ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν οι δικηγόροι μεταξύ τους σημειώνουμε τα ακόλουθα: Όλοι οι δικηγόροι δεν είμαστε το ίδιο, υπάρχουν άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί εν τοις πράγμασι, αν και φαινομενικά ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν τα ίδια συμφέροντα και υπάρχουν και δικηγόροι που ουδεμία οικονομική ή κοινωνική σχέση έχουν με τους παραπάνω, επομένως οι πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα δεν είναι για όλους ίδιες.

Η ελάχιστη απαίτηση της πλειοψηφίας των δικηγόρων από τα εκλεγμένα όργανά τους είναι να διεκδικούν με βάση τα οικονομικά, επαγγελματικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματά τους. Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό δυστυχώς τρόπο τόσο τις κοινωνικές αντιθέσεις εντός του κλάδου όσο και τον προσανατολισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκλεγμένων ΔΣ των συλλόγων όπως και στα Γιάννενα.

Businessman sitting on concrete steps with head in hands

Η πλειοψηφία του ΔΣ μας δεν διεκδίκησε την ελάχιστη ανακούφιση των 800 ευρώ, αλλά χειροκρότησε την κοροϊδία της τηλεργασίας των 600 ευρώ. Εξαντλήθηκε σε μια στείρα αντιπολίτευση με το ΔΣ του ΛΕΑΔΙ για το ποιος είναι αρμόδιος να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους, αντί να ηγηθεί τόσο της προσπάθειας για διεκδίκηση όσο και της, στο βαθμό που μπορεί, έμπρακτης αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα η όλη αντιπαράθεση να οδηγεί τελικά στη μετάθεση της κρατικής ευθύνης στην ατομική ευθύνη και στη διαχείριση της ανέχειάς μας.

Είναι δε τραγικό η πλειοψηφία του ΔΣΙ να διανέμει μέρισμα (που είναι χρήματα των δικηγόρων) με τη μορφή δανείου και με την προϋπόθεση ότι αυτά θα παρακρατηθούν και θα επιστραφούν, σταδιακά βεβαίως (για να μην μας κακοφανεί) μέσω μελλοντικών μερισμάτων (δηλαδή το ήδη πενιχρό μέρισμα θα μειωθεί κι άλλο, συνέπεια κι αυτό της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης μείωσης της δικηγορικής ύλης).

Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν αντέδρασε όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επιτράπηκε η επίταξη απεργών εν μέσω πανδημίας, ενώ οι δικηγόροι όταν απέχουμε για λόγους διεκδίκησης από τα καθήκοντά μας απέχουμε καθολικά και καλά κάνουμε.

Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν αντέδρασε και δεν στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια όλων των υγειονομικών της χώρας να αναβαθμιστεί το σύστημα Υγείας μας, για το οποίο όλοι έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε όλα τα χρόνια, αλλά αρκέστηκε στην πρόταξη του μέτρου της ατομικής ευθύνης της κοινωνικής απομόνωσης (παρότι και αυτό αναγκαίο), όταν βοά η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν αντέδρασε όταν με ένα νόμο και ένα άρθρο (ΠΝΠ) καταργείται στην πράξη κάθε έννοια Εργατικού Δικαίου (άλλωστε η πλειοψηφία των δικηγόρων έχουμε εντολείς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, όχι εφοπλιστές) και πέραν του κοινωνικού και επιστημονικού μας ρόλου στην προσπάθεια διατήρησης και διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων έχουμε και αντικειμενικό συμφέρον να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές τις εξελίξεις. Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν αντέδρασε όταν πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε ένα απαράδεκτο ασφαλιστικό σύστημα. Στο σοβαρό ζήτημα των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού, πέρα από την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητά τους, εξαιτίας κυρίως της διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημαντική παράμετρος που προκύπτει και δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η κατεύθυνση και ο τρόπος επιβολής τους.

Η παραλυτική επίδραση που έχει η δημιουργία κλίματος έντονου και γενικευμένου φόβου στη συνείδηση του κόσμου, που ενισχύεται καθημερινά από τα ΜΜΕ, αξιοποιείται για την πειραματική εφαρμογή λειτουργιών και πρακτικών “κατάστασης πολιορκίας” του αστικού κράτους, οι οποίες υπάρχουν ως σχέδια στα συρτάρια των επιτελείων του και τα οποία γίνεται σήμερα προσπάθεια να δοκιμαστούν στην πράξη και να εμπεδωθούν στην κοινωνική συνείδηση, να εξοικειωθεί ο λαός μαζί τους. άλλωστε η εξουσία ξεκινάει από τον περιορισμό της σωματικής κίνησης για να καλλιεργήσει, ενισχύσει ή διασπείρει το φόβο και αν επιτύχει την καταστολή κάθε ελεύθερη σκέψη και αντίσταση. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η σιωπή του ΔΣ μας δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συναίνεση, είναι αποδοχή μιας κατάστασης που είναι σε εξέλιξη και κατά τη γνώμη μας θα επιδεινωθεί κι άλλο για την πλειοψηφία των δικηγόρων και όλου του λαού το επόμενο διάστημα.

Αν νομίζει λοιπόν η κυβέρνηση – το σύστημα ότι βρήκε την ευκαιρία, αξιοποιώντας την εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία για το λαό μας, να υλοποιεί “εν μία νυκτί” αντιδραστικά μέτρα που έχει στο συρτάρι της για να βάλει στην καραντίνα τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, είναι γελασμένη, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας. Τώρα, είναι ανάγκη να ξεπεραστεί ο παραλυτικός φόβος, να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των δικηγόρων ούτε συνολικά στη λαϊκή συνείδηση η άκριτη αποδοχή κάθε κυβερνητικού μέτρου.

Να αποκρουστεί η επικίνδυνη λογική τού “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να αναπτυχθεί η λαϊκή αλληλεγγύη. Τώρα, πρέπει να δυναμώσει η συλλογική μας διεκδίκηση για την προστασία της υγείας μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε: – Να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. – Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο. – Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ., για το επόμενο τετράμηνο. – Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. – Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς δικηγόρους. – Να καταργηθεί το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

Σε αυτό το ύψος των περιστάσεων καλείται να σταθεί το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για να έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξή μας και σε αυτό το ύψος καλούμαστε οι δικηγόροι συνολικά να σταθούμε».

Γιογλή Αναστασία, Ζόλας Διαμαντής, Ζορμπάς Παναγιώτης, Ηλίας Πολύμερος, Καρακίτσος Θοδωρής, Καραπάνος Γιάννης, Μάντζιου Ζωή, Τσουμάνη Όλυ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το