Σε νέο φιάσκο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες όπου ήταν σε εξέλιξη η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, τη Λευκορωσία και -έκτακτα- τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατ. Μεσόγειο, το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν έγινε δεκτό αρχικά από Ελλάδα και Κύπρο. Αντίθετα, γινόταν ευρεία αναφορά για «εποικοδομητικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο», για «δρομολόγηση μιας θετικής πολιτικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου», για «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016» κ.α., που ουσιαστικά αποτελούν πάγιες θέσεις του Ερντογάν. Και όπως ήταν ήδη γνωστό, το προσχέδιο κατέληγε στη συγκρότηση μίας «πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατ. Μεσόγειο, με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», προφανέστατα συμπεριλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής πλευράς κατ’ απαίτηση Ερντογάν.

Το κείμενο χαιρέτιζε «τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία», ενώ για την Κύπρο αρκούνταν στο ότι «οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της πρέπει να σταματήσουν» και καλούνταν η Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους! Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη «δημιουργία μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί».

Το ίδιο προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις Μέρκελ, που επανέλαβε τη διαφωνία της σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων: «Θα δείξω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι φυσικά πολύ σύνθετη και ότι η ΕΕ έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες (…) Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη στήριξη στην Τουρκία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τόσους πρόσφυγες. (…) Φυσικά πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και, για μένα, η διπλωματία παίζει τον βασικό ρόλο εδώ».

Την ίδια στιγμή, ο ανύπαρκτος Μητσοτάκης κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει, εκλιπαρούσε την Ευρώπη «να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία…»!

Από την πλευρά του ο Μακρόν, έχοντας κατά νου το deal των στρατιωτικών συστημάτων που ετοιμάζεται να πουλήσει στην Τουρκία και αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, αρκέστηκε στη λεκτική αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και στα «ναι μεν αλλά» σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις στην Τουρκία…

Ωστόσο, τις ευρωπαϊκές διχογνωμίες και τα γνωστά δικολαβίστικα συμπεράσματα, της ΕΕ, καυτηρίασε μιλώντας σήμερα (1/10) στην τουρκική Βουλή ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «η ΕΕ εξελίσσεται σε μια ρηχή, αναποτελεσματική δομή. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει προκύψει στην περιοχή μας που να έχει λυθεί με πρωτοβουλία ή το ειδικό βάρος της ΕΕ. Το αντίθετο, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ενωση κλιμακώνεται παίρνει νέες μεγαλύτερες διαστάσεις…».

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έφερε στο προσκήνιο την αναδίπλωση της «ετοιμοπόλεμης» κυβέρνησης Μητσοτάκη και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των ΗΠΑ (επίσκεψη Πομπέο), του ΝΑΤΟ και του γερμανογαλλικού άξονα. Ήδη, ο «διάλογος» με μοναδικά θέματα την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ αποκλείεται, ενώ διαφαίνεται ο συμβιβασμός της ελληνικής πλευράς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το