Λόγω της σοβαρής κοινωνικής κρίσης στη Γαλλία, ο Μακρόν δεν παρευρέθηκε στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, αλλά υποδέχτηκε στις Βερσαλλίες, εν μέσω κινητοποιήσεων, μεγαλοστελέχη πολυεθνικών (Mi­crosoft, JPMorgan, Coca-Cola, Ikea, Bosch, BNP Paribas, Airbus κ.α), στα πλαίσια της διοργάνωσης «Επιλέξτε τη Γαλλία», ξαναδίνοντας τα διαπιστευτήριά του, διαβεβαιώνοντας και καθησυχάζοντας τους επενδυτές ότι δεν θα παρεκκλίνει από το κυβερνητικό του πρόγραμμα και τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία θα συνεχίσει να αποτελεί ελκυστικό οικονομικό προορισμό. Επιρρίπτοντας ευθύνες στους διαδηλωτές για τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν οι καταστροφές στη διεθνή εικόνα της χώρας και αναμασώντας το εμετικό παραμύθι περί επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Συγκρίνοντας ωμά τις υλικές καταστροφές με τους εξαιρετικά σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια μεγαλειωδών κινητοποιήσεων.

Και ενώ η κυβέρνηση Μακρόν υπερθεματίζει απέναντι στους εκπροσώπους των μονοπωλίων ότι δεν θα αποκλίνει από τα αντιλαϊκά της μέτρα, ανοίγει έναν ψευδεπίγραφο Εθνικό διάλογο. Με 35 ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της Δημοκρατίας, της Οικολογίας, της Φορολογίας, του Μεταναστευτικού, τα οποία απευθύνει στους πολίτες και στα κόμματα προς διαβούλευση, στο όνομα της «συμμετοχικής Δημοκρατίας», ώστε με τη συμβολή τους να διαμορφώσει υποτίθεται την κυβερνητική πολιτική. Ο προσχηματικός Εθνικός διάλογος, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των κυβερνητικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, εκτός των άλλων εστιάζει σε μια κατεύθυνση περικοπών δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνική Πρό­­νοια στον αντίποδα πενιχρών φοροελαφρύνσεων. Παράλληλα με τον διάλογο – εμπαιγμό, οπαδοί του Μακρόν διοργάνωσαν πορεία υποστήριξης στην κυβέρνηση στις 27 Γενάρη. Προφανής στόχος της κυβέρνησης, πέρα από το να προωθήσει επικοινωνιακά τον Μακρόν και να ενισχύσει την καταρρακωμένη δημοτικότητά του, είναι η ανακοπή των κινητοποιήσεων. Επιδίδεται σε μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού του γαλλικού λαού, ώστε να καταστήσει αναίτιες τις διαδηλώσεις, εφόσον ανοίγει δημόσια διαβούλευση. Επιχειρεί να χειραγωγήσει και να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, κυρίως να περιθωριοποιήσει το «κίνημα των κίτρινων γιλέκων», που εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του γαλλικού λαού. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να προωθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, με αιχμή το φακέλωμα διαδηλωτών και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, αξιοποιώντας όλο το θεσμικό οπλοστάσιο που παρέχουν οι τρομονόμοι και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, απέναντι στο νομοσχέδιο αρκετοί βουλευτές του Μακρόν διαφοροποιούνται και ζητούν απόσυρση των επίμαχων άρθρων. Έξω και πέρα από τους στημένους εθνικούς διαλόγους του Μακρόν, στο στό­χαστρο έχει μπει η κυβερνητική τρομοκρατία και το πρωτοφανές όργιο καταστολής που μετέτρεψε τις διαδηλώσεις σε εμπόλεμη ζώνη, με πάνω από 2000 τραυματίες. Σ’ ένα ντελίριο αστυνομικής βαναυσότητας επιστρατεύτηκαν πλαστικές σφαίρες προκαλώντας σοβαρούς ακρωτηριασμούς και τραυματισμούς.

Οι επανειλημμένες και προκλητικές προσπά­θειες του υπουργού Εσωτερικών, Καστανέ, να υποβαθμίσει τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής, αποσιωπώντας τα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βίας, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και η κοινωνική έκρηξη που προκάλεσε έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους τριγμούς στη συνοχή της κυβέρνησης από αυτούς που ομολογούν κυβερνητικά στελέχη. Η κοινωνική ειρήνη του βούρδουλα που οραματίζεται η κυβέρνηση Μακρόν, που μιλάει για Δημοκρατία, τσακίζοντας δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, καταστέλλοντας με πρωτοφανή αγριότητα διαδηλώσεις, αφήνει βαθύ το απο­τύπωμά της στη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώ­πων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το