Κλίμα έντασης επικρατεί στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για επίθεση στην ομάδα του και κάλεσε σε ανταρσία κατά της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» τονίζει το Κρεμλίνο με το στρατό και οχήματα να προστατεύουν κυβερνητικά κτίρια και να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φρούριο»  στην πόλη Ροστόφ το οποίο πρόκειται επί της ουσίας για ένα σχέδιο «πλήρους ετοιμότητας», το οποίο έχει να κάνει με την προστασία των δημόσιων κτιρίων πράγμα που έχει γίνει και στη Μόσχα.

Νωρίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου (24/6) ο Πριγκόζιν δήλωσε με ηχητικό ότι ο ρωσικός στρατός «Πραγματοποίησε πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», και τόνισε πως θα «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, όπως αναφέρει, από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (…) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκόζιν, τονίζοντας ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος».

Το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσης βίντεο με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, οι οποίοι προέτρεψαν τον Πριγκόζιν να σταματήσει αυτό που ένας εξ αυτών περιέγραψε ως «πραξικόπημα».

«Πρόκειται για μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», δήλωσε ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας σε βιντεοσκοπημένη έκκληση προς τους μαχητές της Wagner. «Aυτό είναι πραξικόπημα», προσέθεσε.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουρόβικιν, αναπληρωτής διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται κοντά στον Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Guardian, δημοσίευσε βίντεο διατάσσοντας τους μισθοφόρους να παραμείνουν πιστοί στον Πούτιν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, με το δεξί του χέρι να ακουμπά σε ένα τουφέκι.

Παράλληλα, διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό πραγματοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων και την απόφαση που επικεφαλής της Wagner να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «προδοσία», ενώ ζήτησε την ενότητα όλων των δυνάμεων. Προειδοποίησε δε για σκληρή απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους οργανωτές αυτής της εξέγερσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το διχασμό στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Wagner Εβγκένι Πρισκόζιν ανακοίνωσε ότι η ομάδα του, αποτελούμενη από 25.000 άνδρες, έχει πάρει τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Ροστόφ, απαιτώντας από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ να πάνε στην πόλη που βρίσκεται 1.000 νότια της Μόσχας. Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης δεν μιλάει για «ανταρσία» ή πραξικόπημα, αλλά για «πορεία προς τη Δικαιοσύνη». Υποστήριξε δε ότι οι ενέργειές του δεν επηρεάζουν τα μέτωπα στην Ουκρανία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το