Ανταπόκριση

Χωρίς αμφιβολία, η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Πληθωρισμός, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση οδηγούν σε χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα η εργοδοτική τρομοκρατία οργιάζει αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή έξαρση γνωρίζει ο κρατικός αυταρχισμός και η αστυνομική αυθαιρεσία.

Παρά όμως τις παραπάνω συνθήκες και παρά τα θετικά κινηματικά επεισόδια της απεργίας της 9ης Νοεμβρίου, της επετείου του Πολυτεχνείου, ακόμη και σε ένα βαθμό της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 06/12 καμία μέριμνα δεν υπήρξε από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ σε Δήμο, Εργατικό Κέντρο και ΑΕΙ/ΤΕΙ για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενόψει μάλιστα και της ψήφισης του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι δυνάμεις αυτές που καταγγέλλουν την συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για απραξία όχι μονάχα δεν προκήρυξαν ούτε μία μέρα απεργία, όχι μονάχα δεν προώθησαν ούτε μία στάση εργασίας, αλλά λειτούργησαν σαν τροχοπέδη στην αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό από τις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν προσανατολιστεί στις εκλογές. Προφανώς, για να μην εκτεθούν εντελώς στα μάτια των εργαζομένων προχώρησαν στην κήρυξη μίας διαδήλωσης ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς το Σάββατο, στις 17/12, χωρίς να έχει υπάρξει φυσικά καμία μέριμνα για την προετοιμασία και των οργάνωση του αγώνα μέσα στα σωματεία και τους συλλόγους. Αποτέλεσμα ήταν αντί για ένα πλατύ μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στην Πάτρα να λάβει χώρα άλλη μία «περιχαρακωμένη» συγκέντρωση των δυνάμεων του ΚΚΕ.

Εάν παρακολουθούσε κανείς τις ομιλίες των συνδικαλιστών του ΚΚΕ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, θα διαπίστωνε, πέρα από μία ανέξοδη κριτική στην κυβέρνηση και μπόλικο αγωνιστικό βερμπαλισμό, την αποσιώπηση της δικής τους ευθύνης για το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, αποσιώπηση υπήρξε και για το πρόσφατο ψήφισμα από κοινού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στη Βουλή υπέρ του επιδόματος των 600 ευρώ στην αστυνομία σε συνθήκες έξαρσης της καταστολής και της αστυνομικής βίας. Επίσης, κανένας ουσιαστικός λόγος δεν έγινε και για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην πόλη λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην αγωνιστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το