Λουκέτο βάζει η Microsoft σε όλα τα φυσικά καταστήματά της παγκοσμίως μεταφέροντας το προσωπικό σε κατάσταση τηλεργασίας. Με αφορμή την πανδημία ο ψηφιακός κολοσσός επιτάχυνε την εφαρμογή του σχεδίου που υπήρχε πριν τον κορονοϊό και αναμενόταν να ξεκινήσει το 2021.
Πλέον δεν σκοπεύει να επαναφέρει σε λειτουργία τα 116 καταστήματα που έκλεισαν λόγω των περιοριστικών μέτρων και μεταφέρει το βάρος της λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, καθώς όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας “οι πωλήσεις μας έχουν αυξηθεί στο διαδίκτυο καθώς το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές προσφορές […] πέρα από οποιαδήποτε φυσική τοποθεσία”.
H Microsoft λέει ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της είτε εξ αποστάσεως ή από τις εταιρικές εγκαταστάσεις της μόλις ξεπεραστεί η πανδημία. Περιγράφοντας το προφίλ του “αυριανού” ευέλικτου και σκληρά εκμεταλλευόμενου εργαζόμενου ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ντέιβιντ Πόρτερ εκθείασε τον τρόπο που προσαρμόστηκε η Microsoft στις νέες συνθήκες, ως οδηγό για το “μέλλον”. “Κατασκευάσαμε σκόπιμα ομάδες με μοναδικό υπόβαθρο και δεξιότητες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πελάτες από οπουδήποτε. Η εξέλιξη του εργατικού δυναμικού μας εξασφάλισε ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε πελάτες όλων των ειδών όταν μας χρειάζονται περισσότερο, δουλεύοντας εξ αποστάσεως όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες”, σημείωσε.
Με αφορμή την πανδημία μια σειρά μονοπωλιακοί κολοσσοί εκμεταλλεύονται αυτή τη δυνατότητα για να αυξήσουν τα κέρδη τους, περιορίζοντας τα λειτουργικά κόστη διατήρησης φυσικών χώρων εργασίας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν πλέον οι εργαζόμενοι (υποδομές τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, γραφική ύλη ακόμη και ενοίκιο χώρου εργασίας κλπ).
Παράλληλα, επιβάλλουν σκληρότερους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αφού στο όνομα της ευελιξίας, καταστρατηγούνται τα εργασιακά ωράρια, ο διαχωρισμός εργασίας και προσωπικής ή οικογενειακής ζωής, προωθείται η εξατομίκευση των εργαζομένων και υποσκάπτεται η δυνατότητα συνδικαλιστικής οργάνωσης και πάλης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το