Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Ερωτηθείς αν η ισλαμιστική οργάνωση είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο» και «σε κάθε πολιτικό διάλογο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει τους ομήρους εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί κατοικιών στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε σήμερα ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters.

Κλιμακώνει την πολιορκία της Γάζας το Ισραήλ – Χωρίς ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, νερό η περιοχή

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα σταματήσει την υδροδότηση της Γάζας

Ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ 10 ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ 10 ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αδιαφόρησε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αμπάς Κάμελ ενημέρωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι κάτι «ασυνήθιστο» και «τρομερό» προετοιμάζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή, προς έκπληξη του επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, υπογραμμίζει το Ynet.

Επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές, το Ynet μεταδίδει πως ο Νετανιάχου απάντησε στον Κάμελ πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν επικεντρώσει στην παρούσα φάση τις επιχειρήσεις τους στην καταπολέμηση εξτρεμιστικών πυρήνων στη Δυτική Όχθη που θεωρούνται υπεύθυνοι για πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, ισραηλινοί στρατηγοί διαβεβαίνωναν πως η κατάσταση γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.

Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας “θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Επίσης, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες για το ρόλο της στην επίθεση της Χαμάς

«Οι κατηγορίες που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ «βασίζονται σε πολιτικά κίνητρα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη δεν επεμβαίνει «στις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα έθνη, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης».

«Η αντίσταση του παλαιστινιακού έθνους έχει την ικανότητα, τη δύναμη και τη βούληση που είναι απαραίτητες για να αμυνθεί, να υπερασπιστεί το έθνος του και να επιχειρήσει να ανακτήσει τα χαμένα δικαιώματά του», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η αναφορά σε ρόλο του Ιράν έχει στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης και να δικαιολογήσει ενδεχόμενες επόμενες ενέργειες» του Ισραήλ.

«Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που συνδέονται με το ρόλο του Ιράν είναι βασισμένες σε πολιτικά κίνητρα και έχουν στόχο να δικαιολογήσουν τη βαριά ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος και να διορθώσουν την κακή εικόνα του», επέμεινε.

«Δεν έχουμε κανένα ρόλο στη λήψη αποφάσεων κανενός κράτους, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κανανί γνωστοποίησε επίσης πως το Ιράν έχει ζητήσει να συνεδριάσει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης «για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις».

Το Ιράν ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αιφνιδιαστική και μαζική επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο από τη Χαμάς.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη νύκτα πως η Τεχεράνη «δεν εμπλέκεται στην απάντηση της Παλαιστίνης», διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τη Wall Street Journal.

Ο Κανανί προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν οφείλει να γνωρίζει πως κάθε βλακώδης δράση θα επιφέρει καταστροφική απάντηση».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε χθες, Κυριακή, πως το Ιράν υποστηρίζει «τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους» και είχε καλέσει «τις μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να δηλώσουν κι αυτές την υποστήριξή τους.

Ο Ραϊσί είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, τους Ισμαήλ Χανίγια και Ζιάντ αλ-Ναχάλα αντιστοίχως, τους οποίους είχε υποδεχθεί χωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση.

«Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή», είπε στο δίκτυο MSNBC. «Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία καλούν το Ιράν να μην «εξαπλώσει τη σύρραξη»

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας», μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη.

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει την Τετάρτη για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν μεθαύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν τρόπους «για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση» κατά της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου.

Η έκτακτη σύνοδος προγραμματίσθηκε ως απάντηση σε παλαιστινιακό αίτημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την αποτροπή του κινδύνου επέκτασης της σύρραξης στη Μ. Ανατολή εργάζεται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο να υπάρξει «επέκταση» της σύρραξης, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στον κ. Αμπάς πως το βασίλειο θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε να μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του να έχει αξιοπρεπή ζωή, να πραγματώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και να καταλήξει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η έκρηξη της βίας καταγράφτηκε εν μέσω του εγχειρήματος εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με τριτεγγυήτρια τις ΗΠΑ, που όμως έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με αναλυτές.

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Εγγύς Ανατολή, που μοιράζονται μεταξύ άλλων ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, αναμενόταν να γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει «πολύ σημαντικό» για τη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των Παλαιστινίων», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει τη “συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση”

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της “συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα”, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Την ίδια ώρα, στο Κάιρο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η “φωνή της λογικής” στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο Σίσι και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που συζήτησαν τις εξελίξεις στη σύγκρουση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, από τη ρωσική πλευρά, σχετικά με το πότε θα γίνει η επίσκεψη», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Άμπντελ Χάφεζ Νούφαλ, σύμφωνα με το δίκτυο RBC.

«Συνήφθη συμφωνία πως ο κ. Αμπάς θα έλθει στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Δήλωσε εξάλλου στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως τα μέρη έχουν «καθημερινές επαφές».

Η Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Αμπάς πριν από έναν χρόνο, στο περιθώριο συνόδου στο Καζακστάν. Ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από δυο χρόνια, υπενθυμίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος σε ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, μια ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο κ. Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.

Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπορέλ: Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή 

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή” ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC), ενώ όσοι δε, βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.

Κομισιόν: Επείγουσα αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

H Κομισιόν ανακοινώνει ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία «τρομοκρατική» οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν, υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης.

Στο μεταξύ, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Τονίζεται, τέλος, ότι αυτή η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Γεραπετρίτης και Δένδιας υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ στην “αυτοάμυνα”

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ που έχει δικαίωμα άμυνας απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πράξεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην ΕΡΤ κατά τη συμμετοχή του στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου που πραγματοποιείται σήμερα στο Μουσκάτ.

Όπως επεσήμανε, η Σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, «όπως διαμορφώνονται μετά την τρομοκρατική επίθεση που έγινε από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Μία επίθεση, η οποία δεν συνιστά μόνο μια βίαιη παρέμβαση σε κυριαρχία κράτους, συνιστά και μία απολύτως αποτροπιαστική ενέργεια, με βάση τα όσα έχουμε δει, κατά των βασικών αρχών του ανθρωπισμού».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου με τους ομολόγους του από τις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης και τους ομολόγους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους δρόμους εκείνους έτσι ώστε να σταματήσει η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται».

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα συγκλονισμένη από την επίθεση στο φίλο κράτος του Ισραήλ

«Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη. Είναι συγκλονισμένη από την επίθεση την οποία δέχθηκε το φίλο κράτος του Ισραήλ και ιδίως ο άμαχος πληθυσμός του».

«Η Ελλάδα δήλωσε ξεκάθαρα, δια στόματος του πρωθυπουργού, αλλά και όλων των πολιτειακών παραγόντων, ότι αντιλαμβάνεται πλήρως και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ότι η προστασία των αμάχων είναι πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα» πρόσθεσε.

«Η τρομοκρατία δεν οδηγεί πουθενά. Η τρομοκρατία είναι πάντοτε αρχή δεινών και όποιος θεωρεί ότι με την τρομοκρατία και την άσκησή της θα λύσει προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, σφάλλει βαρύτατα» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το