Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες θα βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.

Νέες αντικειμενικές αξίες  προ των πυλών. Σε πολλές περιοχές που δεν θεωρούνται προνομιούχες, οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζουν τα ακίνητα.

Ανάλογη θα είναι η εικόνα και για άλλες περιοχές της Αττικής, όπως τα νότια προάστια. Αντίθετα μειώσεις θα υπάρξουν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, αλλά και των Βορείων Προαστίων.

Η εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές είναι μία από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, απέναντι στους δανειστές. Η εξίσωση είχε συμφωνηθεί να τρέξει σε τρία χρόνια. Η πρώτη κίνηση έγινε πέρυσι και η δεύτερη θα γίνει εφέτος, ενώ ο κύκλος θα κλείσει του χρόνου την Άνοιξη.

Βέβαια η κυβέρνηση θα ήθελε και ενόψει των εκλογών να χειριστεί πολιτικά και τις αντικειμενικές αξίες.

Σκοπός είναι να αυξήσει τις τιμές στις ακριβές περιοχές και να τις μειώσει στις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες όμως, οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις οδηγίες των εκτιμητών που έγιναν πέρυσι.

Πέρυσι, δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ώστε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και υποστηρίζουν ότι οι νέες τιμές είναι σχεδόν έτοιμες, δεν αποκλείουν η δημοσιοποίησή τους να καθυστερήσει σημαντικά και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρίτου τριμήνου του έτους.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων 2019: Τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βιασύνη. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να μην δούμε αναπροσαρμογές άμεσα, εφόσον δεν βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές.

Στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προβλέπεται ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αγγίξουν με τις εμπορικές τιμές. Η έκθεση ωστόσο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξαλειφθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπου προχώρησε σε μικρές αυξήσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου.

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων 2019: Οι φόροι

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν αλλαγές σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Αναλυτικότερα οι φόροι που θα επηρεαστούν άμεσα είναι οι εξής:

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια της κατοικίας όπου διαμένει ο φορολογούμενος.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

Ο φόρος δωρεάς ακινήτου.

Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.

Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες.

Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

Ο συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το