Ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση εργατικών σωματείων και φορέων ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Παρά την κατάπτυστη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και αντίστοιχα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν κήρυξαν απεργία την Πέμπτη 21/9, η απεργία έγινε από την ΑΔΕΔΥ και διάφορα Σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Η ΑΔΕΔΥ δεν οργάνωσε κάποια συγκέντρωση, αλλά στήριξε αυτή του ΠΑΜΕ, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ οι δυνάμεις της τρίτης ξεχωριστής συγκέντρωσης της Καμάρας, τελικά κάλεσαν στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η ΕΡΓΑΣ και το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχαν στη διαδήλωση από το Άγαλμα Βενιζέλου, μοιράζοντας τα υλικά τους, ενώ σύντροφοι πήραν μέρος στα μπλοκ των Σωματείων τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ έφραξε το δρόμο σε εκπαιδευτικά σωματεία που δεν ήλεγχε, με απαράδεκτες εκφράσεις του τύπου “προβοκάτορες” και “ασφαλίτες”!

Το πρωί της Πέμπτης είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, για να καταγγελθούν οι τρομοκρατικές απολύσεις συνδικαλιστών-εργαζομένων εκεί. Οι ιδιοκτήτες των Εκπαιδευτηρίων προχώρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε τρομοκρατικές απολύσεις 3 στελεχών-μελών του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ (Σωματείου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια), η μία εξ’αυτών της Προέδρου του Σωματείου! Μετά τα γεγονότα στη μεγάλη απεργία της “Μαλαματίνας”, μετά τις απολύσεις απεργών για τις απεργίες του Μάρτη σε διάφορους κλάδους, τώρα έχουμε μια ακόμα κίνηση τρομοκράτησης των εργαζομένων που σηκώνουν κεφάλι. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις, για να υπερασπιστούμε τα Σωματεία μας και το δικαίωμά μας στην απεργία.



Ανταπόκριση από Ηράκλειο

   ΤΡΕΙΣ (!)  ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ…ΚΑΙ  ΕΜΦΑΝΗΣ  Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η  ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ(Ε.Κ.Η) ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ(21/9)  ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΣΙΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔ

Σήμερα,  ημέρα απεργίας του Δημόσιου Τομέα,  με απόφαση  της ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολλών χώρων στον Ιδιωτικό τομέα, με απόφαση των Εργατικών Κέντρων, στο Ηράκλειο καταγράφηκαν -πολύ παραστατικά-οι αρνητικές  συνέπειες  από τη μια λόγω της πολυδιάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις χωριστές συγκεντρώσεις και…  τους  διάφορους συντονισμούς  και από την άλλη λόγω της παραλυτικής λειτουργίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η), του οποίου η Διοίκηση αρνήθηκε να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, ακολουθώντας τα βήματα της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΣΕ, που-μπροστά στην ψήφιση του αντεργατικού νομοθετήματος Γεωργιάδη- τηρεί στάση σιωπής, ανοχής και στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ειδικότερα, σήμερα ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε μια ενωτική , κοινή απεργιακή συγκέντρωση, όπως επιτάσσει η ανάγκη της ενωτικής πάλης των εργαζομένων  ειδικά  τώρα που επιτείνεται η αντιλαϊκή πολιτική και η επίθεση απέναντι στα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές  κατακτήσεις οξύνεται. ΔΕΝ  βρέθηκαν  όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στη Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ που είχε πάρει απόφαση για απεργία και επομένως είναι ο αρμόδιος συνδικαλιστικός φορέας για να καλέσει όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες σε μια ενιαία και κοινή συγκέντρωση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του λόγου σε όλους.

Με ευθύνη, κατά κύριο λόγο,  του ΠΑΜΕ– που από  την προηγούμενη εβδομάδα προετοίμαζε το δικό του συντονισμό (!) των σωματείων και φορέων-δεν πραγματοποιήθηκε Κοινή Συγκέντρωση. Ο συντονισμός των σωματείων του ΠΑΜΕ εξήγγειλε νωρίς τη συγκέντρωσή του στην Πλατεία Ελευθερίας,  δηλώνοντας εξ αρχής ότι ΔΕΝ θα συμμετάσχει στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ασκώντας έτσι πιέσεις σε άλλα σωματεία που αρνούνται τέτοιες χωριστικές πρακτικές , για να ενταχθούν κάτω από την ..ομπρέλα του.

Ένα από αυτά τα σωματεία είναι η  ΕΛΜΕ Ηρακλείου, στο Δ.Σ του οποίου η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ– από τη θέση της προεδρίας- κατέθεσε  ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη, κείμενο απόφασης της ΕΛΜΕ ενάντια στο αντιδραστικό Πολυνομοσχέδιο Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε, όπως κατέθεσε και πρόταση αγωνιστικής συνεργασίας ΟΛΩΝ των σωματείων δημόσιου ιδιωτικού χώρου, με στόχο την οργάνωση ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  και την, όσο γίνεται, μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Την πρόσκληση για αγωνιστική συνεννόηση πήρε το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΗ και όλα τα σωματεία του νομού. Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Ε.Κ.Η), από την οποία ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ όλοι οι εκπρόσωποι σωματείων και συλλογικοτήτων που  βρίσκονται στο χώρο του ΠΑΜΕ..Η απουσία αυτών των δυνάμεων ήταν ηχηρή και ενδεικτική της  πολιτικής βούλησης να συνεχίσει αυτός ο χώρος τη γνωστή χωριστική  πρακτική  του στο κίνημα. Επίσης, είχε ολιγόλεπτη παρουσία ο πρόεδρος του Ε.Κ.Η, για να μας πει ότι το νομοθετικό τερατούργημα Γεωργιάδη έχει και…καλές πλευρές(!). Ηταν φανερό ότι η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΗ ήταν απολύτως εναρμονισμένη με την αντεργατική πολιτική της ΝΔ-ΕΕ-κεφαλαίου και ότι δεν θα έπαιρνε απόφαση προκήρυξης απεργίας, Στη συνάντηση παρευρέθηκαν  ο εκπρόσωπος του συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων και του Συλλόγου Ερευνητών που δήλωναν, με τοποθετήσεις, την αντίθεσή τους στα αντιδραστικά μέτρα,  αλλά και  ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ που δήλωσε ότι θα ενημερώσει τα σωματεία για την ανάγκη αντίστασης στο αντιλαϊκό πολυνομσχέδιο.

Και ενώ έχουν ληφθεί όλες αυτέ οι πρωτοβουλίες, ωστόσο την ημέρα της Απεργίας, η ΜΟΝΗ συλλογικότητα που τήρησε τις αρχές της συλλογικής δράσης ήταν η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η ΕΡΓΑΣ.

Από τη θέση της προεδρίας της ΕΛΜΕ απευθυνθήκαμε πιεστικά και απαιτητικά προς τον πρόεδρο του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, ζητήσαμε να βγάλει απόφαση για Απεργιακή Συγκέντρωση και να καλεί τα σωματεία και τις συλλογικότητες να συμμετάσχουν, όπως και έπραξε. Την απόφαση αυτή όμως ούτε αποδέχτηκαν, ούτε στήριξαν  τόσο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που  επίσης είχαν προχωρήσει στο δικό τους …συντονισμό και καλούσαν στη δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου . Μάλιστα, οι δυνάμεις του συντονισμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρακολουθώντας τη λογική του ΠΑΜΕ, έσπευσαν να ανακοινώσουν νωρίς το χώρο της χώρο της συγκέντρωσης, ‘ώστε με δεδομένα τα… αρνητικά αντανακλαστικά της ΑΔΕΥ, να μην οργανωθεί συγκέντρωση από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ… Αυτή τη στάση τήρησε και η Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση που κατέχει μάλιστα και τη θέση της Γραμματείας στο προεδρείο της ΕΛΜΕ. Έστειλε ενημερωτικό και καλούσε στη χωριστή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, πριν βγει απόφαση από το Δ.Σ της ΕΛΜΕ και, αφού βγήκε πλειοψηφική απόφαση της ΕΛΜΕ για συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΥ, η εν λόγω παράταξη επέλεξε να μην έρθει στη συγκέντρωση της ΕΛΜΕ και να συμμετάσχει στη συγκέντρωση συντονισμού  των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Έτσι σήμερα το πρωί η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ήταν η  μόνη αριστερή παράταξη που τηρησε τις αρχές της ενωτικής δράσης όλων των φορέων. Ανέλαβε το βάρος της μεταφοράς της μικροφωνικής στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, της ευθύνης του πανό της ΕΛΜΕ και καλούσε σε κοινή δράση και αντίθεση απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ενώ οι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις βρισκόταν σε ..χωριστές συγκεντρώσεις:. Η Αγωνιστική  Συσπείρωση στη  χωριστή συγκέντρωση συγκέντρωση του ΠΑΜΕ  στην ίδια πλατεία και οι δυο άλλες, δηλ η  Αριστερή Παρέμβαση –Συσπείρωση και  οι Αγωνιστικές Κινήσεις  σε μια  άλλη  συγκέντρωση λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Εμείς από το χώρο του μικροφώνου της κοινής συγκέντρωσης καταδικάσαμε την αντιλαϊκή πολιτική, καλέσαμε τους εργαζόμενους σε μαζική και ανυποχώρητη πάλη. Την αντιλαϊκή πολιτική καταδίκασε η πρόεδρος σε όλες τις δηλώσεις της στα ΜΜΕ , αναδεικνύοντας και τα οξυμένα προβλήματα στην εκπαίδευση.

Με τα πανό της ΕΛΜΕ και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο χώρο της συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι οι διακηρύξεις μας για ενωτική πάλη και δημοκρατική αντιπαράθεση των ιδεών αποτελούν ζητήματα αρχών που σεβόμαστε και τηρούμε με συνέπεια, χωρίς να κατεβάζουμε ποτέ τη σημαία της αντίθεσης  με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και της αντιπαράθεσης με τις λαθεμένες συνδ. γραμμές στο κίνημα.

            Παρά το αρνητικό ..χωριστικό κλίμα, έγινε μια προσπάθεια πραγματοποίησης κοινής πορείας, με πρόταση  του προέδρου  του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ (την οποία αποδεχτήκαμε) και την οποία μετέφερε στους οργανωτές της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στην ίδια πλατεία,. Όμως και αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό.. Ετσι οι δυνάμεις που βρισκόμασταν στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ συγκροτήσαμε δικό μας μπλοκ και με τα πανό της ΕΛΜΕ και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Εκπαιδευτικών πορευτήκαμε στους κεντρικούς δρόμους σε μια διακριτή και εμφανή απόσταση από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που προπορεύονταν , ενώ οι δυνάμεις του συντονισμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν ήδη κάνει τη δική τους πορεία.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο τέλος της πορείας, αρκετοί συνδικαλιστές διάλεξαν τις χωριστές  συγκεντρώσεις,  θυμήθηκαν …το της  ΕΛΜΕ και μπήκαν πίσω από αυτό, γιατί η  ΕΛΜΕ είχε πάρει απόφαση να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την άδικη δίωξη μιας συναδέλφισσας της Α/θμιας που -ανήκει στο χώρο του ΠΑΜΕ και διώκεται , επειδή στήριξε την απόφαση του συλλόγου της και της ΔΟΕ ενάντια στην Αξιολόγηση.

Εμείς ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  πήραμε την πρωτοβουλία  καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος στήριξής της από την ΕΛΜΕ  που  περασε .Και σε αυτή τη συγκυρία -που η συνάδελφος κλήθηκε σε απολογία-  πάλι κινηθήκαμε αντιστοίχως, καταθέτοντας πρόταση για παράσταση στην ΠΔΕ. Η ΕΛΜΕ απέδειξε ότι δρα ενωτικά.

Με το πανό της ΕΛΜΕ και με δοσμένη την απουσία του συλλόγου Εκπαιδευτικών της Α/θμιας εκπαίδευσης, φτάσαμε με πορεία στην Π.Δ.Ε. Στη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή η πρόεδρος της ΕΛΜΕ απαίτησε να απαλλαγεί η συνάδελφος από κάθε κατηγορία, επέδωσε το ψήφισμα της ΕΛΜΕ και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό της μέχρι την πλήρη δικαίωση, όπως και στο πλευρό κάθε διωκόμενου συναδέλφου, ενώ αναφέρθηκε και κατάγγειλε και τη δίωξη του συν Γιώργου Καββαδία στον Πειραια΄.

Αυτή η ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ  καταδίκης της ποινικοποίησης των αγώνων κάτω από το ΚΟΙΝΟ πανό της ΕΛΜΕ αποτέλεσε και τον επίλογο της δικαίωσης της θέσης μας, πως η απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή καταιγίδα είναι ΜΟΝΟ οι ενωτικοί και ανυποχώρητοι μαζικοί αγώνες.



Ανταπόκριση από Κέρκυρα

Με μια αναιμική συγκέντρωση στο εργατικό Κέντρο (120 άτομα) “απαντήθηκε” το έκτρωμα Γεωργιάδη. Η συγκέντρωση απαρτιζόταν από δασκάλους – καθηγητές (που είχαν ξεχωριστή προσυγκέντρωση) και ολίγον ΠΑΜΕ, γιατί το υπόλοιπο τρέχει για τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ) δεν έβγαλε ούτε πανό ούτε αφίσα και η απεργία προπαγανδίστηκε από στόμα σε στόμα.

Στη συγκέντρωση μοιράστηκε η μοναδική προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ και διακινήθηκε ο Λαϊκός Δρόμος, η Πορεία και τα Αντιτετράδια.

Ήσαν πολλοί που επισήμαναν την απουσία συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών δυνάμεων.

Σε μια περίοδο που η Θεσσαλία και οι πρόσφυγες πνίγονται και η υπόλοιπη Ελλάδα φλέγεται, η αγωνία της κοινοβουλευτικής “αντιπολίτευσης” βγάζει μάτι και ισχύουν στο ακέραιο τα όσα λέμε για την κάλυψη του Μητσοτάκη και της δεξιάς κυβέρνησης που επιτίθεται σ’ όλα τα μέτωπα.

Ας ελπίσουμε ότι η τουριστική σεζόν τελειώνει γρήγορα.

 

Ανταπόκριση από Γιάννενα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στα Γιάννενα. Παρά την κατάπτυστη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, λόγω της απόφασης για απεργία που έλαβε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η απεργία στα Γιάννενα ήταν γενική. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον κλασικό χώρο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση με τα υλικά του, καθώς με δικό του πανό και μπλοκ, καλώντας το λαό να βγει μαζικά στους δρόμους για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου Γεωργιάδη.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το