Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Σε 306 λέξεις που είναι το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και «αριστείας» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δε χώρεσε ούτε μια λέξη για φασισμό και ναζισμό! Για την υπουργό και κατ΄ επέκταση την κυβέρνηση δεν είναι ο φασισμός και ο ναζισμός που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά γενικά και αόριστα «δυνάμεις του μίσους και της βίας», όπως αναφέρει το μήνυμα. Επομένως όσα ξέραμε σήμερα για την αντιφασιστική νίκη των λαών τη νίκη κατά του ναζισμού, πρέπει να τα ξεχάσουμε.

Πολύ περισσότερο κατά τη Ν. Κεραμέως και τους συμβούλους της δεν υπάρχει σήμερα κίνδυνος από την άνοδο της ακροδεξιάς που εκφράζει τον φασισμό και τον ναζισμό και σε ορισμένες χώρες βρίσκεται προ ή και εντός των πυλών της εξουσίας,  Γιατί, όπως αναφέρεται στο μήνυμα, επειδή «ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα» το πρόβλημα είναι «οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν».

Ανιστόρητο μήνυμα από μια ανιστόρητη υπουργό παιδείας που αναφέρεται στη «σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη» και τοποθετεί την 28η Οκτωβρίου στις «παραμονές  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ! (Αναφέρει ακριβώς:  «Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…».  Βέβαια  ο πόλεμος είχε αρχίσει 13 μήνες νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία. 

Και φυσικά προβάλλει τα διάφορα ανιστόρητα εθνικιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα: «Η έμφυτη τάση του λαού μας…». Με άλλα λόγια είναι το DNA και όχι η αντίσταση σε συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και με συγκεκριμένα ιστορικά υποκείμενα. Ανιστόρητη η γενίκευση της υπουργού ότι όλοι «οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν». Διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια η κυρία υπουργός, αφού δεν αναφέρει ότι ιδεολογικοί και πολιτικοί της συγγενείς από την ακροδεξιά δημιούργησαν και συμμετείχαν στα Τάγματα Ασφαλείας που στρατεύτηκαν στο πλευρό των δυνάμεων της κατοχής και του Χίτλερ με τον περιβόητο όρκο: «ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ.». Σε κάθε μπλόκο των Γερμανών, όπως και στην Κοκκινιά ακουγόταν: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14 μέχρι 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι συλληφθούν εντός της οικείας τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

Ουκ ολίγοι οι δωσίλογοι που στο στόχαστρο είχαν αυτούς που πραγματικά έκαναν αντίσταση που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά. Άλλωστε οι εφημερίδες τους έγραφαν: «Καλώς συνετάγη ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες υπηκόους όσοι μετέχουν σε πολεμικές εχθροπραξίες κατά των Γερμανών» («Καθημερινή», 1/6/1941).  Στο στόχαστρο αυτοί  που μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ – τις πιο μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις που ήταν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης και για τους οποίους η υπουργός δε αναφέρει μια λέξη!

*Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» και του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το