Ζοφερές, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες που μένουν έγκυοι ή είναι νέες μητέρες, καθώς οδηγούνται από τους εργοδότες σε οικονομικό στραγγαλισμό και απολύσεις. Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσίασε το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, ειδικευόμενες και επικουρικές γιατρίνες, συμβασιούχες ορισμένου χρόνου και ελαστικά εργαζόμενες, υπάλληλοι σε ιδιωτικές εταιρείες, εργαζόμενες στην εξυπηρέτηση πελατών, πωλήτριες.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι γυναίκες; Οτι τα αφεντικά τους είναι αυτά που αποφασίζουν εκβιαστικά πότε και αν θα γίνουν μητέρες.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών μαζί με πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία παραχώρησαν, χθες, συνέντευξη Τύπου με θέμα την προστασία της κύησης και της μητρότητας.

Οι ομιλήτριες περιέγραψαν με τα πλέον μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες μένουν έγκυοι ή είναι νέες μητέρες.

Αδειες άνευ αποδοχών, εκβιασμοί για μη ανανέωση των συμβάσεων, έμμεσος οικονομικός στραγγαλισμός και φυσικά απολύσεις αποτελούν τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που ακολουθούν οι εργοδότες, οι οποίοι πλέον έχουν στο πλευρό τους και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Τον Φεβρουάριο του 2018 το ΔΕΕ κλήθηκε να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων που προβλέπεται στην οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ύστερα από προσφυγή του ανώτερου δικαστηρίου της Καταλονίας, στο οποίο είχε προσφύγει εργαζόμενη σε ισπανική τράπεζα.

Το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι μία έγκυος μπορεί να απολυθεί στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων εφόσον ο λόγος της απόλυσης δεν συνδέεται με την κατάσταση της εγκυμοσύνης και με την υποχρέωση ο εργοδότης να της γνωστοποιήσει τους λόγους που δικαιολογούν την απόλυση.

«Στον χώρο της εκπαίδευσης, οι αναπληρώτριες, οι οποίες αναγκάζονται κάθε χρόνο να εργαστούν σε απομακρυσμένα μέρη χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία, να οδηγούν σε καθημερινή βάση πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία όπου υπηρετούν και σε χώρους γεμάτους ιώσεις, δεν δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης.

»Τους επιτρέπεται μόνο η άδεια ανατροφής – και αυτή υπό προϋποθέσεις. Προσωπικά, επειδή έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου, εμπιστεύτηκα το μόλις δύο μηνών μωρό μου σε τρίτο άτομο και το μόνο που άκουγα κάθε φορά που έπαιρνα τηλέφωνο να δω τι κάνει ήταν τα ουρλιαχτά του.

»Ετσι, αναγκάστηκα να πάρω άδεια άνευ αποδοχών, μορίων και ενσήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Δηλαδή στέρηση επιδόματος ανεργίας το καλοκαίρι, καθώς και μη έγκαιρη πρόσληψη την επόμενη σχολική χρονιά» είπε η Θάνια Βέζου, αναπληρώτρια νηπιαγωγός.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κώστας Σωτηρίου», Βιολέττα Πατέλη, κατέρριψε με στοιχεία τον μύθο ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτόν τον κλάδο «για να φροντίζουν τα δικά τους παιδιά».

«Από τις 737 γυναίκες που έχει ο σύλλογός μας, 270 είναι κάτω των 45 ετών και άρα σε ηλικία που βιολογικά είναι εφικτό να τεκνοποιήσουν.

»Από αυτές, οι περισσότερες είναι αναπληρώτριες, που σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις μόνιμες συναδέλφισσες.

»Ακόμη και η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών διάρκειας έως 3,5 μηνών, είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, ενώ λήγει σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της εκπαιδευτικού!» τόνισε η Β. Πατέλη.

«’Η μητρότητα ή δουλειά»

Οι συγκεντρωμένες έκαναν λόγο για το τρομοκρατικό δίλημμα που τίθεται από πολλούς εργοδότες, «μητρότητα ή δουλειά», το οποίο διαιωνίζει τη σεξιστική αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν σπίτι και να μεγαλώνουν παιδιά, μίλησαν για άνιση μεταχείριση μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων αλλά και για εξαναγκαστική οικονομική ανέχεια και εξάντληση.

Την ίδια εικόνα μετέφερε και η Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) από τον χώρο της υγείας, αλλά και η Ερατώ Ταγαρίδη και ο Μιχαήλ Ζερβός από το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητά πλήρη προστασία της μητρότητας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την απρόσκοπτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας, πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία, 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές και άδεια ασθένειας τέκνου για τους αναπληρωτές.

Άδειες Αναπληρωτών: Διευκόλυνσης, νοσήματος, μητρότητας, κ.α.

Όλες οι άδειες των αναπληρωτών: Κανονικές, γάμου, θανάτου, νοσήματος, αιμοδοσίας, άσκησης εκλογικού δικαιώματος, παρουσία σε δίκη, μητρότητας, χωρίς αποδοχές, γονική, αναρρωτική, ειδική, εξετάσεων.

Έχουμε:

1) Κανονική (7 ημέρες ).Παρ.8,αρ.20,Π.Δ.410/1988 και την αρ.24946/Δ2/01-03-2006. Ζητείται από Δ/ντη σχολικής μονάδας, δεν απαιτείται προϋπηρεσία . Προσοχή έχουμε μείωση…

2) Άδειες διευκόλυνσης:

α) Γάμου (5 ημέρες) με αποδοχές.Αρ.10 ΕΓΣΣΕ 2000-2001 και εγκύκλιο Υπουργείο Παιδείας ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9- 4ΘΑ . Χορηγείται αμέσως πριν η μετά την τέλεση .

Δικαιολογητικά: αίτηση και ληξιαρχική πράξη γάμου.

βΘανάτου γονέων, αδελφών, συζύγων, τέκνων(2) με αποδοχές.Αρ. 9 ΕΓΣΣΕ 2002-2003.

Δικαιολογητικά: αίτηση, ληξιαρχική πράξη θανάτου ή υπεύθυνη δήλωση αναφοράς τής σχέσης.

3) Άδεια νοσήματος ή ειδική 22 ημερών ( παρ.2,αρ.50 του Υ.Κ και παρ.51 ν.4075/12). Για αναπληρωτές επιπλέον κανονική, 11 ημέρες με αποδοχές (αρ.21 Π.Δ 410/30-08-1988 .

Προϋποθέσεις:

α ) Γνωμάτευση Υγ/κης Επιτροπής για τον ίδιο η τέκνου ότι χρήζει τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή περιοδικής νοσηλείας . Κάθε φορά που χρειάζεται να λείψουνε κατάθεση αίτησης και 1 αντίγραφο απόφασης Υ.Ε.

β ) Προσδιορισμό χρονικού διαστήματος. Δικαιώματα έχουνε και Γονείς με τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση , σύνδρομο Down (π.3, αρ.50 Υ.Κ) και Γονείς με τέκνα Δ.Α.Δ ανήλικα ή ενήλικα που δεν εργάζονται (αρ.149 ν.4483/2017 που αντικατέστησε την π.3, αρ.50 ν.3528/2007).

4Αιμοδοσίας (2 ημέρες) πέραν της ημέρα αιμοδοσίας , συνεχόμενα ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

5) Άδεια για άσκηση εκλογικού δικαιώματος ανάλογα της απόστασης: 200-400 χλμ.(1 ημέρα ), άνω των 400 (2 ημέρες). Για μετακίνηση σε ή από νησί έχουνε εξέταση από Δ/ντη Εκπ/της, δεν ξεπερνά όμως τις 3 ημέρες.

6Συμμετοχή σε δίκη: Έχουνε ισχύ τα άρθρα 657,658 του Α. Κ που σημαίνει ότι οι ημέρες αυτές αντιμετωπίζονται μισθολογικά όπως και οι αναρρωτικές ( μισό ημερομίσθιο) και αφαίρεση από τις 15 αναρρωτικής ( εγκύκλιος Υ.Π αρ.200003/Ε1/2015

Δικαιολογητικά: αίτηση, 6φωτοτυπία κλήσης, βεβαίωση παρουσίας…( Φ./43/67822/Δ1/05-05-2014).

7Μητρότητας ( κυοφορίας, κύησης, λοχείας): Έχουμε γράψει πολλές φορές για 119 ημέρες 8 εβδομάδες πριν πιθανή ημερομηνία ( τοκετού) και 9 εβδομάδες μετά (λοχείας) . Στον Πατέρα υπάλληλο έχουμε χορήγηση άδειας δύο ημερών σε περίπτωση γέννησης, το ίδιο και σε υιοθεσία εάν το υιοθετηθεί δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος.

8Χωρίς αποδοχές: Για αναπληρωτές δεν προβλέπεται, εκτός και εάν η/ σύζυγος έχει οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο και υπηρετεί στο εξωτερικό . Τότε έχουμε άδεια διάρκειας 3 ετών, με σκοπό την συγκατοίκηση. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού ύστερα από γνωμοδότηση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου (παρ.3,αρ.24,Π.Δ.410/1988). Θυμίζουμε ότι στις μητέρες αναπληρώτριες χορηγείται μειωμένο ωράριο 2 ωρών/ εβδομαδιαίως και έως τα δύο έτη. Έχουμε επίσης 4/μήνη άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών (αρ.50.ν.4075/2012 όπως τροποποιήθηκε με το αρ.39ν.4144/2014 και Φ.351.5/43/67822/Δ1 .

9Γονική (4 ημέρες /ανά σύμβαση) για παρακολούθηση προόδου των τέκνων.. Χορηγείται στον έναν από τους δύο γονείς, εάν είναι και οι δύο δικαιούχοι.

10Αναρρωτική: αρ.657,658 Α.Κ το αρ 11 ν.2874/2000 και εγκύκλιο αρ.79/14-07-1999 ΙΚΑ και έγγραφο με αρ.πρωτ.Π.06/40/29-04-2013 ΙΚΑ. οι αναπληρωτές δικαιούνται 15 ημέρες με αποδοχές. Εάν έχουμε δυσιατο νόσημα 15 ημέρες επιπλέον.(αρ.70,παρ.5 ν.4485/2017). Απαιτείται πιστοποιητικό από ΚΕΠΑ.

Θυμίζουμε ότι για αναπληρωτές έχουνε 15 ημέρες με αποδοχές ανεξάρτητα εάν υπάρχει συμπλήρωση 10/ήμερης παροχής υπηρεσιών. Οι ημέρες αυτές αναγνωρίζονται και σαν χρόνος διδακτικής υπηρεσίας. Πρόκειται για σπουδαίο λόγο ( ασθένεια, επιπλοκή κύησης… αρ.πρωτ.57926/Ε2/08-04-2015 του ΥΠΠΑΙΘ).

11) Ειδικές: άδειες για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις, εφόσον η συμμετοχή είναι προς το συμφέρον της υπηρεσίας .

Εδώ έχουμε και την πρόσθεση των αναγκαίων ημερών μετάβασης παρ.6.αρ.38.ν.4351/2015.

12). Άδεια Εξετάσεων (1/1 και όχι πάνω από 10 ημέρες) με αποδοχές.:παρ.5.αρ.38 ν.4351)2015,,αρ.60 ν.3528/2007 που έχει αντικατασταθεί με παρ.1.αρ.5 ν.4210/2013.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το