την οποία εμφανίζει σαν “πρόταση πάλης”(!), να εκτρέψει την προσοχή των συνδικάτων από το πως να οργανώσουν το μαζικό εξωκοινοβουλευτικό αγώνα τους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και να τα αποπροσανατολίσει, στρέφοντας την προσοχή τους στον αδιέξοδο δρόμο των κοινοβουλευτικών αυταπατών. Να δείξει για ακόμα μια φορά πως δεν πιστεύει στη δύναμη του λαϊκού αγώνα. Η κίνηση του ΚΚΕ να βάζει συνδικάτα να “συνυπογράφουν πρόταση νόμου” ως “απάντηση” στο κυβερνητικό νομοσχέδιο σημαίνει μετατροπή των συνδικάτων σε εργαλείο κοινοβουλευτικών ελιγμών και τεχνασμάτων και όχι μοχλό πανεργατικού ξεσηκωμού.

Τα συνδικάτα δηλαδή μετατρέπονται σε νομοθετικά όργανα, κάτι σαν “κυβέρνηση” για να καταθέσουν σχέδια νόμου στο αστικό κοινοβούλιο. Με τι σκοπό; Να πείσουν τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν το νόμο τους; Της Ελληνικής Λύσης; Να ξεμπροστιάσουν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25; Από πότε το ταξικό εργατικό κίνημα κοινοβουλευτικοποιεί τα συνδικάτα; Ανεξάρτητα τι λέει και τι δεν λέει το σχέδιο νόμου από πότε το εργατικό κίνημα αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο. Αυτή είναι η απάντηση στο πολιτικό ζήτημα; Κοινοβούλιο και άγρα ψήφων ή ανάπτυξη πολιτικού εργατολαϊκού κινήματος ;

Βλέπουμε λοιπόν ότι από όλα έχει ο μπαξές του ΚΚΕ.  Και ανέξοδες αντικαπιταλιστικές δημαγωγίες για κατάργηση της εκμετάλλευσης, που αποσπούν το κίνημα από την πραγματική βάση της ταξικής πάλης και την ίδια στιγμή προτάσεις νόμου στο αστικό κοινοβούλιο, παραπλανώντας και νανουρίζοντας τους εργαζόμενους με ρεφορμιστικά παραμύθια και κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Πρόκειται για αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες κατευθύνσεις που αλληλογρονθοκοπούνται.

 Είτε πρόκειται για απίστευτη σύγχυση που επικρατεί στις γραμμές του ΚΚΕ, είτε για διαπάλη ανάμεσα σε ομάδες και φράξιες που η κάθε μια προωθεί τη γραμμή της, η ουσία είναι πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να βρει τα «ίσια του». Από το σεχταρισμό και τον ψευτοεπαναστατισμό περνά στο δεξιό οππορτουνισμό και το αντίθετο.

26-5-2021

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το