Το Ιράν φέρεται να ανέστειλε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς) επικαλούμενο πληροφορίες της ιρανικής ιστοσελίδας Nour news.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες των δύο πλευρών την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Φουάντ Χουσεΐν, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η εν λόγω εξέλιξη αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια ενός διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ωστόσο, σήμερα η ιστοσελίδα Nour News ανέφερε: «Το Ιράν ανέστειλε μονομερώς τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία», χωρίς να διευκρινίζει τον λόγο της συγκεκριμένης εξέλιξης. Είπε ακόμη ότι δεν έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για νέο γύρο συνομιλιών. Το γραφείο Τύπου της σαουδαραβικής ηγεσίας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την αναστολή των συνομιλιών με την Τεχεράνη.

Διπλωματικοί κύκλοι ήλπιζαν ότι το άνοιγμα των απευθείας διαύλων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα σηματοδοτούσε τη χαλάρωση των εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή μετά από χρόνια εχθροπραξιών που έφεραν την περιοχή κοντά σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση. Οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-Σαουδικής Αραβίας διακόπηκαν το 2016. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γύροι συνομιλιών με το Ιράκ σε ρόλο διαμεσολαβητή. Η Σαουδική Αραβία είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες «εγκάρδιες και διερευνητικές», ενώ το Ιράν είχε σημειώσει πως είχαν προχωρήσει σε «μια καλή απόσταση».

Ριάντ και Τεχεράνη υποστηρίζουν εδώ και χρόνια αντίπαλες πλευρές σε περιφερειακές συγκρούσεις και πολιτικές διαμάχες στη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ, ενώ η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός αραβικού συνασπισμού που διεξάγει πόλεμο κατά των Χούθι στην Υεμένη, που πρόσκεινται στο Ιράν, από το 2015.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το