Ανταπόκριση από Πάτρα

Μέσα σε συνθήκες απαγορεύσεων και καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Όλο αυτό το διάστημα τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοφωνικά, ηλεκτρονικά) επιδόθηκαν σε μία πρωτοφανή προπαγάνδα τρομοκρατίας, ώστε να μην συμμετέχει ο κόσμος στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το lockdown και τα εξ αποστάσεως μαθήματα του Πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα αρνητικό δεδομένο με την έννοια ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να συγκροτηθούν συνελεύσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Μερικές ημέρες πριν την επέτειο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (το ΠΑΜΕ έχει την πλειοψηφία) και ο Δήμος Πατρέων (Λαϊκή Συσπείρωση) έφτιαξαν μία σύσκεψη σωματείων – καρικατούρα μονάχα από δικούς τους εκπροσώπους. Εκεί έλεγαν μεταξύ τους τα ίδια πράγματα και εντελώς αντιδημοκρατικά, με προσβολές και οχλαγωγία, δεν επέτρεψαν στα υπόλοιπα μέλη σωματείων ή σε μέλη πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς να τοποθετηθούν. Έλαβαν λοιπόν μία απόφαση – «καπέλο» για κατάθεση στεφάνου το πρωί της 17ης Νοέμβρη και για συγκέντρωση το απόγευμα στις 17:00 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Οι τοπικές δυνάμεις του ΚΚΕ που κλίνουν την «επανάσταση» σε όλες τις πτώσεις και βγάζουν πύρινα λογύδρια, αυτοί που ταυτίζουν τον εαυτό τους με το εργατικό κίνημα και εξαγγέλλουν πως «οπωσδήποτε θα πραγματοποιηθεί η πορεία του Πολυτεχνείου», αυτοί που έχουν αναγάγει τον Πελετίδη σε νέα ηγετική μορφή, μπροστά στην πίεση της κυβέρνησης αναδιπλώθηκαν και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, χωρίς καμία εξήγηση δήλωσαν πως δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο πέρα από μία συμβολική κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο και τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου. Να σημειώσουμε εδώ ότι η «κωλοτούμπα» έγινε όχι μονάχα εν κρυπτώ, αλλά πάλι δια του «αποφασίζομεν» και «διατάσσομεν», καθώς δεν συγκροτήθηκε κάποιο επίσημο σώμα από το Εργατικό Κέντρο που να αναιρέσει την απόφαση που είχε λάβει.

Και αν η στάση του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ενδεικτική του οπορτουνισμού τους, αξίζει να σχολιάσουμε τη στάση ορισμένων αριστερών εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλοι εκείνοι που συνδιαλέγονται σε οργανωτικές συμφωνίες για «νέο κομμουνιστικό σχέδιο», δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ούτε στο πιο απλό ζήτημα. Όπως και πέρυσι, η Αριστερή Ανασύνθεση και η Παρέμβαση δήλωσαν πως θα πορευτούν με το Εργατικό Κέντρο, ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές οργανώσεις κάλεσαν σε συγκέντρωση στο Παράρτημα.

Οι δικές μας δυνάμεις έκαναν παρέμβαση στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης με αφίσες και τρικάκια καλώντας τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά την πορεία του Πολυτεχνείου. Την 17η Νοέμβρη το κέντρο της πόλης βρέθηκε υπό αστυνομοκρατία, γεγονός που απέτρεπε τον κόσμο να προσεγγίσει. Παρόλα αυτά, τα μέλη της οργάνωσης μας πήγαν στο Παράρτημα, όπου για κάποιες ώρες μαζί με άλλους αγωνιστές περικυκλωθήκαμε από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία, αποχωρήσαμε από το χώρο.

Κ.Ο Πάτρας του Μ-Λ ΚΚΕ

Μ-Λ ΚΚΕ (Κ.Ο. Πάτρας)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το