ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΙΚΑΡΙΑ

Με  σημαντική συμμετοχή κόσμου και παλμό πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, την Τρίτη 21/9 στον Άγιο Κήρυκο. Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια της στάσης που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ καλούσαν και συμμετείχαν με στάση εργασίας και η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ικαρίας Φούρνων.

Εκτός από τα δύο σωματεία κανένα άλλο από τα υπόλοιπα σωματεία του νησιού, στα οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία, δεν πήρε απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση με στάση εργασίας. Το μόνο που έκαναν για μια ακόμη φορά (Εργατικό Κέντρο Σάμου κλπ) ήταν να καλέσουν την προηγούμενη στην κινητοποίηση, της οποίας για πρώτη φορά ανέφεραν τον οργανωτή.

Τα βασικά ζητήματα που αναδείχθηκαν στην κινητοποίηση ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Ικαρίας, μετά και την επιβολή της υποχρεωτικότητας και των αναστολών, καθώς και οι συνέπειες της υποχρεωτικότητας για τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Το Νοσοκομείο εδώ και 20 μέρες βρίσκεται υπό κατάρρευση. Θεραπείες που πραγματοποιούνταν όλα τα χρόνια, πλέον γίνονται με ενυπόγραφη ανάληψη της ευθύνης από τους ίδιους τους ασθενείς. Το Νοσοκομείο αν και θεωρείται νοσοκομείο αναφοράς covid, δεν διαθέτει κανέναν παθολόγο, τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς, ενώ οι διακομιδές για το παραμικρό είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Την ίδια στιγμή 23 υγειονομικοί που εργάζονταν για 10 και 20 χρόνια στο νσοκομείο και το Κ.Υ πετάχτηκαν στο δρόμο και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και στο χώρο που αυτή διεξαγόταν, περιστατικό που χρειάστηκε διακομιδή με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε τελικά στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο και με ευθύνη των παρευρισκόμενων. Ήταν ένα ακόμα περιστατικό που πιστοποιούσε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές και οι οργανισμοί υγείας στο νησί.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης από τον πρόεδρο του ΣΕΝΙ Σωτήρη Δρούλια, αναλύθηκε η πολιτική επικαιρότητα και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΣΥ αλλά και στο Νοσοκομείο Ικαρίας, απορρίφθηκαν ως αντιεπιστημονικές οι επιβολές του μέτρου της υποχρεωτικότητας και αποκαλύφθηκαν οι ανομολόγητοι στόχοι αυτής της αυταρχικής και διχαστικής πολιτικής.

Στην συγκέντρωση συμμετείχε με κάλεσμα και τοποθέτηση και η ΕΡΓΑΣ Ικαρίας. Κοινά αιτήματα όλων των φορέων που πήραν μέρος αποτέλεσαν, η άρση της υποχρεωτικότητας και των αναστολών, η άμεση επιστροφή των υγειονομικών στις θέσεις τους και η πλήρης στελέχωση και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη 22/9 το απόγευμα 6:00μ.μ. όπου στο προαύλιο του Νοσοκομείου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα και Αλληλεγγύης για τον καθορισμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Με απόφαση πλέον και της συνέλευσης της (21/9), η ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων συμμετέχει και στηρίζει την Επιτροπή και τις δράσεις της.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ- ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το