Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής

 του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων

(Μαρξιστικό-Λενινιστικό-Μαοϊκό)

 26 Δεκεμβρίου 2021 *

Μαζί με το Φιλιππινέζικο προλεταριάτο και το λαό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων σήμερα γιορτάζει με χαρά και μαχητικότητα την 53η επέτειο της ίδρυσης του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΦ απευθύνει τον πιο θερμό και επαναστατικό χαιρετισμό σε όλα τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, σε όλους τους Κόκκινους μαχητές του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ), στους συμμάχους και φίλους του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππίνων(ΕΔΜΦ), στη φιλιππινέζικη εργατική τάξη και το λαό, σε όλες τις πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Απευθύνουμε τη μαχητική αλληλεγγύη μας, επίσης, στους κομμουνιστές και επαναστάτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προχωρούν μπροστά τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σε όλες τις μορφές καταπίεσης και φασιστικής καταστολής.

Το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα παραμένει σε βαθιά κρίση.  Οι οικονομίες της πλειοψηφίας των χωρών συνεχίζουν να συρρικνώνονται από την παγκόσμια ύφεση που διαρκεί από το 2020, ακολουθούμενες από εφοδιαστικές αναστατώσεις εξ αιτίας των, σχετικών με την πανδημία της Covid-19, οικονομικών lockdown των κλεισιμάτων/παύσεων της παραγωγής.  Υπάρχει μια παγκόσμια αναταραχή και ξεσπάσματα των μαζικών αγώνων, αφού οι εργάτες και οι εργαζόμενοι υποφέρουν από μεγάλη ανεργία, αυξανόμενα βουνά χρέους, περισσότερο επαχθείς φόρους και αυξανόμενες τιμές. 

  Η επιδεινωμένη από τη διαφθορά, την εθνική προδοσία, την αποτυχημένη απάντηση στην πανδημία και τη φασιστική καταστολή του φιλοαμερικάνικου καθεστώτος Ντουτέρτε, κοινωνικοοικονομική και πολιτική κρίση του κυρίαρχου ημιαποικιακού και ημιφεουδαρχικού συστήματος των Φιλιππίνων συνεχίζει να χειροτερεύει.  Οι απόλυτες νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν βαθύνει περαιτέρω την καθυστερημένη, αγροτική, ημιφεουδαρχική οικονομία στο βαθμό που εξαρτάται από κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων και κεφαλαιουχικών αγαθών και προσαρμόζεται στην εξαγωγή χαμηλής ποιότητας, πρόσθετων ημιεπεξεργασμένων προϊόντων, ακατέργαστων υλικών και φθηνής εργασίας. Οδηγούν σε ακόμα πιο βαθιά κρίση.

 Οι πλατιές μάζες των εργατών, των αγροτών και των άλλων καταπιεσμένων τάξεων και τομέων υποφέρουν από μορφές εκμετάλλευσης που χειροτερεύουν και την κρατική τρομοκρατία που οξύνεται. Δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο εκτός από το να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να διεξάγουν τους νόμιμους μαζικούς αγώνες και την επαναστατική ένοπλη αντίστασή τους.

Το Κόμμα είναι από πάντα αποφασισμένο να καθοδηγήσει τον φιλιππινέζικο λαό στη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φεουδαρχισμό και το γραφειοκρατικό καπιταλισμό, στη διεξαγωγή της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης για να εκπληρώσουν το στόχο της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης. Ο εθνικός δημοκρατικός σκοπός της και η σοσιαλιστική προοπτική της παραμένει επείγουσα, αναγκαία και ζωτικής σημασίας, όσο το κυρίαρχο ημιαποικιακό και ημιφεουδαρχικό σύστημα και το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα συνεχίζει να προκαλεί περισσότερη καταπίεση και εκμετάλλευση στο λαό και να σκοντάφτει από τη μία κρίση στην άλλη.

 Οι σκληροπυρηνικοί φασίστες κάνουν τα μέγιστα για να διαλύσουν το Κόμμα και όλες τις επαναστατικές δυνάμεις. Έχουν καταφύγει στα πιο μοχθηρά μέσα για να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν την κυριαρχία της διαφθοράς και της λεηλασίας σε συμπαιγνία με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Η Κεντρική Επιτροπή καλεί όλες τις δυνάμεις της να παραμείνουν σε άμεση επιφυλακή και στον υψηλότερο συναγερμό για να αντισταθούν και να ματαιώσουν τα διακηρυγμένα σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων (ΕΔΦ) και της Φιλιππινέζικης Εθνικής Αστυνομίας (ΦΕΑ), για να διενεργήσουν ένα «τελευταίο χτύπημα» ώστε να θέσουν τέρμα στην ένοπλη επανάσταση. Καθοδηγούμενο από την παγκόσμια θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού, το Κόμμα είναι από πάντα αποφασισμένο να καθοδηγήσει την λαϊκή δημοκρατική επανάσταση, να σηκώσει στους ώμους του όλα τα δύσκολα καθήκοντα και να κάνει όλες τις αναγκαίες θυσίες για να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια, ώστε να αντιμετωπίσει τον αντεπαναστατικό πόλεμο του εχθρού και να προχωρήσει μπροστά τον λαϊκό πόλεμο σε ακόμα πιο ψηλά επίπεδα.

Η επιδεινούμενη ιμπεριαλιστική κρίση γεννά εντεινόμενες αντιπαραθέσεις και αντιστάσεις

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα παραμένει βαθιά βαλτωμένο σε κρίση και στη λαβή μιας παρατεταμένης ύφεσης, παρά τις φαντασιώσεις για ανάπτυξη, μετά το βούλιαγμα της περσινής οικονομικής κατάρρευσης. Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,1% το 2020, μετρούμενη σε ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), αποτέλεσμα του κλεισίματος συνόρων, της διατάραξης της τροφοδοσίας, της διακοπής της παραγωγής και άλλων μέτρων των lockdown για να περιοριστεί η πανδημία της Covid-19, αρχίζοντας νωρίς το 2020. Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ασταθής και χαρακτηρίζεται από το ευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και των καθυστερημένων οικονομιών.

Οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες κατέγραψαν ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την αρχή του δεύτερου μισού του 2020, η οποία ξεθύμανε στο πρώτο μισό του 2021, που όμως τελικά επιβραδύνθηκε μέχρι το τρίτο τέταρτο του χρόνου. Η πανδημία της Covid-19 συνεχίζει να καραδοκεί και να απειλεί τη βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα. Η εμφάνιση νέων παραλλαγών έχει οδηγήσει σε νέα εκτίναξη των κρουσμάτων. Η χαλάρωση των περιορισμών και των πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ γύρω στο πρώτο μισό του έτους, αποδείχθηκε πρόωρη, καθώς αντιμετωπίζουν νέα κύματα μολύνσεων.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι μισές οικονομίες προβλέπεται να παραμείνουν σε κατώτερα του 2019 ή από τα πριν πανδημίας επίπεδα. Η ανάκαμψη συγκεντρώνεται στις προχωρημένες καπιταλιστικές χώρες, με το 90% να έχουν ανακάμψει και να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα προ πανδημίας επίπεδα οικονομικής  επίδοσης μέχρι το 2023 και 2024. Περισσότερες από το 75% των άμεσων επενδύσεων το πρώτο μισό του 2021 πήγαν σε «ανεπτυγμένες οικονομίες». Αντιθέτως, μόνο το 30% των υπανάπτυκτων χωρών θα καταγράψει ανάπτυξη και η οικονομική επίδοση των περισσότερων αναμένεται να παραμείνει 5,5% κάτω από τα πριν πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2024. Το παγκόσμιο οικονομικό προϊόν δεν αναμένεται να φτάσει τα πριν πανδημίας επίπεδα πριν το 2025.

Στην πραγματικότητα, η υπερβολικά άνιση οικονομική ανάκαμψη από την κατάρρευση του 2020, οφείλεται στην έντονα άνιση διανομή και στις ελλείψεις των εμβολίων, που επιτρέπουν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Ενώ μέχρι και 70% του πληθυσμού στις ΗΠΑ και 62% στην Ευρώπη έχουν ανοσοποιηθεί, μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχών χωρών έχει δεχθεί εμβολιασμούς. Επιπλέον της άνισης διανομής, οι προμήθειες εμβολίων είναι επίσης ανεπαρκείς, εξ αιτίας της άρνησης των φαρμακευτικών εταιρειών να διαδώσουν την τεχνολογία παραγωγής, ώστε να μονοπωλούν τη διάθεση. Από τον αρχικό στόχο για 2 δισεκατομμύρια, η Covax Facility του ΠΟΫ μπόρεσε να προσφέρει μόνο 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, η πολύ άνιση οικονομική ανάκαμψη είναι περισσότερο αποτέλεσμα, αλλά και αιτία περαιτέρω διεύρυνσης του μεγάλου χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και των καθυστερημένων, αγροτικών μη βιομηχανικών οικονομιών. Ενώ τα κέντρα του καπιταλισμού κινητοποίησαν μεγάλα ποσά χρηματιστικού κεφαλαίου και μονοπώλησαν την πρόσβαση στα εμβόλια, οι ήδη χρεωμένες, μισοαποικιακές και υπανάπτυκτες χώρες αναγκάστηκαν να δανεισθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και παραγκωνίστηκαν από την αγορά εμβολίων. Η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων από τα lockdown είναι δυσανάλογα χειρότερη στις καθυστερημένες χώρες.

Η πανδημία πρόσφερε τη δικαιολογία για τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους οικονομικούς θεσμούς να διοχετεύσουν χωρίς προηγούμενο ποσά χρηματοοικονομικής στήριξης, με το πρόσχημα της ανάπτυξης των οικονομιών. Σημειώνοντας μια έντονη στροφή των ιμπεριαλιστικών χωρών που οδηγούνται από τις ΗΠΑ προς δαπάνες βοήθειας και ανάκαμψης, τουλάχιστο 14 τρισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν σαν κονδύλια στήριξης το 2020 και 2021, για επιδοτήσεις, έκτακτα δάνεια, κρατικές επενδύσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα οικονομικά μέτρα. Περισσότερο από το 90% των κονδυλίων οικονομικής στήριξης, συγκεντρώθηκε σε έξι χώρες: Τις ΗΠΑ (5,9 τρισ.), την Ιαπωνία (2,9 τρισ.), τη Γερμανία (1,5 τρισ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (956 δισ.), τη Γαλλία (722 δισ.) και την Κίνα (710 δισ.). Αξιόλογα ποσά κονδυλίων στήριξης, αν και πολύ μικρότερα σε σχέση με τις κύριες ιμπεριαλιστικές χώρες, διοχετεύθηκαν επίσης από τη Νότια Κορέα (264 δισ.), την Ινδία (215 δισ.), τη Βραζιλία (206 δισ.), τη Ρωσία (85 δισ.) και την Ινδονησία (38 δισ.).

Οι πιο ευνοημένοι αυτών των κονδυλίων στήριξης είναι το μονοπωλιακό κεφάλαιο, στα χρηματοοικονομικά, στην τεχνολογία και φαρμακευτική, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού την χρηματοδότηση της εμβολιαστικής προσπάθειας, την έκτακτη ανακούφιση των εργαζομένων, καθώς και τις δαπάνες για περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Μεγάλες διοχετεύσεις κρατικών πόρων, οδηγούν τα επίπεδα χρέους σε ανεπανάληπτα ύψη. Αυτό έχει ενισχύσει την μεγαλύτερη και ταχύτερη ιστορικά αύξηση του επιπέδου χρεών ανά τον κόσμο, κατά την περασμένη δεκαετία. Μέχρι τα μέσα αυτής της χρονιάς, το παγκόσμιο χρέος θα έχει ανέλθει σε 296 τρισεκατομμύρια δολάρια, 13,9% υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας. Αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 τρισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ύψος του παγκόσμιου χρέους αντιπροσωπεύει το 353% του παγκόσμιου ΑΕΠ, μεγαλύτερο κατά περισσότερο από 26% σε σύγκριση με το 280% που ήταν η αναλογία το 2008. Ο κρατικός δανεισμός και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγούν το δημόσιο χρέος σε υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας το 123% του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες το 2021 και στο 63% των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η πανδημία της Covid-19 βάθυνε παραπέρα την παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όξυνε τις αντιθέσεις του. Εν μέσω οξυμένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού και αναρχίας της παραγωγής, οι αστικές τάξεις των γιγάντιων μονοπωλίων συνεχίζουν να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες κεφαλαίου, μέσω της έντασης της εκμετάλλευσης των εργατών με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής, υπολογιστών και άλλων τεχνολογιών. Η ύφεση που δημιούργησε η πανδημία, η έλλειψη προμηθειών και η διατάραξη σε μεταφορές και παραδόσεις, συνετέλεσαν στην καταστροφή ή απενεργοποίηση παραγωγικών δυνάμεων ιδιαίτερα στις υπανάπτυκτες οικονομίες.

Η οικονομική κρίση και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων οδήγησαν σε περαιτέρω συγκέντρωση κεφαλαίου, ιδιαίτερα στις τράπεζες, οικονομικά ιδρύματα και χρηματαγορές. Αυτό επίσης παίρνει τη μορφή χρεοκοπιών, όπως και συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπου οι μεγαλύτεροι καπιταλιστές, καταβροχθίζουν τους μικρότερους και αδύναμους. Ο αριθμός των χρεοκοπιών από την αρχή της πανδημίας κρατήθηκε χαμηλά από τη διοχέτευση τεράστιων κρατικών κονδυλίων, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στο προσεχές μέλλον. Μέχρι και το 16% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε προχωρημένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες της ζώνης του Ειρηνικού αναμένεται να χρεοκοπήσει, οδηγώντας στην απώλεια 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Παγκοσμίως, ο αριθμός χρεοκοπιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 15%, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις αρχίζουν να στερεύουν, ενώ οι οικονομίες συνεχίζουν να είναι στάσιμες ή να βολοδέρνουν στην ύφεση. Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2021 είδαν ρεκόρ 44 χιλιάδων συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ 4,3 τρισ. του 2015 και αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα στα 6 τρισ. μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος του έτους, υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 125 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση με πριν την πανδημία. Τα επίπεδα της παγκόσμιας ανεργίας παραμένουν υψηλά, καθώς περισσότεροι από 220 εκατομμύρια εργαζόμενοι, το 6,3%, θα είναι άνεργοι μέχρι το τέλος του 2021, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με το τέλος του 2020. Αναμένεται να μειωθεί στο 5,7% το 2022, που είναι υψηλότερο από το 5,4% του δείκτη ανεργίας το 2019. Μεταξύ 119 και 124 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπολογίζεται ότι βυθίστηκαν βαθιά στην ακραία φτώχεια από το 2020, φτάνοντας σε σύνολο στους 711 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον 161 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πείνα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 811 εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη, οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο συνεχίζουν να συσσωρεύουν πλούτο. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα υπερ-δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία 147 δισ. δολαρίων κατά μέσο όρο. Φέτος, ο πλούτος των 500 πλουσιότερων ανθρώπων ανήλθε σε 7,6 τρισ. δολάρια, πάνω κατά 31% από τον προηγούμενο χρόνο. Στις ΗΠΑ, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περισσότερο από 70% ή 3 τρισ., η μεγαλύτερη αύξηση από ποτέ. Ενώ οι λαοί υποφέρουν από πείνα και κοινωνικό αποκλεισμό, αυτοί οι μεγιστάνες του πλούτου πετούν λεφτά σε προκλητικά και συχνά εκκεντρικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών με γιοτ και τζετ και εκδρομών στο διάστημα για βόλτα πολλών δισεκατομμυρίων.

Τα κέντρα του παγκόσμιου καπιταλισμού παραμένουν σε ύφεση ή συνεχίζουν να είναι στάσιμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νεο-Κεϋνσιανό πρόγραμμα επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι ετοιμόρροπες υποδομές και να αναγεννηθεί η αμερικάνικη καπιταλιστική οικονομία, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε ένα ολοένα συντομότερο κύκλο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και αργής ανάπτυξης, υπό το καθεστώς νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συνολικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να ξοδέψει περίπου 5,5 τρισ., για να χρηματοδοτήσει το Αμερικάνικο Σχέδιο Διάσωσης, το Αμερικάνικο Πρόγραμμα Εργασίας και το Σχέδιο για τις Αμερικάνικες Οικογένειες, που στην πραγματικότητα αποτελούν την επέκταση της πολιτικής «πρώτα η Αμερική» της κυβέρνησης Τραμπ. Η διοχέτευση μεγάλων κρατικών κεφαλαίων μπορεί να αναζωογονήσει τεχνητά την οικονομία των ΗΠΑ, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο του διογκώμενου δημόσιου χρέους και υψηλού ρυθμού πληθωρισμού. Αυτό το χρόνο, το αμερικάνικο ομοσπονδιακό χρέος είναι πλέον κοντά στο 130% του ΑΕΠ, ψηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 120% στον Β΄ ΠΠ.

Αυτά τα προγράμματα περιγράφονται σταθερά ως «πράσινα» και «προοδευτικά», αλλά βασικά στοχεύουν να προσφέρουν στην αμερικάνικη μεγαλοαστική τάξη το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, για να ενεργοποιήσει επενδύσεις και να ενισχύσει την καπιταλιστική παραγωγή εις βάρος των Αμερικάνων εργατών. Στοχεύουν να θέσουν την αμερικάνικη οικονομία σε θέση επαναβεβαίωσης της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας, μπροστά στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Κίνας.

Υπάρχει χαρακτηριστικά επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η ραγδαία επέκταση της δυνατότητάς της ως παραγωγού ηλεκτρονικών συσκευών, ατσαλιού και άλλων οικοδομικών υλικών, προκάλεσε κορεσμό στις διεθνείς αγορές. Οι προσπάθειες της κινέζικης κυβέρνησης να διοχετεύσει πλεονάζοντα κεφάλαια και εμπορεύματα παραπαίουν. Οι κατασκευές και η παραγωγή ατσαλιού υποχώρησαν το 2021. Υπάρχει μια σημαντική μείωση των κρατικών επενδύσεων, καθώς τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αποφασίζουν να μη δέχονται κονδύλια που εγκρίνει η κεντρική κυβέρνηση για υποδομές, λόγω του φόβου περί ανεπαρκών επιστροφών και συσσωρευόμενου χρέους. Η παραγωγή επιβραδύνθηκε εν μέσω ενεργειακών ελλείψεων επιβεβλημένων από το κράτος, αναγκάζοντας μερικά εργοστάσια να σταματήσουν το Σεπτέμβριο, αλλά και λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdown σε μια μάταιη προσπάθεια να κρατηθούν τα κρούσματα της Covid-19 στο μηδέν. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι επενδύσεις, η κινέζικη κυβέρνηση πρόσφατα διέταξε την αποδέσμευση 188 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες.

Η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης, μετά τις μειώσεις σε εισαγωγές που επέβαλαν οι ΗΠΑ και την κατάρρευση της κινέζικης αγοράς ακινήτων που όξυνε τα προβλήματα ρευστότητας της γιγάντιας εταιρείας ακινήτων Evergrande Group, η οποία πρόσφατα χρεοκόπησε κατ’ επανάληψη, υπό το βάρος του τεράστιου χρέους της, ύψους 300 δισ. Παριστάνοντας ότι υπερασπίζεται τις σοσιαλιστικές αρχές, η κινέζικη κυβέρνηση κινήθηκε κατασταλτικά εναντίον μονοπωλίων τεχνολογιών αιχμής, στοχοποιώντας κυρίως εκείνες τις εταιρίες που ταυτίζονται με καπιταλιστές κρατικών μονοπωλίων που αντιτίθενται στην κυρίαρχη κλίκα του Σι Τζιπίνγκ.

Αφού υπέστη μείωση κατά 6,1% το 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση καυχιέται ότι έχει ανακάμψει γρήγορα, με την οικονομική επίδοση να επιστρέφει στα πριν της πανδημίας επίπεδα. Η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 5% το 2021, αλλά να επιβραδυνθεί στο 4,3% και 2,5% στο 2022 και 2023 αντίστοιχα. Παρά την αναπτυξιακή ανάκαμψη, η ανεργία παραμένει ψηλά, ψηλότερα από τα πριν πανδημίας επίπεδα. Η κατανάλωση συμπιέζεται από τον υψηλότερο δείκτη πληθωρισμού εδώ και 13 χρόνια. Η ΕΕ επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την ακόμη πιο υπερβολική εξάρτησή της από υπερπόντιες παραγωγικές αλυσίδες τροφοδοσίας, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και από ξένες πηγές ενέργειας.

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη καπιταλιστική χώρα, συνεχίζει να τα ψευτοκαταφέρνει εν μέσω δεκαετιών οικονομικής στασιμότητας. Η ιαπωνική οικονομία υποχώρησε κατά 28,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2020, σημειώνοντας 19 μήνες καθόδου. Αν και ανέκαμψε μετά τον Ιούνιο του 2020, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε ξανά από τον Ιανουάριο ως Μάρτιο και τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αυτού του χρόνου. Η οικονομική κρίση στην Ιαπωνία χειροτερεύει από την παγκόσμια πτώση στη ζήτηση για ιαπωνικές εξαγωγές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Οι οικονομικά καθυστερημένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, αντιμετωπίζουν διαρκώς χειρότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων του χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά εμβολίων, με φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα και κραυγαλέα διαφθορά. Από τον προηγούμενο χρόνο, οι καθυστερημένες οικονομίες υποφέρουν από μαζικές χρεοκοπίες μικρών και “μαύρων” επιχειρήσεων και ιστορικά υψηλούς δείκτες ανεργίας, φτώχειας και πείνας. Η ιμπεριαλιστική λαβή του χρέους έχει σφίξει πάνω στις μισοαποικιακές και υπανάπτυκτες οικονομίες. Περαιτέρω νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, επιπλέον φόροι και πολιτικές απελευθέρωσης του εμπορίου και των επενδύσεων έχει οριστεί να επιβληθούν από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα τα επόμενα χρόνια, που αναμένεται να φέρουν νέα βάρη στους λαούς.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες συνεχίζουν να εντείνονται εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Υπάρχει μια αναθέρμανση των οικονομικών και εμπορικών συγκρούσεων, όπως επίσης και της κούρσας εξοπλισμών, στρατιωτικών προετοιμασιών, πολέμων δια αντιπροσώπων και εκτόξευσης απειλών σε διάφορα μέρη της υφηλίου.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τις αντικινέζικες πολιτικές και ενέργειές τους. Έχουν επιβάλει επιπλέον περιορισμούς σε κινέζικες εταιρείες, υποτιθέμενα αναμεμειγμένες με κατασκοπεία και χρήση εργασίας φυλακισμένων, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της ζήτησης των αμερικάνικων προϊόντων. Τα τρισεκατομμύρια που η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ξοδέψει τα επόμενα χρόνια, αποσκοπούν στην ανάπτυξη των υποδομών και του εργατικού δυναμικού, ώστε να επιφέρουν εγχώριες επενδύσεις και να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο εργασιακό κόστος στην Αμερική, είτε συμπιέζοντας τους μισθούς είτε εντείνοντας την εκμετάλλευση των Αμερικάνων εργατών, ειδικά των μεταναστών εργατών και εργατών των αγροτικών περιοχών. Μένει να δούμε αν τα νεο-Κεϋνσιανά μέτρα του Μπάιντεν θα επιτύχουν την αποδέσμευση της Αμερικής από την Κίνα και τους τεράστιους ωκεανούς της φθηνής εργασίας και προμηθευτών εξαρτημάτων, χωρίς να αποκλεισθεί από την τεράστια αγορά της σε καταναλωτές αμερικάνικων ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων εμπορευμάτων.

Η Κίνα επίσης επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνει την έρευνά της για να αναπτύξει τεχνολογία για την παραγωγή της νέας γενιάς ημιαγωγών. Οι ΗΠΑ απειλούν την πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία ημιαγωγών, με το περαιτέρω δυνάμωμα των στρατιωτικών δεσμών και της στρατιωτικής παρουσίας στην Ταϊβάν, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον κόσμο.

Η παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου παραμένουν σημεία ανάφλεξης ανάμεσα στις καπιταλιστικές δυνάμεις. Οι μονοπωλιακοί παραγωγοί πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ εκμεταλλεύτηκαν την αύξηση στη ζήτηση για καύσιμα, όταν συντόνισαν τον περιορισμό της παραγωγής αργού πετρελαίου, για να σπρώξουν την τιμή στα 85 δολάρια το βαρέλι τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Βεβαρημένες από ελλείψεις και ανοδικές τιμές καυσίμων, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλοι, αποδέσμευσαν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Μαζί με ανανεωμένους φόβους για ένα ακόμη παγκόσμιο κύμα από μολύνσεις της Covid-19, οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν προς κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές χώρες συνεχίζουν να εμπλέκονται σε μια εντεινόμενα λυσσώδη κούρσα εξοπλισμών. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 1.981 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγούν. Με 753 δισ. στρατιωτικό προϋπολογισμό για το 2022, οι ΗΠΑ κατέχουν το 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Υπάρχει μια κούρσα ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να αναπτύξουν υπερηχητικούς πυραύλους, αντιδορυφορικά όπλα, lasers, πυρηνικά όπλα, μη επανδρωμένα σκάφη, ρομποτικούς στρατιώτες, αόρατα αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλες στρατιωτικές τεχνολογίες.

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν, μετά την ήττα της εικοσαετούς κατοχής της χώρας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια μείωσης της ισχύος των δυνάμεων και βάσεων του εξωτερικού. Αντιθέτως, ο αμερικάνικος στρατός σκοπεύει στην παραπέρα αύξηση των δυνάμεών του, καθώς αναζητά να ενισχύσει την παρουσία του, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, ενώ διατηρεί παρουσία στην Αφρική, στη δυτική Ασία και άλλες περιοχές της υφηλίου. Σε ευθυγράμμιση με τη διακήρυξη ότι η Κίνα αποτελεί την «μεγαλύτερη στρατηγική απειλή» για αυτές, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Ασία, αναπτύσσοντας τις μεγαλύτερες ομάδες αεροπλανοφόρων στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, στη νότια θάλασσα της Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν, με το πρόσχημα της «επιχείρησης ελεύθερου διάπλου», ενώ επιταχύνουν την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Γκουάμ και αλλού. Συνεχίζουν να προωθούν νέες  στρατιωτικές συμμαχίες, όπως η Quad (με Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Ιαπωνία) και η AUKUS (με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία). Πρόσφατα διοργάνωσαν τη φαρσοκωμωδία της Συνόδου των Δημοκρατιών, σε μια προσπάθεια άντλησης υποστήριξης για να περικυκλωθούν και να απομονωθούν η Κίνα και η Ρωσία.

Οι ΗΠΑ επίσης εντείνουν τη στρατιωτική πίεση προς τη Ρωσία, διενεργώντας εναέριες πτήσεις κοντά στα ανατολικά σύνορά της. Με αμερικάνικη παρότρυνση, το Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε το αεροπλανοφόρο του στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, προκαλώντας τη Ρωσία να εκτοξεύσει πυραύλους. Και η Γερμανία σταμάτησε την κατασκευή ενός σημαντικού ρώσικου αγωγού αερίου. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία λειτουργεί ως αμερικάνικο ανάχωμα έναντι της διευρυνόμενης ρώσικης επιρροής και ηγεμονίας προς την Ευρώπη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να προσφέρει στρατιωτική στήριξη στις ρώσικες περιοχές στο Ντονμπάς της Ουκρανίας. Εν μέσω απειλών για ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στις στρατιωτικές βάσεις τους στη Γερμανία.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν συνάψει μια εκ των πραγμάτων στρατιωτική συμμαχία ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με συμφωνίες για από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις και περιπολίες. Έχουν διευθύνει από κοινού ναυτικές περιπολίες στη θάλασσα της Ιαπωνίας και την ανατολική θάλασσα της Κίνας. Η Κίνα πλέον διαθέτει το μεγαλύτερο ναυτικό του κόσμου, αν και παραμένει πολύ κατώτερο σε σχέση με τον αμερικάνικο στρατό όσον αφορά τα αεροπλανοφόρα.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν πολέμους δια αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και άλλα μέρη της υφηλίου. Με σιωπηρή αμερικάνικη στήριξη, το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα στην Παλαιστίνη με πυραύλους και βόμβες αέρος. Έχει οργανώσει μια σειρά δολοφονιών και απειλεί να πραγματοποιήσει απευθείας στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν. Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να χτυπάει την Υεμένη με βόμβες που τροφοδοτούν οι ΗΠΑ. Ο λαός της Συρίας συνεχίζει να υποφέρει από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις αμερικάνικες δυνάμεις.

Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί από πολέμους και διαμάχες που έχουν υποκινήσει οι ΗΠΑ σε Συρία, Κουρδιστάν, Λιβύη, Αιθιοπία, Σουδάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες. Το πρώτο μισό του έτους αυτού, κοντά στις 90 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη και άλλες χώρες, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος. Σε παραβίαση των διεθνών συνθηκών που προστατεύουν τους πρόσφυγες, χώρες δαπανούν μεγάλα ποσά για να κατασκευάσουν συνοριακά τείχη και να απωθήσουν τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθαίνουν σε επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει διαμορφώσει χειρότερες συνθήκες καταπίεσης και εκμετάλλευσης, ωθώντας τις πλατιές λαϊκές μάζες ανά τον κόσμο να διεξάγουν μαζικούς αγώνες και διάφορες μορφές αντίστασης. Υπήρξε μια χαρακτηριστική αύξηση το εργατικών απεργιών αυτή τη χρονιά, ειδικά κατά τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, όπου οι εργάτες απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Υπήρξαν επίσης πανεθνικές διαδηλώσεις και απεργίες εργαζομένων στη Γαλλία, όπου καταγγέλθηκαν οι υπερβολικά χαμηλοί μισθοί, όπως και μια μεγάλη απεργία σιδηροδρομικών εργατών στη Γερμανία και πανεπιστημιακού προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχει εύλογη, διαδεδομένη ανησυχία και εναντίωση σε καταπιεστικά -σχετικά με την πανδημία- μέτρα όπως τα lockdown, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και άλλες πολιτικές διακρίσεων. Οι προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις, όμως, αποδείχθηκαν ανίκανες να αναλάβουν πρωτοβουλία και ηγετικό ρόλο, για να καταγγείλουν τις μεγάλες φαρμακευτικές για την μονοπώληση της παραγωγής και της τροφοδοσίας, για την υπερτιμολόγηση και την άρνηση να παραχωρηθούν τα σχέδια των εμβολίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητους επιστήμονες να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, που θα χρησιμεύσει ως βάση για την προώθηση του μαζικού εμβολιασμού και θα προσφέρει στους ανθρώπους αρκετές γνώσεις ώστε να προβούν σε μια ενημερωμένη απόφαση. Αυτό έχει επιτρέψει σε ακροδεξιές ομάδες να προωθούν αντιεπιστημονικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις και να προκαλούν διαμαρτυρίες και ταραχές σε μια σειρά χώρες σε Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου.

Στην Ινδία, διαδηλώσεις μαμούθ πολλών εκατομμυρίων αγροτών και χωρικών που απαιτούν τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων αγροτικών μέτρων, ξέσπασαν το Νοέμβριο του 2020, στρώνοντας το δρόμο για κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων χιλιάδων έξω από την πρωτεύουσα, που κράτησαν όλο το έτος, και πέτυχαν να αναγκάσουν το καθεστώς του Ναρέντα Μόντι να ματαιώσει τους αντιαγροτικούς νόμους. Μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας από εργάτες και βιοπαλαιστές έχουν επίσης λάβει χώρα στις Μιανμάρ, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Παλαιστίνη, Σουδάν, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Ουρουγουάη, Ρωσία, Σερβία και άλλες χώρες όπου εκδηλώνεται η εναντίωση του κόσμου στη φασιστική τυραννία, στα νεοφιλελεύθερα μέτρα και πολιτικές, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και η απαίτηση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Στην Κίνα, πολλές εκατοντάδες απεργίες από εργάτες που ζητούν την πληρωμή των δεδουλευμένων και εργατών στις μεταφορές που διαμαρτύρονται για άδικες εργασιακές πρακτικές, ξέσπασαν αυθόρμητα.

Ένα «ροζ ρεύμα» έχει ανέλθει ξανά στη Λατινική Αμερική με την εκλογή αντιιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων σε Περού, Αργεντινή, Βολιβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα και Χιλή, και αναμένεται να ανέλθει περαιτέρω με τη σοβαρή πιθανότητα των αντιαμερικάνων υποψηφίων να νικήσουν σε Βραζιλία και άλλες χώρες της περιοχής. Οι αντιιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας υπερνίκησαν πρόσφατες απόπειρες των ΗΠΑ για ανατροπή και «αλλαγή καθεστώτος». Με το προηγμένο της σύστημα δημόσιας υγείας, η αναφερόμενη ως σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας, ανέπτυξε και παρήγαγε επιτυχώς το δικό της εμβόλιο κατά της Covid-19, ανοσοποίησε σχεδόν το 100% του πληθυσμού της και μοιράστηκε τις γνώσεις της με τη Βενεζουέλα, το Ιράν και άλλα κράτη. Παρά τους αμερικάνικους εξαντλητικούς περιορισμούς, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα παραμένουν μαχητικές στην υπεράσπιση της κυριαρχίας των χωρών τους.

Επαναστατική ένοπλη αντίσταση συνεχίζει να διεξάγεται σε Ινδία, Μανιπούρ, Δυτική Παπούα, Τουρκία, Συρία, Μιανμάρ, Κολομβία, Περού και άλλες χώρες, για να καταπολεμηθεί η φασιστική καταπίεση και η ξένη επιθετικότητα. Στην Ινδία, ένας επικός λαϊκός πόλεμος που διεξάγεται από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Αντάρτικο Στρατό, συνεχίζει να εξελίσσεται υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαϊκό).

Εν μέσω σοβαρής κρίσης, εκατοντάδες εκατομμύρια καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων ανθρώπων αναζητούν κομμουνιστική καθοδήγηση για να βοηθήσει να δοθεί κατεύθυνση και έμπνευση στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σε όλες τις μορφές της αντίδρασης στις χώρες τους. Προϋπάρχοντα και νέα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις, δομημένα με τα θεμέλια του Μαρξισμού – Λενινισμού – Μαοϊσμού, βρίσκουν τους εαυτούς τους σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες ανά τον κόσμο, για να φέρουν σε πέρας τη δουλειά της διέγερσης, οργάνωσης και κινητοποίησης των λαών και της διεξαγωγής μαζικών αγώνων και ένοπλης αντίστασης.

Η επιδείνωση της κρίσης υπό το φιλοαμερικάνικο καθεστώς Ντουτέρτε δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση

Το ημιαποικιακό και ημιφεουδαρχικό σύστημα στις Φιλιππίνες παραμένει σε χρόνια κρίση που επιδεινώνεται από την οικονομική κατάρρευση που σχετίζεται με την πανδημία πέρυσι και τη μιλιταριστική, χρεοκρατούμενη και νεοφιλελεύθερη απάντηση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Ο σάπιος πυρήνας του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, καθώς όλο και περισσότερο αποβάλλει τα αστικοδημοκρατικά του περιβλήματα με την κυβερνώσα κλίκα να καταφεύγει σε θρασύτατη κρατική τρομοκρατία, ανοίγοντας το δρόμο για την αυξανόμενη δύναμη του στρατού.

Τα κύρια μέσα παραγωγής παραμένουν καθυστερημένα, αγροτικά και μη βιομηχανικά, προσανατολίζονται προς την εξαγωγή πρώτων υλών, φθηνής εργασίας και μισοκατεργασμένων προϊόντων και εξαρτώνται από εισαγόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα. Τα παρατεταμένα lockdown, που οδήγησαν στη συνολική κατάρρευση της παραγωγής το 2020, αποκάλυψαν διεξοδικά τη θνησιγενή κατάσταση του οικονομικού συστήματος και την αδυναμία του να αυτοσυντηρηθεί και να παράγει τα απαραίτητα για τον λαό. Η συνεχιζόμενη παγκόσμια καπιταλιστική επιβράδυνση προκάλεσε την απότομη μείωση της εγχώριας ημιμεταποίησης με εξαγωγικό προσανατολισμό, διογκώνοντας περαιτέρω το μερίδιο της γεωργίας και των τομέων χαμηλής παραγωγικότητας και επιδεινώνοντας την άνιση ανταλλαγή φθηνών πρώτων υλών και ημιμεταποιημένων εξαγωγών χαμηλής προστιθέμενης αξίας με εισαγωγές υψηλής αξίας. Η γεωργία των Φιλιππίνων καταστρέφεται από τη μεγάλης κλίμακας εισαγωγή ρυζιού και άλλων προϊόντων διατροφής και την τοποθέτηση στο εξωτερικό των εισοδημάτων από τις εξαγωγές φρούτων.

Οι επί μακρόν επιδεινούμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των εργατών, των αγροτών, του ημιπρολεταριάτου, των απλών υπαλλήλων και των μικρών επαγγελματιών έχουν επιδεινωθεί απότομα από πέρυσι. Βρίσκονται σε ολοένα και πιο δεινή θέση εν μέσω υψηλών ποσοστών ανεργίας, απώλειας εισοδήματος, χαμηλών μισθών, εκτίναξης των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων, άλλων βασικών αγαθών και της ιατρικής περίθαλψης, συνεχούς κλεισίματος σχολείων, αγροτικής εκτόνωσης, περιορισμών στα ταξίδια στο εξωτερικό, επαχθών φόρων, έλλειψης στέγης και κατεδάφισης των φτωχών κοινοτήτων των πόλεων.

Οι εκπαιδευμένοι από την Παγκόσμια Τράπεζα τεχνοκράτες του καθεστώτος Ντουτέρτε υπερθεματίζουν για την αύξηση του ΑΕΠ τους πρώτους μήνες του 2021, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για ανάκαμψη από την οικονομική συρρίκνωση κατά 9,6% το 2020, την ιστορικά χειρότερη για τις Φιλιππίνες, που προκλήθηκε από την κατάφωρη κακοδιαχείριση της πανδημικής κατάστασης που σηματοδοτήθηκε από ένα από τα μακροβιότερα lockdown στον κόσμο.

Οι περισσότεροι οικονομικοί τομείς παραμένουν 2 έως 11 χρόνια πίσω όσον αφορά την απώλεια οικονομικής παραγωγής, ιδίως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, οι μεταφορές και η αποθήκευση, η ακίνητη περιουσία και άλλες υπηρεσίες. Η μεταποίηση εξακολουθεί να υστερεί κατά τέσσερα χρόνια. Η παραγωγή των τομέων της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας υστερεί κατά δύο έτη.

Το καθεστώς Ντουτέρτε πρόκειται να αφήσει μια κληρονομιά κυβερνητικής χρεοκοπίας που προκλήθηκε από τα χαμένα έσοδα λόγω των λουκέτων και των φοροελαφρύνσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το σπάταλο και γεμάτο διαφθορά πρόγραμμα υποδομών, τις μαζικές αγορές και την αναβάθμιση υπερτιμημένου πολεμικού υλικού για τις ένοπλες δυνάμεις του και τη μεγάλης κλίμακας γραφειοκρατική και στρατιωτική διαφθορά. Έχει καταφύγει σε τεράστια ποσά δανεισμού που θα πληρώσουν οι Φιλιππινέζοι τα επόμενα χρόνια με τη μορφή πιο επαχθών φόρων.

Το καθεστώς Ντουτέρτε δανείστηκε ₱(πέσος) 2,75 τρισεκατομμύρια τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, ξεπερνώντας τα ₱2,74 τρισεκατομμύρια του συνολικού δανεισμού το 2020, ανεβάζοντας τον δείκτη χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ στο 63,1%. Το δημόσιο χρέος των Φιλιππίνων αναμένεται να φθάσει τα ₱13,42 τρισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022, υπερδιπλάσιο του χρέους της χώρας των ₱5,9 τρισεκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2016. Οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό για να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ψευδείς. Τα κονδύλια που προορίζονται ειδικά για την αντιμετώπιση της Covid-19 (₱608 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του νόμου Bayanihan 1 και 2 και ₱100 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021) αποτελούν μόνο το 13% περίπου του συνολικού δανεισμού από το 2020.

Παρά την επίτευξη «υψηλής ανάπτυξης» μετά το άνοιγμα της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι υποτιμημένες εκτιμήσεις για την «επίσημη» ανεργία παραμένουν στα 3,5 εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2021, που εξακολουθεί να είναι 1,1 εκατομμύριο περισσότερα από τον αριθμό των ανέργων τον Ιανουάριο του 2020. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι έχασαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων 621.000 απασχολούμενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι επίσημες κυβερνητικές στατιστικές υποστηρίζουν ότι απασχολούνταν 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι. Αλλά οι περισσότερες από αυτές καταγράφηκαν στη γεωργία (που μεγεθύνεται από τους πωλητές καλλωπιστικών φυτών) και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο (που τροφοδοτείται από τις διαδικτυακές πωλήσεις). Ο αριθμός αυτός διογκώνεται από την απότομη αύξηση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων (αύξηση 758.000), των απασχολούμενων σε οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή επιχειρήσεις (αύξηση 354.000) και των μη αμειβόμενων οικογενειακών εργαζομένων (αύξηση 541.000). Η απασχόληση στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες στέγασης και εστίασης και στις μεταφορές και αποθήκευση παραμένει χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Λόγω των lockdown και της έλλειψης κρατικών επιδοτήσεων, περίπου 160.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Υπάρχει εκτεταμένη μετατροπή γεωργικών εκτάσεων για να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση των φυτειών, καθώς και για τη λειτουργία εταιρειών εξόρυξης, ενέργειας, υποδομών και τουριστικών έργων. Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, αυτό αναγκάζει σε πτώχευση και εκτοπισμό εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες.

Η εκτεταμένη διαφθορά που αφορά τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος συνεχίζει να αποκαλύπτεται. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, ο Ντουτέρτε χρησιμοποίησε εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναδιατάξει δεκάδες δισεκατομμύρια πέσος από δημόσια κονδύλια για να γεμίσει τις τσέπες των μεγάλων γραφειοκρατών καπιταλιστών αξιωματούχων του και των ευνοούμενων εταιρειών. Οι κυβερνητικές αγορές εμβολίων ύψους άνω των ₱82,5 δισεκατομμυρίων (ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων αγοράστηκε από την Κίνα) έγιναν χωρίς δημόσιο έλεγχο. Οι μεγαλύτερες υποθέσεις αποκαλύφθηκαν ότι αφορούσαν τους στενότερους αξιωματούχους και στρατιωτικούς του Ντουτέρτε. Μία από τις πιο αποτρόπαιες αφορά άμεσα τον ίδιο τον Ντουτέρτε και τους στενούς του αξιωματούχους, όπου δισεκατομμύρια πέσος από δημόσια κονδύλια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά υπερτιμημένων μασκών προσώπου, ασπίδων προσώπου και άλλου εξοπλισμού μέσω της εικονικής εταιρείας Pharmally του Ντουτέρτε. Δισεκατομμύρια πέσος καταχράστηκαν επίσης από τους κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας του Ντουτέρτε στην Εθνική Ομάδα Δράσης (NTF)-Elcac, όπου κονδύλια διοχετεύονται σε σκανδαλώδη έργα υποδομής με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εξέγερσης. Οι εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τους κρατικούς ελεγκτές δείχνουν οικονομικά σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς σε όλες σχεδόν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα ποσοστά πληθωρισμού αυξάνονται από πέρυσι και είναι ήδη τα υψηλότερα των τελευταίων τριών ετών. Οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών κινούνται σταθερά προς τα πάνω λόγω της χειραγώγησης των τιμών από τους μεγαλοαστούς εμπόρους, των φόρων και των αδιάκοπων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων από την αρχή του έτους. Οι τιμές των πρώτων υλών σήμερα είναι ήδη τουλάχιστον 20% υψηλότερες από ό,τι στην αρχή του καθεστώτος Ντουτέρτε, πιέζοντας προς τα κάτω την αγοραστική δύναμη του πέσο. Με τον ημερήσιο κατώτατο μισθό να έχει αυξηθεί κατά λιγότερο από 10% σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό είναι στην πραγματικότητα 10% φτωχότεροι σήμερα λόγω του πληθωρισμού.

Το χάσμα μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων και των πλατιών μαζών διευρύνεται. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού κατέχει το 40% του συνολικού πλούτου της χώρας. Υπάρχουν 2.919 δισεκατομμυριούχοι πέσο που έχουν συνολικό πλούτο ₱8 τρισεκατομμυρίων, το 27,5% του οποίου (₱2,2 τρισεκατομμύρια) είναι συγκεντρωμένο στα χέρια των 17 μεγαλύτερων δισεκατομμυριούχων. Οι πλουσιότεροι από αυτούς είναι μεγαλοαστοί κομπραδόροι στις τράπεζες, στις εξαγωγικές-εισαγωγικές επιχειρήσεις, στα ορυχεία, στις φυτείες, στα ακίνητα, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό και τηλεπικοινωνίες) και στις ιδιωτικές και δημόσιες κατασκευές, οι οποίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να επωφελούνται από την τυραννική διακυβέρνηση του Ντουτέρτε. Συγκεντρώνουν πλούτο μέσω της πολιτικής πατρωνίας που τους αποφέρει ευνοϊκές κυβερνητικές συμβάσεις σε συνεννόηση με τους γραφειοκράτες καπιταλιστές. Σπαταλούν τα χρήματά τους για τις επαύλεις τους, τα σπορ αυτοκίνητα, τα ιδιωτικά τζετ, τα ταξίδια αναψυχής, τα πάρτι, τα ναρκωτικά, τα κοσμήματα, τα επώνυμα ενδύματα, τις τσάντες και τα γκάτζετ. Οι πλατιές λαϊκές μάζες είναι εξοργισμένες με τις επιδεικτικές δαπάνες ανθρώπων που σπάνια εργάζονται, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά έχουν μόλις και μετά βίας κάτι να σερβίρουν στο τραπέζι τους.

Η οξεία κρίση του κυρίαρχου ημιαποικιακού και ημιφεουδαρχικού συστήματος καθιστά αδύνατο για τις αντιδραστικές άρχουσες τάξεις να κυβερνήσουν με τον παλιό τρόπο της κατανομής της εξουσίας και της υπεροχής των πολιτών έναντι του στρατού. Από τη μία πλευρά, ο διαμοιρασμός της εξουσίας και των προνομίων μεταξύ των διαφόρων αντιδραστικών κλικών είναι όλο και πιο αβέβαιος, καθώς οι οικονομικοί και κρατικοί πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι και οι γραφειοκράτες καπιταλιστές έχουν γίνει ακόμα πιο φιλάργυροι. Από την άλλη πλευρά, το κυρίαρχο κράτος έχει καταφύγει στην περαιτέρω επέκταση του στρατού και της αστυνομίας του στη μάταιη προσπάθεια να καταστείλει την άνοδο της μαζικής αντίστασης και να επιδιώξει να τερματίσει την επίμονη ένοπλη επαναστατική πρόκληση με τη δύναμη της ένοπλης υπεροχής.

Υπό το καθεστώς Ντουτέρτε, το αντιδραστικό πολιτικό σύστημα μετατοπίζεται ταχύτατα προς την ανοιχτή τυραννική κυριαρχία, τη στρατιωτικοποίηση των πολιτικών λειτουργιών και την απροκάλυπτη κρατική τρομοκρατία. Κάτω από την τυραννία του Ντουτέρτε, τα προσχήματα του «ελέγχου και της ισορροπίας» και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες καταπατούνται συστηματικά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται ατιμώρητα από τις κρατικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία. Εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί στρατηγοί διαδραματίζουν διευρυμένο πολιτικό ρόλο στον καθορισμό των κρατικών πολιτικών και προγραμμάτων, στη διοίκηση της γραφειοκρατίας και στον έλεγχο των πόρων και των προγραμμάτων των κρατικών υπηρεσιών. Το σχέδιο για την πλήρη αποκατάσταση των Μαρκόζε, που βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη, σηματοδοτεί τον περαιτέρω εκφυλισμό του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος και θα ανοίξει το δρόμο για την αδυσώπητη κατάχρηση της εξουσίας.

Το τυραννικό καθεστώς Ντουτέρτε είναι απολύτως απεχθές στο λαό των Φιλιππίνων, για το φασισμό και την κρατική τρομοκρατία, το γραφειοκρατικό καπιταλισμό, την εθνική προδοσία και για την πρόκληση της κατάρρευσης της καθυστερημένης και αγροτικής οικονομίας με αποτέλεσμα την απότομη επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των εργαζόμενων μαζών.

Υπό το καθεστώς Ντουτέρτε, οι κρατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μια διαρκή εκστρατεία μοχθηρών επιθέσεων εναντίον του λαού των Φιλιππίνων με τη μορφή του προσχηματικού «πολέμου κατά των ναρκωτικών», του πολέμου εναντίον του λαού Μόρο και του αντεπαναστατικού πολέμου εναντίον των δημοκρατικών, προοδευτικών, πατριωτικών και επαναστατικών δυνάμεων. Ο Ντουτέρτε και τα τσιράκια του στο Κογκρέσο ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νόμο ATL (anti-terrorism law), ο οποίος παραβιάζει κατάφωρα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Με την υποκίνηση του Ντουτέρτε, οι αντιδραστικές ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι ένοπλοι πράκτορες επιτέθηκαν βάναυσα στις εθνικές δημοκρατικές δυνάμεις. Οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργιάζουν. Ο Ντουτέρτε έχει κερδίσει τη διεθνή ανυποληψία ως ένας αιμοδιψής φασίστας τύραννος. Τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τον προσχηματικό πόλεμο κατά των ναρκωτικών ερευνώνται τώρα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Σε αντάλλαγμα για υποσχέσεις δανείων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, που περιλαμβάνουν σκανδαλώδεις κυβερνητικές συμβάσεις, το καθεστώς Ντουτέρτε παρέδωσε ξεδιάντροπα την κυριαρχία της χώρας στην Κίνα, επιτρέποντάς της να διεκδικήσει γη, να κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να αναπτύξει τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της σε περιοχές εντός των χωρικών υδάτων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων. Αρνήθηκε σκόπιμα να διεκδικήσει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών (UNCLOS) και βάσει της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2016 υπέρ των Φιλιππίνων έναντι της Κίνας. Ο Ντουτέρτε είναι προδότης που συνεργάζεται με την Κίνα στη στρατιωτική της καταπάτηση και στην εκδίωξη των Φιλιππινέζων από τις δικές τους αλιευτικές περιοχές, με αποτέλεσμα τη μείωση των αλιευμάτων.

Ενώ υποκλίνεται στην Κίνα, ο Ντουτέρτε παραμένει ο αρχηγός του νεοαποικιακού πελατειακού κράτους υπό την ολόπλευρη πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ διαιωνίζουν την ηγεμονία τους κυρίως με τον έλεγχο, τη συνεχή κατήχηση, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την παροχή όπλων στις αντιδραστικές ένοπλες δυνάμεις. Ενώ οι Φιλιππίνες παραμένουν υπό τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική δύναμη στις Φιλιππίνες, η Κίνα έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τμήματα της άρχουσας τάξης χρησιμοποιώντας δωροδοκία, οικονομική συνεργασία και εισροή μεγάλων ποσών κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την κυρίαρχη επιρροή των ΗΠΑ.

Ο Ντουτέρτε προκάλεσε την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης του ημιαποικιακού και ημι-φεουδαρχικού συστήματος και τη χρεοκοπία της κυβέρνησης εφαρμόζοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές-διατάξεις του ΔΝΤ. Απελευθέρωσε περαιτέρω το εμπόριο και τις επενδύσεις εις βάρος των τοπικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των αγροτικών παραγωγών. Διέταξε την απελευθέρωση των εισαγωγών ρυζιού και χοιρινού κρέατος, εφάρμοσε φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έθαψε τη χώρα βαθιά στα βουνά του χρέους, σύναψε επαχθείς και σκανδαλώδεις συμβάσεις υποδομών, επέβαλε πρόσθετους φόρους στο λαό, προκάλεσε την ύφεση των μισθών και επέτρεψε μετατροπές χρήσεων γης μεγάλης κλίμακας.

Το καθεστώς Ντουτέρτε συνεχίζει να κακοδιαχειρίζεται την απάντηση της χώρας στην πανδημία Covid-19. Ανέθεσε σε στρατιωτικούς στρατηγούς αντί για ειδικούς σε θέματα ιατρικής να ηγηθούν των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η χώρα τέθηκε υπό καταπιεστικό λουκέτο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, κλείνοντας την παραγωγή, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Εν μέσω της πανδημίας, οι προσπάθειες για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας ήταν εξαιρετικά ελλιπείς. Ακόμα και τώρα, δεν υπάρχουν δωρεάν και μαζικές εξετάσεις, ούτε αξιόπιστο σύστημα εντοπισμού επαφών, γεγονός που επέτρεψε στις λοιμώξεις να εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια ενός και πλέον έτους. Η αποδέσμευση των επιδομάτων και των έκτακτων κονδυλίων για τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθυστέρησε κατά μήνες προκαλώντας σοβαρή αγωνία μεταξύ των ιατρών πρώτης γραμμής. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου αποκλεισμού, το καθεστώς διένειμε επιδοτήσεις που αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από ένα μηνιαίο μισθό, γεγονός που έσπρωξε εκατομμύρια οικογένειες στο κατώφλι της φτώχειας και της πείνας.

Η χώρα έχει ανεπαρκή εφοδιασμό σε εμβόλια. Μόνο λίγο πάνω από το 40% των Φιλιππινέζων (ή 46,95 εκατομμύρια από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου) έχουν εμβολιαστεί, αφήνοντας εκτός τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές. Με μόνο 1,34 εκατομμύρια να έχουν λάβει αναμνηστικά εμβόλια, η φθίνουσα αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει πρόβλημα, ιδίως με τις αναδυόμενες παραλλαγές που αποδεικνύονται πιο μολυσματικές. Εξακολουθεί να μην καταβάλλεται καμία σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών του συστήματος δημόσιας υγείας, ακόμη και με την εντολή της μείωσης του προϋπολογισμού για ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις που εμπλέκονται στο έργο της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση του αριθμού των καθημερινών νέων κρουσμάτων του Covid-19 από τον Νοέμβριο, η οποία μπορεί να αποδοθεί στους εμβολιασμούς καθώς και σε άλλους παράγοντες. Με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του Covid-19, οι φόβοι για ανεξέλεγκτη έξαρση των νέων λοιμώξεων στις Φιλιππίνες παραμένουν λόγω της έλλειψης προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει το σύστημα δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχουν προσπάθειες για την προώθηση της τοπικής παραγωγής εμβολίων ούτε υποστήριξη των Φιλιππινέζων επιστημόνων για την ανάπτυξη εμβολίων Covid-19, καθιστώντας τη χώρα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα εμβόλια. Κατά παράβαση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι αξιωματούχοι του Ντουτέρτε και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, ακόμη και όταν οι προμήθειες παραμένουν εξαιρετικά ανεπαρκείς. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κρατήσει μυστική την πατέντα και την τεχνολογία για την παραγωγή των πειραματικών εμβολίων. Αυτό δεν εξυπηρετεί καλά τις προσπάθειες να πειστούν οι άνθρωποι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και καθιστά την υποχρεωτική εφαρμογή τους μια αυταρχική πράξη. Συσκοτίζει επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και ότι υπάρχει έλλειψη προσπάθειας να πεισθούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι για τα εμβόλια.

Οι εκλογές του 2022 πρόκειται να αποκαλύψουν τις χειρότερες πτυχές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από πελατειακές σχέσεις, πολιτική του χρήματος, απάτη και εξαπάτηση. Τουλάχιστον επτά μεγάλα πολιτικά κόμματα διεκδικούν θέσεις-κλειδιά υποδεικνύοντας τον βαθύ διχασμό των κυρίαρχων τάξεων. Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν κατάφερε να σχηματίσει μια πλήρη λίστα για τη Γερουσία.

Ο Ντουτέρτε στοχεύει να διαιωνίσει τον εαυτό του και την πολιτική του δυναστεία στην εξουσία προκειμένου να συνεχίσει να συσσωρεύει πλούτο μέσω της διαφθοράς και να αποφύγει την έρευνα και τη δίωξη από το ΔΠΔ. Το σχέδιό του περιλαμβάνει τη νοθεία των εκλογών του 2022 για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων υπέρ των υποψηφίων που επέλεξε, με τον ίδιο τρόπο που οι εκλογές του 2019 ήταν νοθευμένες για να εγκαταστήσει τα τσιράκια του στη Γερουσία και την κάτω Βουλή του Κογκρέσου. Η μηχανή εξαπάτησης του Ντουτέρτε είναι στη θέση της, έχοντας διορίσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων της Επιτροπής Εκλογών και του «αυτοματοποιημένου συστήματος καταμέτρησης». Η επιλογή να επιβάλει μια απόλυτη φασιστική δικτατορία παραμένει στο τραπέζι και μπορεί να καταφύγει σε αυτήν εάν δεν μπορέσει να διαχειριστεί την πολιτική του συμμαχία προς όφελός του ή εάν δεν μπορέσει να αναχαιτίσει τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες τους επόμενους μήνες που οδηγούν στις εκλογές.

Η κυβερνητική κλίκα του Ντουτέρτε έχει εδραιώσει τη συμμαχία της με τους Αρρόγιο, Μαρκόζε και Εστράδα, σύμβολα της τυραννίας του αντιδραστικού συστήματος των Φιλιππίνων, οι οποίοι εκπροσωπούν τις πιο βίαιες και διεφθαρμένες κλίκες των κυρίαρχων τάξεων. Μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί τις συγκρούσεις τους σχετικά με τις ρυθμίσεις εξουσίας και την κατανομή των κυβερνητικών συμβάσεων, αν και ο Ντουτέρτε έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η κόρη του δεν επιλέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Η πιο εύπορη από αυτές τις κλίκες, οι Μαρκόζε, κυριαρχούν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μέσω του διδύμου προέδρου και αντιπροέδρου, του Φερδινάνδου Μάρκος του νεότερου και της Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο. Τεράστιες ποσότητες πόρων που λεηλατήθηκαν μέσα από τα συνολικά 20 χρόνια τυραννικής διακυβέρνησης των πατέρων τους χύνονται στην προεκλογική τους εκστρατεία. Σε μια επίδειξη προτίμησης προς την πιο βίαιη και διεφθαρμένη αντιδραστική κλίκα, ορισμένοι ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων παλαιών φίλων του στρατιωτικού νόμου, συσπειρώνονται πίσω από τον Μάρκος. Άλλοι μεγαλοαστοί κομπραδόροι, φοβούμενοι αντίποινα σε περίπτωση μιας δεύτερης δικτατορίας του Μάρκος, ρίχνουν επίσης κεφάλαια στην εκστρατεία του Μάρκος Τζούνιορ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της αντιπολίτευσης για το δίδυμο Μάρκος-Ντουτέρτε τίθεται από την αντιπρόεδρο Λένι Ρομπρέδο, υποψήφια πρόεδρο του Φιλελεύθερου Κόμματος. Η ίδια, ωστόσο, έχει επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τις εθνικές δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν αποδεδειγμένα μια εκλογική βάση τουλάχιστον αρκετών εκατομμυρίων ψήφων. Η ίδια δημιούργησε περαιτέρω αντιπάθεια των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τη NTF-Elcac (National Task Force to End Local Communist Armed Conflict: Εθνική Ομάδα Δράσης για τον Tερματισμό της Τοπικής Κομμουνιστικής Ένοπλης Σύγκρουσης) του Ντουτέρτε στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την υποστήριξη του στρατού. Μπορεί ακόμη να κερδίσει την υποστήριξη των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ενισχύοντας περαιτέρω την αντίθεσή της στο καθεστώς Ντουτέρτε και στην επιστροφή των Μαρκόζε, και παίρνοντας σαφή θέση για ελεύθερη διανομή της γης και εθνική εκβιομηχάνιση, για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, για τον τερματισμό της τακτικής της καμένης γης των AFP (Armed Forces of the Philippines: Ένοπλες δυνάμεις Φιλιππίνων), για αυξήσεις μισθών και τερματισμό των παράνομων συμβάσεων και για τη σοβαρή επιδίωξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το NDFP.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα εκατομμυρίων ατόμων κατά του διδύμου Μάρκος-Ντουτέρτε για να ανατρέψει το σχέδιο της κυβερνώσας κλίκας να νοθεύσει τις εκλογές του 2022. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αποκαλύψουν ξεκάθαρα τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, όταν αυτά νοθεύονται υπέρ των Μάρκος και Ντουτέρτε. Το ευρύ μαζικό κίνημα των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο να οργανώσει μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας προκειμένου να ματαιώσει και να νικήσει τα σχέδια των Ντουτέρτε για νοθεία των εκλογών, και σε περίπτωση κλοπής των Μάρκος-Ντουτέρτε, να αποτρέψει την εδραίωση της εξουσίας και να αμφισβητήσει τη βασιλεία του από την πρώτη μέρα μέχρι την απομάκρυνσή του.

Το καθεστώς Ντουτέρτε έχει διεξάγει έναν ανελέητο αντεπαναστατικό πόλεμο εναντίον των πατριωτικών, δημοκρατικών, προοδευτικών και επαναστατικών δυνάμεων στην απελπισία του να διατηρήσει το σάπιο σύστημα εξουσίας και να διαιωνιστεί στην εξουσία. Κάτω από το δόγμα της αντεπίθεσης και της «αντιτρομοκρατίας», οι φασίστες έχουν απλώσει ένα ευρύ δίχτυ καταστολής χτυπώντας προς όλες τις κατευθύνσεις και στοχεύοντας ευρέα τμήματα της κοινωνίας. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ενταθεί μετά την πανδημία της Covid-19, όπου ολόκληρη η χώρα τέθηκε υπό αστυνομικό και στρατιωτικό έλεγχο με το πρόσχημα της διαχείρισης της δημόσιας υγείας.

Η National Task Force (NTF)-Elcac, η πολιτικοστρατιωτική χούντα του Ντουτέρτε, λειτουργεί πλέον ως το νευραλγικό κέντρο της εκστρατείας κρατικής τρομοκρατίας του καθεστώτος. Κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, έχει βάλει στο κόκκινο ολόκληρες κοινότητες, νομικές οργανώσεις, προοδευτικούς, ομάδες πολιτών, δημοσιογράφους, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολιτικούς, ανθρώπους της εκκλησίας, καθώς και διεθνείς οργανισμούς.

Με τον ATL, η NTF-Elcac έχει θολώσει τα όρια μεταξύ ένοπλων μαχητών και αμάχων. Έχει υποβάλει ηγέτες και ακτιβιστές μαζικών οργανώσεων και κοινοτήτων σε σφαγές και εξωδικαστικές εκτελέσεις, παρακολουθήσεις, απαγωγές, βασανιστήρια, παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, απειλές και εκφοβισμό και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να αποσυνδέσουν τα συνδικάτα τους από τα εθνικά δημοκρατικά κέντρα του μαχητικού συνδικαλισμού. Έχει αναγκάσει τις οργανώσεις των αγροτών να διαλυθούν και να σχηματίσουν φασιστικές οργανώσεις που έχουν ξεκινήσει από τις AFP και που προσαρμόζονται στα συμφέροντα των εταιρειών εξόρυξης και των μεγάλων φυτειών.

Στην ύπαιθρο, οι AFP διεξάγουν έναν πόλεμο με στόχο αμάχους με το πρόσχημα του «προγράμματος υποστήριξης της κοινότητας» ή του «προγράμματος ανάπτυξης των barangay»* (χωριό, προάστιο ή γειτονιά), όπου οι κάτοικοι υφίστανται τις χειρότερες μορφές καταστολής. Παρακινούμενες από την υπόσχεση της NTF-Elcac για ₱20 εκατομμύρια ανά «εκκαθαρισμένο» barangay, οι μάχιμες μονάδες των AFP έχουν ξεσαλώσει στην «εκστρατεία παράδοσης» στα αγροτικά χωριά. Οι AFP επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο στις κοινότητες και χρησιμοποιούν τακτικές τρομοκρατίας που ενσταλάζουν φόβο στους πολίτες. Τα βασικά αστικά και πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων παραβιάζονται συστηματικά. Υποβάλλονται σε ατελείωτους εκφοβισμούς. Οι στρατιώτες εισέρχονται και ερευνούν τα σπίτια χωρίς ένταλμα. Οι κάτοικοι καλούνται επανειλημμένα σε στρατιωτικά στρατόπεδα για να «καθαρίσουν» τα ονόματά τους και υποβάλλονται σε πολύωρες ανακρίσεις. Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να «αναγνωρίσουν» τους γείτονές τους ως «υποστηρικτές του NPA» (New People’s Army: Νέος Λαϊκός Στρατός). Επιχειρησιακές μονάδες των AFP επιβάλλουν διατροφικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς. Οι αγρότες και οι εργάτες γης εμποδίζονται να εργαστούν στα χωράφια τους.

Οι AFP χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να τρομοκρατήσουν τους αμάχους και να αναγκάσουν τον λαό να υποκύψει στη στρατιωτική τους υπεροχή, παραβιάζοντας θρασύτατα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ορεινές περιοχές, αγροκτήματα και περιοχές που γειτνιάζουν με κοινότητες έχουν γίνει στόχοι βομβών 500 λιβρών που ρίχνονται από μαχητικά αεροσκάφη, ρουκετών που εκτοξεύονται από επιθετικά ελικόπτερα και βομβαρδισμών πυροβολικού. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι βομβαρδισμοί από το πυροβολικό είναι εκ φύσεως αδιάκριτοι και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων και καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των AFP έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις κοινότητές τους από τον τρόμο. Ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι τραυματίζονται σοβαρά από τους βομβαρδισμούς των AFP. Αρκετοί πολίτες έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του πανικού και του τρόμου. Οι βόμβες που έριξαν οι AFP έχουν προκαλέσει ζημιές σε αγροκτήματα και έχουν καταστρέψει δάση, τα οποία χρησιμεύουν επίσης ως πηγές τροφίμων, νερού, φαρμάκων και βιοπορισμού των αγροτών και των μειονοτικών πληθυσμών.

Η αυξημένη πολιτική και στρατιωτική καταστολή δείχνει την αυξανόμενη απελπισία του κυβερνώντος αντιδραστικού καθεστώτος να σταματήσει την ανάπτυξη του επαναστατικού ένοπλου αγώνα. Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων πέσος από τα χρήματα του λαού σπαταλώνται για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βομβών, ρουκετών, κανονιών, πυροβολικού, τυφεκίων και σφαιρών, καθώς και εντοπιστών GPS, καμερών παρακολούθησης και άλλου εξοπλισμού. Οι AFP έχουν υποσχεθεί να εντείνουν περαιτέρω τις στρατιωτικές επιθέσεις τους στους επόμενους μήνες με τις συχνά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τους για «συντριβή» του NPA πριν από το τέλος της θητείας του Ντουτέρτε.

Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι μάταιες. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες μονάδες του NPA υπέστησαν κάποιες απώλειες, η μεγάλη πλειοψηφία των αντάρτικων μονάδων του NPA κατέστησαν αναποτελεσματική την υπεροχή του εχθρού και αύξησαν με επιτυχία τη δύναμή τους και διεύρυναν τη βάση υποστήριξής τους.

Οι διαρκώς επιδεινούμενες κοινωνικές συνθήκες υποκινούν τις πλατιές μάζες του λαού των Φιλιππίνων να αντεπιτεθούν με κάθε μορφή αντίστασης. Καταφεύγοντας σε θρασείες κρατικές τρομοκρατικές επιθέσεις, το τυραννικό καθεστώς Ντουτέρτε ξεσηκώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν στον NPA, να διεξάγουν ένοπλο αγώνα και να βοηθήσουν στην προώθηση του λαϊκού πολέμου.

Επίμονη αντίσταση μπροστά στην αυξανόμενη καταστολή

Η κρίση του κυρίαρχου ημιαποικιακού και ημιφεουδαρχικού συστήματος δημιουργεί συνεχώς ανυπόφορες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης και οδηγεί το λαό των Φιλιππίνων όλο και περισσότερο στο δρόμο της επαναστατικής πάλης. Μπροστά στην επιδείνωση της κρατικής τρομοκρατίας, της διαφθοράς και της εθνικής προδοσίας υπό την τυραννία Ντουτέρτε, οι πλατιές μάζες είναι όλο και πιο αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα εθνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα και συμφέροντα και να προωθήσουν την υπόθεση της εθνικής δημοκρατίας.

Παρά τις βάναυσες αντεπαναστατικές τακτικές  του καθεστώτος Ντουτέρτε, ο λαϊκός πόλεμος συνεχίζει να προχωρά και να συσσωρεύει σταθερά δύναμη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συνεχείς μαζικές διαμαρτυρίες για την αποτυχημένη αντίδραση στη πανδημία, έλλειψη οικονομικής βοήθειας, περιπτώσεις διαφθοράς μεγάλης κλίμακας, δανεισμού μεγάλης κλίμακας, εκτοξευόμενες τιμές τροφίμων και καυσίμων, απελευθέρωση των εισαγωγών στο ρύζι και στο χοιρινό κρέας, φορολογικές περικοπές για τις μεγάλες εταιρείες, επαχθείς φόροι για τους πολίτες, απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, αύξηση του αριθμού των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυξανόμενα περιστατικά αεροπορικών βομβαρδισμών κλπ.

Τα στελέχη και οι αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων βρίσκονται στον πυρήνα της συνεχώς αυξανόμενης μαζικής αντίστασης ενάντια στην τυραννία του Ντουτέρτε και την (επιταχυνόμενη) πρόοδο της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης. Παρακλάδια και επιτροπές του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος συνεχίζουν να δημιουργούνται και να ενισχύονται τόσο σε πόλεις όσο και σε αγροτικές περιοχές. Τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται στην πρωτοπορία των λαϊκών δημοκρατικών μαζικών αγώνων και του ένοπλου αγώνα. Μαζί με τους Κόκκινους μαχητές του Νέου Λαϊκού Στρατού (NPA) και τις επαναστατικές δυνάμεις που συμμάχησαν με το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιππίνων, τα στελέχη του Κόμματος συνεχίζουν να επωμίζονται γενναία και θαρραλέα τα δύσκολα καθήκοντα της προώθησης της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης, ακόμη και μπροστά στη φασιστική αντιξοότητα και βαρβαρότητα.


Στην ύπαιθρο, o NPA συνεχίζει να διεξάγει λαϊκό πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Στρατιωτικής Επιτροπής, μαζί με στελέχη της Εθνικής Επιχειρησιακής Διοίκησης του NPA, παρέχουν στρατηγική ηγεσία στο NPA. Η τακτική ηγεσία ασκείται από τις περιφερειακές επιτροπές του Κόμματος και τις περιφερειακές επιχειρησιακές διοικήσεις του NPA σε 14 περιοχές και τις υποπεριφερειακές και μετωπικές επιχειρησιακές διοικήσεις τους.

Οι εθνικές και περιφερειακές επιχειρησιακές διοικήσεις του NPA παραμένουν άθικτες παρά τις αδιάκοπες τακτικές επιχειρήσεις μεγέθους μεραρχιών και ταγμάτων που πραγματοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις Φιλιππίνων (AFP). Στο Μιντανάο, όπου οι AFP έχουν αναπτύξει τις πιο βάναυσες μορφές καταστολής από το 2017, οι μονάδες του NPA προσαρμόστηκαν γρήγορα στις μεγάλης κλίμακας στρατηγικές επιθετικές επιχειρήσεις των AFP και εντατικοποιούν τη μαζική και τη στρατιωτική δουλειά. Συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη βαθιά υποστήριξη των αγροτικών μαζών και των μειονοτήτων Lumad, ειδικά καθώς τα ψέματα, η διαφθορά και η συμπαιγνία των AFP με εταιρείες εξόρυξης και φυτείες αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο. Τον περασμένο χρόνο, οι μονάδες του NPA είχαν επίσης ανατρέψει σημαντικές στρατηγικές επιθέσεις στις επαρχίες Cagayan, Ilocos Sur, Quezon, Camarines Norte, Masbate, άλλες επαρχίες Bicol, όπως και στα νησιά Mindoro, Palawan, Samar και Negros.

Σε όλη τη χώρα, οι μονάδες του NPA χρησιμοποιούν με μαεστρία αντάρτικες τακτικές διασκορπισμού, μετατόπισης και συγκέντρωσης, για να αποφύγουν την περικύκλωση του εχθρού και να χτυπήσουν τον εχθρό από τα νώτα ή από τα πλευρά του. Συνεχίζουν να εδραιώνονται, να στρατολογούν και να εκπαιδεύουν νέους κόκκινους μαχητές του NPA , να επεκτείνουν τα εδάφη τους και να αυξάνονται σε ισχύ. Σύμφωνα με την κατεύθυνση που έθεσε το Κόμμα, οι μονάδες του NPA έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη μαζική δουλειά προκειμένου να επεκτείνουν τις περιοχές δράσης του και να ματαιώσουν τις στρατηγικές επιθέσεις του εχθρού.


Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μονάδες μαζικής δουλειάς του NPA διεξήγαγαν επιτυχώς εκστρατείες για να βοηθήσουν τις μάζες να ξεπεράσουν τις άθλιες συνθήκες τους, ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από παράσιτα, καταρρακτώδεις βροχές, τυφώνες και σοβαρές πλημμύρες. Μαχητές του NPA κινητοποιούνται για να λειτουργήσουν ως ομάδες παραγωγής για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των αγροκτημάτων, τη φύτευση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών. Εκστρατείες για τη φύτευση λαχανικών και καλλιέργεια βολβών έχουν πραγματοποιηθεί για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση των προμηθειών τροφίμων και στην ανακούφιση των επιπτώσεων των lockdown στις κοινότητες. Οι κομματικές επιτροπές και οι μονάδες του NPA βοηθούν τις αγροτικές μάζες να οργανωθούν και να αυξήσουν την ικανότητά τους στη συνεταιριστική παραγωγή συγκεντρώνοντας τους πόρους και την εργατική τους δύναμη.


Ενόψει των απειλών των μολύνσεων από την Covid-19, μονάδες του NPA, μαζί με τοπικές μαζικές οργανώσεις και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, διεξάγουν εκστρατείες εκπαίδευσης σε αγροτικά χωριά για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να κατανοήσει τη φύση της πανδημίας, τα μέτρα δημόσιας υγείας για την πρόληψη της εξάπλωσής του και τη χρήση φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του και την ενθάρρυνση του εμβολιασμού σε περιοχές όπου είναι διαθέσιμος. Ταυτόχρονα, οι γιατροί του NPA έχουν δημιουργήσει μαζικές κλινικές για τη διεξαγωγή ελέγχων για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παροχή φαρμάκων για κοινές παθήσεις και την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, μικροχειρουργείων και άλλων ιατρικών υπηρεσιών.


Το κλείσιμο των σχολείων από πέρυσι και το «σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» έχουν αφήσει έξω πολλούς μαθητές με χαμηλό εισόδημα αστικών και αγροτικών σχολείων που είναι χωρίς χρηματοδότηση ή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές (διαδικτυακές) υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση των αναγκών των μικρών παιδιών, πολλοί μαχητές του NPA έχουν υπηρετήσει ως κοινοτικοί δάσκαλοι που πραγματοποιούν μαθήματα για μικρά παιδιά για να τα βοηθήσουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να τα βοηθήσουν στις εργασίες τους.


Σε παλιές και νέες περιοχές, μονάδες του NPA οργανώνουν τις βασικές μαζικές οργανώσεις εργατών, αγροτών, γυναικών, νέων και παιδιών. Αυτοί οι οργανισμοί δημιουργούν επιτροπές για την ανάληψη εθνικής δημοκρατικής εκπαίδευσης, στρατολόγησης, δημιουργίας κεφαλαίων και άλλων καθηκόντων. Ο NPA στρατολογεί και εκπαιδεύει κόκκινους μαχητές για τις μονάδες των λαϊκών πολιτοφυλακών του. Μαζικές οργανώσεις δημιουργούν τα σώματα αυτοάμυνάς τους για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στις κοινότητες και για να συντονιστούν με τις πολιτοφυλακές.


Κινητοποιώντας και βασιζόμενοι κυρίως σε φτωχούς χωρικούς και αγρότες, οργανώνονται μαζικές εκστρατείες για να επιδιωχθεί η μείωση του ενοικίου γης, η εξάλειψη της τοκογλυφίας, η αύξηση των μισθών των αγροτών, μείωση στις τιμές των λιπασμάτων και άλλων γεωργικών εισροών, οι δίκαιες τιμές της καλλιέργειας και άλλες αγροτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν ελάχιστο πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης. Σε περιοχές όπου ο NPA και οι τοπικές κομματικές οργανώσεις είναι αρκετά ισχυρές, πραγματοποιείται το (μέγιστο) πρόγραμμα διανομής γης.


Τα όργανα της πολιτικής εξουσίας ιδρύονται με τη σύγκληση κοινοτικών συνελεύσεων ή εκπροσώπων τοπικών μαζικών οργανώσεων για την εκλογή ή τον διορισμό αξιωματούχων της επαναστατικής επιτροπής του barrio* ή του χωριού και τη συγκρότηση των επιτροπών άμυνας, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και άλλων. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν δημιουργηθεί για να προωθήσουν μια πατριωτική, επιστημονική και μαζική κουλτούρα και να αυξήσουν τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα του λαού να πολεμήσει.


Ο NPA ενισχύεται με αλλεπάλληλα κύματα, επιτυγχάνοντας τη σωστή ισορροπία μεταξύ επέκτασης και ενοποίησης. Οι μπροστινές μονάδες του NPA διατηρούν μια δομή στρατιωτικής μονάδας για να επιτρέψουν στον εαυτό τους να αναπτύξει μαζικές διμοιρίες εργασίας κοντά στο κέντρο της στρατιωτικής μονάδας, ενώ περιοδικά μετατοπίζουν το κέντρο για να αποφύγουν την περικύκλωση του εχθρού, να επεκτείνουν περαιτέρω τις περιοχές των επιχειρήσεων και να πραγματοποιούν τακτικές επιθέσεις εναντίον αδύναμων και απομονωμένων μονάδων του εχθρού.


Ακόμη και όταν ο NPA επεκτείνει τις περιοχές δράσης του, διατηρεί στενούς δεσμούς με τις μάζες στις ενοποιημένες περιοχές του, ειδικά με τις μάζες σε περιοχές με έντονες εχθρικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο NPA συντονίζει στενά και βοηθά τις μάζες καθώς πολεμούν τα κατασταλτικά μέτρα που επιβάλλονται από τον εχθρό. Μονάδες του NPA οργανώνουν έγκαιρες τακτικές επιθέσεις για να τιμωρήσουν τις πιο βάναυσες μονάδες του εχθρού με στόχο να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους και να τις απομακρύνουν.


Οι επαναστατικές μάζες στην ύπαιθρο αντιτίθενται γενναία στη στρατιωτική προσπάθεια καταστολής του εχθρού. Ξεσηκώνονται για να αντισταθούν στη φασιστική κακοποίηση και τη διατάραξη της τοπικής ειρήνης και τάξης. Πολεμούν ενεργά και δημιουργικά την παρουσία του εχθρού στις κοινότητές τους μέσω ανοιχτών και διακριτικών διαμαρτυριών. Συνεχίζουν να ενισχύουν τις οργανώσεις τους και να διεξάγουν συναντήσεις και συνεδρίες μελέτης μακριά από την επιτήρηση του εχθρού. Συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς και να συντονίζονται με τις τοπικές μονάδες του NPA. Παρέχουν στον NPA έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του εχθρού. Σε ορισμένες κοινότητες, έχουν προσποιηθεί τους «παραδομένους» για να εφησυχάσουν τον εχθρό. Κάνουν τον εχθρό να πιστέψει ότι είναι «πληροφοριοδότες» αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται σε συντονισμό με τον NPA. Ο εχθρός κοροϊδεύει μόνο τον εαυτό του όταν ισχυρίζεται ότι οι μάζες «παραδίδονται» ομαδικά.


Ενόψει των αυξημένων εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της ηλεκτρονικής επιτήρησης, οι μονάδες του NPA έχουν προσανατολιστεί να υιοθετήσουν πολιτικές για την ενίσχυση των ελιγμών και των μεθόδων εργασίας των ανταρτών. Οι κόκκινοι μαχητές του NPA έχουν βαθιά κατανόηση της αρχής ότι «σημαντικοί είναι οι άνθρωποι και όχι τα πράγματα», όπως προτάθηκε από τον Πρόεδρο Μάο. Ο εχθρός μπορεί να έχει το ευδιάκριτο πλεονέκτημα όσον αφορά τα όπλα και τη δύναμη πυρός, αλλά δεν συγκρίνεται με την πολιτική υπεροχή του NPA. Με τη βαθιά υποστήριξη των μαζών, οι μονάδες του NPA κατάφεραν να κρατήσουν τον εχθρό κωφό και τυφλό στις κινήσεις και τις επιχειρήσεις του. Με την βαθιά γνώση του τοπικού εδάφους και το υψηλό επίπεδο πειθαρχίας, για να διατηρείται αόρατος φυσικά και ηλεκτρονικά, ο NPA καθιστά, ως επί το πλείστον, αναποτελεσματικά τα drones και τον εξοπλισμό επιτήρησης του εχθρού.

Η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων NPA έχει καταφέρει να αποφύγει τις λεγόμενες εστιασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις ή εχθρικές επιθέσεις και ματαίωσε το στόχο του εχθρού να δώσει αποφασιστικές μάχες. Το Κόμμα και ο NPA έχουν αντλήσει σημαντικά διδάγματα από τις τακτικές ήττες που υπέστησαν ορισμένες αντάρτικες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκλήθηκαν από βομβαρδιστικά επεισόδια του εχθρού, τα οποία οδήγησαν στο μαρτυρικό θάνατο πολλών μαχητών.


Ο NPA συνεχίζει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη τακτικών επιθέσεων σε διάφορα μέρη της χώρας, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε μονάδες των AFP που έχουν διαπράξει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρομοκρατικές ενέργειες. Μαζί με τους αγρότες και τις εθνοτικές μειονότητες, ο NPA συνεχίζει επίσης να λειτουργεί ως φύλακας του περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των εξορυκτικών εταιρειών, των φυτειών και άλλων ληστών και οικονομικών επιτιθέμενων.

Υπάρχει συνεχής αντίσταση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες γεωργικές πολιτικές, ιδιαίτερα στην απελευθέρωση των εισαγωγών ρυζιού, καθώς και στο λαθρεμπόριο άλλων γεωργικών προϊόντων που μειώνουν τις τιμές των αγροκτημάτων και αναγκάζουν δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε χρεοκοπία. Οι αγροτικές μάζες και οι εθνικές μειονότητες παλεύουν επίσης ενάντια στην άσκοπη μετατροπή των γεωργικών εκτάσεων από χρήση γης, την αρπαγή γης και την καταστροφή του περιβάλλοντος.


Οι αγροτικές μάζες, μαζί με τις μάζες των εργατών και των μισοπρολεταρίων, και άλλοι εργαζόμενοι κλάδοι έχουν επίσης οργανώσει διαμαρτυρίες κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, των φόρων στα πετρελαιοειδή και άλλων επαχθών φόρων, της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών, της απελευθέρωσης της αλιείας και εισαγωγής χοιρινού κρέατος και άλλες πολιτικές που επιδεινώνουν την καταπίεσή τους.


Εν μέσω της πανδημίας, οι αγώνες για την προώθηση της ευημερίας και των συμφερόντων διαφόρων τομέων ήταν αδιάκοποι σε όλη τη χώρα. Έγιναν συγκεντρώσεις με αιτήματα για οικονομική βοήθεια και επιδοτήσεις και την επέκταση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ζητώντας αυξήσεις μισθών και άλλα επιδόματα, έχουν πραγματοποιήσει διαδοχικές δράσεις διαμαρτυρίας.


Έχουν ξεσπάσει απεργίες των εργαζομένων και δράσεις διαμαρτυρίας με αίτημα υψηλότερους μισθούς και ασφάλεια εργασίας. Οι δάσκαλοι των δημόσιων σχολείων έκαναν επανειλημμένες διαμαρτυρίες ζητώντας αυξήσεις μισθών, υπερωρίες και πρόσθετα επιδόματα για την κάλυψη των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν για την προσαρμογή στο κλείσιμο των σχολείων. Οι μαθητές ξεσήκωσαν το λαό που οργισμένος απαιτούσε το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και εξέφρασαν τα συλλογικά τους αιτήματα στο πλαίσιο του συστήματος «μεικτής μάθησης». Οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς έκαναν επίσης διαμαρτυρίες για να ζητήσουν την επιστροφή των jeepney (ζωγραφισμένα λεωφορεία) στα δρομολόγια τους, την πτώση της τιμής των καυσίμων, την αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται στην κυβέρνηση και άλλα. Αυθόρμητες στάσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων-μικροεργολάβων για να διαμαρτυρηθούν για τις καταπιεστικές συνθήκες εργασίας που αυθαίρετα θέτουν οι φορείς παροχής υπηρεσιών.

Οι μαζικές δράσεις διαμαρτυρίας είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν ιδιαίτερα με τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών του λαού. Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων μαζών, αφενός, και των υψηλών γραφειοκρατών και μεγαλοκαπιταλιστών που συνεχίζουν να συσσωρεύουν πλούτο μέσω της διαφθοράς και των κυβερνητικών ρουσφετιών, από την άλλη, πυροδοτεί την οργή του λαού.

Μπροστά στην επιδεινούμενη πολιτική καταστολή, υπάρχει επίσης αυξανόμενη αντίσταση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και το φασισμό. Ο δρακόντειος αντιτρομοκρατικός νόμος του Ντουτέρτε ώθησε ένα ευρύ φάσμα δημοκρατικών δυνάμεων να συγκεντρωθούν και να απαιτήσουν την κατάργησή του. Υπάρχει επίσης ευρεία αντίθεση ενάντια στη NTF-Elcac και ισχυρό αίτημα για παύση της χρηματοδότησης και διάλυσή της. Έχουν οργανωθεί μαζικές δράσεις για να διαμαρτυρηθούν για το red-tagging (κόκκινηεπισήμανση: κακόβουλη μαύρη λίστα ατόμων ή οργανώσεων που επικρίνουν ή δεν υποστηρίζουν πλήρως τις ενέργειες μιας ενενεργεία κυβερνητικής διοίκησης στηχώρα), τις εξωδικαστικές δολοφονίες, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και την επ’ αόριστο κράτηση κάτω από πλαστές κατηγορίες. Ένας αριθμός ακτιβιστών, που συνελήφθησαν παράνομα και κατηγορήθηκαν ψευδώς χρησιμοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί από την αστυνομία, έχουν κερδίσει σημαντικές νομικές νίκες και έχουν αποφυλακιστεί.

Ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων είναι τώρα διατεταγμένο ενάντια στο εκλογικό συγκρότημα Μάρκος-Ντουτέρτε, ακόμη κι αν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ενιαία βάση. Οι νεαροί Φιλιππινέζοι αντιστέκονται ενεργά στην επιστροφή των Marcoses και στη διαιώνιση της πολιτικής δυναστείας Duterte, γνωρίζοντας καλά ότι διακυβεύεται το μέλλον τους. Υπάρχουν πολύ ισχυρές προοπτικές για να ξεσπάσει μια μαζική εξέγερση του λαού όπως το 1986 μετά την πλήρη αποκάλυψη της εκλογικής νοθείας του Ferdinand Marcos.


Οι επαναστατικές οργανώσεις που συμμάχησαν με το NDFP (National Democratic Front of the Philippines ) συνεχίζουν να επεκτείνονται και να ενισχύονται. Εν μέσω της αυξανόμενης φασιστικής καταστολής, η ανάγκη ενίσχυσης του παράνομου επαναστατικού κινήματος και της ένοπλης αντίστασης αποκρυσταλλώνεται στη συνείδηση ενός αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων.

Άμεσα καθήκοντα του Κόμματος

Το Κόμμα καθοδηγεί και διεξάγει τη λαϊκή δημοκρατική επανάσταση στις Φιλιππίνες για να κατακτήσει την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση. Ο βασικός στόχος είναι να απελευθερωθεί ο φιλιππινέζικος λαός από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, του φεουδαρχισμού και του γραφειοκρατικού καπιταλισμού, να ανατρέψει το νεοαποικιακό καθεστώς και την ταξική κυριαρχία των μεγαλοαστών κομπραδόρων και των μεγάλων ιδιοκτητών και να θέσει τέρμα στο ημιαποικιακό και ημιφεουδαρχικό σύστημα. Θα εγκαταστήσει μια λαϊκή, δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει την αναδιανομή της γης και την εθνική εκβιομηχάνιση, θα προωθήσει τη λαϊκή δημοκρατία, για να προετοιμάσει τις συνθήκες για τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση.

Το Κόμμα έχει πετύχει στο να υπερασπίσει και  δημιουργικά να εφαρμόσει τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό στις συγκεκριμένες συνθήκες των Φιλιππίνων. Έχει μετασχηματίσει την παγκόσμια θεωρία του προλεταριάτου σε μια ακατανίκητη υλική δύναμη. Το Κόμμα έχει οικοδομηθεί ως το προχωρημένο τμήμα του φιλιππινέζικου προλεταριάτου και έχει καθοδηγήσει την ανάπτυξη και το προχώρημα του επαναστατικού κινήματος τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Το Κόμμα έχει οικοδομήσει μια εξαιρετικά ενοποιημένη οργάνωση, ακολουθώντας πιστά τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, ή τη δημοκρατία καθοδηγούμενη και ενοποιημένη από συγκεντρωτική καθοδήγηση και συγκεντρωτισμό βασισμένο στη δημοκρατία. Η συλλογική καθοδήγηση ασκείται διά μέσου του συστήματος των επιτροπών. Εκλεγμένη από το 2ο Κομματικό Συνέδριο του 2016, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο και η Εκτελεστική Επιτροπή ενώνουν και καθοδηγούν ολόκληρο το Κόμμα στο επαναστατικό του εγχείρημα.

Το Κόμμα έχει πάνω από 150.000 μέλη και μια μαζική βάση που εκτείνεται σε εκατομμύρια λαού και στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Το Κόμμα έχει βαθιές ρίζες ανάμεσα στους εργάτες και τους αγρότες, καθώς και ανάμεσα στους μισοπρολετάριους και τους μικροαστούς διανοούμενους. Όλα τα κομματικά μέλη υποβάλλονται σε μια διαδικασία επαναστατικής αναμόρφωσης διά μέσου της μελέτης και της πρακτικής του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού και της κριτικής και αυτοκριτικής.  Το Κόμμα έχει παραγάγει έναν μεγάλο αριθμό από εξαίρετους κομμουνιστές και επαναστάτες μαχητές, ένας αριθμός εκ των οποίων έχει πληρώσει με την υπέρτατη θυσία για το σκοπό του προλεταριάτου και των καταπιεζόμενων τάξεων. Η μνήμη τους θα ζει για πάντα. Το Κόμμα θα συνεχίσει, για να καρπίσει η σπορά της δικής τους σκληρής δουλειάς και θυσίας. 

 Το Κόμμα ίδρυσε τον Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA) από μια διμοιρία Κόκκινων μαχητών το 1969 ως μια αρχική δύναμη για τη διεξαγωγή παρατεταμένου λαϊκού πολέμου σύμφωνα με τη στρατηγική της περικύκλωσης της πόλης από την ύπαιθρο. Ο NPA έχει οικοδομήσει μια μαζική βάση που απλώνεται σε εκατομμύρια φτωχούς εργάτες και αγρότες, διεξάγοντας αποφασιστικά την αγροτική επανάσταση σε συμφωνία με την κομματική επαναστατική καθοδήγηση για την αναδιανομή της γης.

Ο NPA έχει αυτοδύναμα αναπτυχθεί σε εθνικής εμβέλειας αντάρτικη δύναμη, επιχειρώντας σε περισσότερα από 110 αντάρτικα μέτωπα στο 90% των Φιλιππινέζικων περιοχών. Ο NPA μεγάλωσε ταχύτατα στα 14 χρόνια της ένοπλης αντίστασης στο στρατιωτικό νόμο του Μάρκος και υπερνίκησε τις στρατιωτικές επιθέσεις 6 προέδρων από το 1986. Το Κόμμα και ο NPA επιτίθεται για να ανατρέψει τις μάταιες διακηρύξεις του Ντουτέρτε για διάλυση της ένοπλης αντίστασης πριν το τέλος της θητείας του, τον επόμενο χρόνο.

Η Κεντρική Επιτροπή έθεσε στόχο να ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις του ανεπτυγμένου σταδίου της στρατηγικής άμυνας και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του λαϊκού πολέμου, διεξάγοντας εκτεταμένο και έντονο ανταρτοπόλεμο σε μια συνεχώς διευρυνόμενη και ενδυναμωμένη μαζική βάση.

Το Κόμμα πρέπει να αξιολογήσει το τωρινό 5-χρονο πλάνο. Οι ηγετικές κεντρικές και περιφερειακές επιτροπές του Κόμματος πρέπει να συνοψίσουν τα επιτεύγματα και να επισημάνουν τις αδυναμίες στην υλοποίησή του. Θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από ανεπτυγμένες εμπειρίες, καθώς και από αποτυχίες.

Με τον ίδιο τρόπο που το Κόμμα αντιστάθηκε στις ολοκληρωτικές στρατηγικές επιθέσεις της δικτατορίας του Μάρκος, έχει επίσης αντισταθεί στις πιο βίαιες επιθέσεις, για πάνω από πέντε χρόνια, κάτω από τη φασιστική τυραννία  Αμερικανών-Ντουτέρτε. Οι ηγετικές επιτροπές του Κόμματος έχουν πετύχει να διατηρήσουν, να δυναμώσουν και να εξαπλώσουν τις επαναστατικές δυνάμεις, κάτω από την καθοδήγησή τους. Πρέπει να δείξουμε προσοχή στην ανάπτυξη των εσωτερικών παραγόντων, οι οποίοι επιτρέπουν στο Κόμμα, τον NPA και στο ενιαίο μέτωπο να μεγαλώνουν σε δύναμη στα περισσότερα τμήματα και να ξεπερνούν αυτούς τους παράγοντες που προκαλούν τη στασιμότητα ή την αποδυνάμωση σε άλλα τμήματα.

Το Κόμμα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις κοπιαστικές πολιτικές και στρατιωτικές μάχες τους μήνες που έρχονται, καθώς ο εχθρός διενεργεί πλήρους ισχύος στρατιωτικές επιθέσεις και ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στο λαό και μέσα στη μάταιη ελπίδα του να συντρίψει τη λαϊκή δημοκρατική επανάσταση.

Από τη μία πλευρά, το Κόμμα και οι επαναστατικές δυνάμεις δεν εκφοβίζονται από την όψη της δύναμης του εχθρού, γνωρίζοντας απόλυτα ότι πίσω από το θωρακισμένο κέλυφος βρίσκεται ο σάπιος πυρήνας του βαθιά περιφρονημένου και αποκηρυγμένου κυρίαρχου συστήματος της καταπίεσης και εκμετάλλευσης, της διαφθοράς, της προδοσίας και της κρατικής τρομοκρατίας. Από την άλλη, πρέπει διεξοδικά να μελετήσουμε τη δύναμη του εχθρού και να καθορίσουμε τις μεθόδους για να ματαιώσουμε τους στόχους του. Τα κομματικά στελέχη και οι επαναστάτες είναι έτοιμοι να υπερνικήσουν τις τάσεις τού να δείχνουμε άνετοι και βολεμένοι και να κάνουμε τις μεγάλες και μικρές θυσίες που είναι αναγκαίες, για να προχωρήσουμε τη λαϊκή επαναστατική αντίσταση.

Πρέπει να αντισταθούμε στην αυξανόμενη βιαιότητα του καθεστώτος Αμερικανών-Ντουτέρτε, καθώς εφαρμόζει την κρατική τρομοκρατία, ώστε να αναγκάσει το λαό να υποταχθεί στη δύναμή του. Το πρόβλημα της δημόσιας υποκαταγραφής των στρατιωτικών παραβιάσεων και καταστρατηγήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει αποφασιστικά να
λυθεί. Πρέπει να ενταθούν οι εκστρατείες για την πλήρη αποκάλυψη και καταδίκη κάθε περίπτωσης εκφοβισμού, παράνομων ερευνών, παραβιάσεων κατοικίας, παρανόμων συλλήψεων, αρπαγών, εξαναγκασμένων «παραδόσεων» και εξωδικαστικών δολοφονιών, ειδικά μεταξύ των χωριών που στριμώχνονται με πρόσχημα την κάλυψη των «κοινοτικών προγραμμάτων υποστήριξης» ή του «barangay αναπτυξιακού προγράμματος» των ΕΔΦ.  Πρέπει να διεξαχθεί μια καμπάνια για να σηκώσουμε την απαίτηση του να μπει ένα τέλος στον αδιάκριτο εναέριο βομβαρδισμό, στο σφυροκόπημα και το βομβαρδισμό του πυροβολικού που έχει στόχο να τρομοκρατήσει το λαό με μια αναίσχυντη καταπάτηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το Κόμμα πρέπει να εκμεταλλευτεί την όξυνση της πολιτικής κρίσης του κυρίαρχου συστήματος και την απομόνωση του καθεστώτος Αμερικανών-Ντουτέρτε. Η κρίση προβλέπεται να ξεσπάσει ανοιχτά τους επόμενους μήνες με τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές. Οι προσπάθειες να νοθέψει την  αυτόματη μέτρηση των ψήφων υπέρ της κυρίαρχης κλίκας του Ντουτέρτε πρέπει να εκτεθούν πλήρως. Το πιο πλατύ δυνατό φάσμα δυνάμεων ενάντια στο καθεστώς Ντουτέρτε πρέπει να συσπειρωθεί σε ένα ευρύ ενιαίο μέτωπο. Οι συνωμοσίες του Ντουτέρτε για να διαιωνίσει τον εαυτό του στην εξουσία, είτε διά μέσω νοθείας στις εκλογές είτε κηρύσσοντας μια ανοιχτά φασιστική δικτατορία, πρέπει να ανατραπούν μέσα από μαζικές διαδηλώσεις στο δρόμο.

Πρέπει ακούραστα να ξεσηκώσουμε, οργανώσουμε, κινητοποιήσουμε το λαό μαζικά και με όλες τις μορφές της ένοπλης και της μη-ένοπλης αντίστασης. Πρέπει αποφασιστικά να αναλάβουμε την πρωτοβουλία, να ετοιμάσουμε το λαό και να προωθήσουμε τους αγώνες του για να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές περιστασιακές μεταβολές που θα έρθουν από τους σπασμούς του κυρίαρχου συστήματος.

Τα επόμενα χρόνια, το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να κάνει απόπειρες για να δυναμώσει το ίδιο ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί στον αγώνα του φιλιππινέζικου λαού για να διώξει το φασιστικό καθεστώς Αμερικανών-Ντουτέρτε και να προχωρήσει μπροστά τη λαϊκή δημοκρατική επανάσταση.

Το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να ατσαλώνεται το ίδιο ιδεολογικά μελετώντας τον Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό για να δυναμώσει τη θέση της εργατικής τάξης και την οπτική όλων των μελών και στελεχών, την κατανόηση της ιστορικής αποστολής τού προλεταριάτου και των καθηκόντων τής καθοδήγησης της νέας δημοκρατικής επανάστασης στις Φιλιππίνες.

Τα τρία επίπεδα των μαθημάτων του Κόμματος πρέπει να αναπτυχθούν σθεναρά και ενεργητικά, ακόμα και αν επωμιζόμαστε τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα της προπαγάνδας και της κινητοποίησης. Το κάθε κομματικό τμήμα και επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι σε έναν υπεύθυνο ή σε μια επιτροπή έχει ανατεθεί η μορφωτική δουλειά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι βιβλία και άρθρα γίνονται προσβάσιμα, σε ηλεκτρονική ή φυσική μορφή, για διάβασμα και συζήτηση σε όλα τα επίπεδα.

Τα κομματικά στελέχη και οι επιτροπές του κόμματος πρέπει να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την κατανόησή τους για τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό διενεργώντας κοινωνική έρευνα για να εξακριβώσουν τις ειδικές συνθήκες και προβλήματα των μαζών, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη και τις αδυναμίες τους, μαθαίνοντας τον εχθρό και σχεδιάζοντας πλάνα για να ανεβάσουν το επίπεδο της δουλειάς μέσα από τη σκοπιά της καθοδήγησή τους. Όλες οι κομματικές επιτροπές πρέπει συνειδητά και συστηματικά να εφαρμόσουν τη διαλεκτική υλιστική μέθοδο ανάλυσης για εξαγωγή παρατηρήσεων και συμπερασμάτων από γεγονότα και για ανέβασμα του επιπέδου της επαναστατικής δράσης από το ένα επίπεδο στο επόμενο.

Όλες οι κομματικές επιτροπές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι συχνές συναντήσεις γίνονται για να χτιστεί η συλλογική θέληση των στελεχών και των αγωνιστών. Πρέπει να οργανώνουν συσκέψεις αξιολόγησης και συνόψισης και συναντήσεις κριτικής και αυτοκριτικής. Συσκέψεις στελεχών για τον έλεγχο της δουλειάς πρέπει να οργανώνονται περιοδικά για να ανταλλάσσονται εμπειρίες με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου της δουλειάς τους. Οι ηγετικές επιτροπές πρέπει να παίρνουν περιοδικές και ειδικές ανακοινώσεις από όλες τις υπαγόμενες σε αυτές επιτροπές και έγκαιρα να διανέμουν κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες. Όλες οι συναφείς πληροφορίες πρέπει να μεταφέρονται στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δυναμώσουμε τους δεσμούς του Κόμματος σαν το κλειδί που θα ανεβάσει την ικανότητα του Κόμματος να καθοδηγεί τις μάζες στους μαζικές αγώνες τους. Στρατολόγηση νέων στελεχών από όλες τις γραμμές των προωθημένων μαζικών ακτιβιστών πρέπει να διενεργείται συστηματικά και αδιάκοπα. Κάθε κομματικό τμήμα και οι ηγετικές επιτροπές κάθε περιοχής πρέπει να έχουν στόχο να οικοδομήσουν πολυάριθμα κομματικά παραρτήματα σε κάθε δοσμένη χρονική περίοδο για να διασφαλίσουν τη σταθερή εξάπλωση του Κόμματος. Το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να εγκαθιστά και να δυναμώνει τις επαναστατικές μαζικές οργανώσεις για να οικοδομήσει την ενότητα του λαού γύρω από την τάξη τους και των ταξικών τους συμφερόντων, καθώς και γύρω από θέματα με ευρύτερη ή ειδική φύση.

Διαφορετικές μορφές συσχετισμών μπορούν να δημιουργηθούν ως τρόπος προσαρμογής στη συγκεκριμένη κατάσταση σε μια τοποθεσία. Πρέπει να έχουμε στόχο να οικοδομήσουμε κομματικά παραρτήματα σε όλους τους μεγαλύτερους εργατικούς θύλακες και στρατηγικές βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες, στα ορυχεία και στις φυτείες, στα πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς χώρους, στα γραφεία, τους τομείς, τα ιδρύματα, τις κοινότητες κλπ. Το Κόμμα πρέπει να επωφεληθεί από τις συνθήκες για να προκαλέσει μια μεγάλη ανάπτυξη στη δύναμη του εργατικού κινήματος στην πρωτεύουσα και στα επαρχιακά αστικά κέντρα.

Το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την προπαγανδιστική δουλειά με σκοπό να αντιμετωπίσει τα αντικομμουνιστικά ψέματα και την παραπληροφόρηση με την οποία οι φασίστες αντιδραστικοί ζηλωτές κατακλύζουν τα ΜΜΕ και τα social media. Πρέπει σθεναρά να προωθήσουμε το πρόγραμμα για μια λαϊκή δημοκρατική επανάσταση και την κομματική ανάλυση για τα σημαντικά εθνικά και τοπικά ζητήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προπαγανδίζουμε τον Ang Bayan και όλες τις επαναστατικές εκδόσεις και να παράγουμε άλλες μορφές προπαγάνδας ώστε να φτάσουμε στα εκατομμύρια των πλατειών μαζών και να ανεβάσουμε τη συνείδηση και τη μαχητικότητά τους. Όλα τα κομματικά στελέχη και οι ακτιβιστές πρέπει ακούραστα να υπηρετούν ως στρατιώτες του προπαγανδιστικού στρατού για την εθνική δημοκρατία.

Το Κόμμα πρέπει να οικοδομήσει το πιο πλατύ δυνατό αντιφασιστικό ενιαίο μέτωπο ως το κλειδί για την κινητοποίηση των εκατομμυρίων του λαού ώστε να ανατραπούν οι σκευωρίες του καθεστώτος Αμερικανών-Ντουτέρτε για να διαιωνίσει την τυραννία του, τη διαφθορά του και την προδοσία του διά μέσου της κρατικής τρομοκρατίας και της απάτης. Το Κόμμα και οι πλατιές δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ανατρέψουν το σενάριο να νοθευτούν οι εκλογές του 2022 με σκοπό να εγκατασταθούν τα τσιράκια του Μάρκος-Ντουτέρτε ή κάθε άλλος αντιδραστικός υποψήφιος που θα κάνει το έργο του Ντουτέρτε.  Ένα κίνημα για να μπλοκαριστεί η πλήρης παλινόρθωση των οπαδών του Μάρκος πρέπει να αναπτυχθεί, ειδικά ανάμεσα στη φιλιππινέζικη νεολαία. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μαζικές διαμαρτυρίες που θα προωθήσουν τα επιτακτικά αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά, οικονομικές επιδοτήσεις και άλλα κοινωνικά βοηθητικά μέτρα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει τους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς και αντιφασιστικούς αγώνες στις πόλεις και να συνδέει αυτούς με τους αντιφεουδαρχικούς και αντιφασιστικούς αγώνες στην ύπαιθρο. Το αγροτικό κίνημα πρέπει να στοχεύει στο να κινητοποιεί τις μάζες σε μεγάλους αριθμούς, θέτοντας μπροστά τα άμεσα αιτήματα για το τέλος της εισαγόμενης φιλελευθεροποίησης, της αλλαγής χρήσης της γης και της αρπαγής της γης, για δίκαιες τιμές στα αγροκτήματα, επιδοτήσεις της παραγωγής, ακύρωση των δανείων στις χτυπημένες από την καταστροφή περιοχές κλπ.

Το Κόμμα πρέπει να συνεχίσει να καθοδηγεί τον NPA στη διεξαγωγή του εκτεταμένου και του έντονου ανταρτοπόλεμου, σε μια ολοένα διευρυνόμενη και ενισχυόμενη μαζική βάση. Η μαζική βάση του NPA πρέπει να εξαπλωθεί και  να ενοποιηθεί θέτοντας μπροστά την αγροτική επανάσταση με μια μαζική κλίμακα για να θέσει επί τάπητος τα μακροπρόθεσμα και τα άμεσα αιτήματα των αγροτικών μαζών.

Πρέπει να στοχεύουμε στην εξάπλωση των αντάρτικων μετώπων και να οικοδομήσουμε νέα αντάρτικα μέτωπα και υποπεριφερειακές περιοχές για να διευρυνθούν οι περιοχές που επιχειρεί ο NPA, ώστε να ανατραπούν οι εχθρικές τακτικές και η εκστρατεία τους να περικυκλωθούν και να ισοπεδωθούν τα τμήματα του NPA, και να εμπλακούν σε αποφασιστικές μάχες. Οι καθοδηγητικές επιτροπές του Κόμματος και οι διοικητές του NPA πρέπει να τελειοποιήσουν την ικανότητά τους να εξισορροπούν την παράταξη των στρατευμάτων για εξάπλωση και ενοποίηση και για μαζική και στρατιωτική δουλειά. Οριζόντια εξάπλωση της μαζικής βάσης πρέπει να γίνεται σε αναλογία με την ενοποίηση και ενδυνάμωση των κομματικών παραρτημάτων και των τμημάτων του NPA. Πρέπει να διεξάγουμε πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση στα κομματικά στελέχη και στους Κόκκινους μαχητές του NPA και οι διοικητές πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους τα αυξανόμενα, κοπιαστικά καθήκοντα για να προωθήσουν με τόλμη την επανάσταση.

Πρέπει να στοχεύουν στο να επιλύσουν όλα τα εσωτερικά προβλήματα και να ξεπερνούν όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη της λαϊκής, δημοκρατικής επανάστασης. Πρέπει να ανεβάσουμε το επαναστατικό πνεύμα και την αποφασιστικότητα των κομματικών στελεχών, των Κόκκινων μαχητών και των μαζικών ακτιβιστών στην αντιπαράθεση με τον αυξανόμενα βίαιο και λυσσασμένο εχθρό.

Το Κόμμα πρέπει να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες για να δυναμώσει και να εξαπλώσει τους δεσμούς του με το διεθνές προλεταριάτο και τους υπόλοιπους καταπιεσμένους λαούς, να ενθαρρύνουν τη μελέτη του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού και την εφαρμογή του στις συγκεκριμένες συνθήκες των διαφορετικών χωρών και να προωθήσουν περισσότερο την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη τους με τις πλατιές δημοκρατικές, πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις που παλεύουν για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.Το Κόμμα πρέπει δραστήρια να μοιραστεί την εμπειρία του από τη διεξαγωγή της φιλιππινέζικης επανάστασης και να μάθει από τις προωθημένες εμπειρίες των επαναστατικών και άλλων κινημάτων εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης στον κόσμο.

Καθώς το Κόμμα τιμά την 53η επέτειο από την ίδρυσή του, γιορτάζουμε τα κατορθώματά μας, και ακόμα κοιτάμε μπροστά για να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια στο προχώρημα της λαϊκής δημοκρατικής επανάστασης σε άνευ προηγουμένου ύψη.


*Ένα barangay, που ιστορικά αναφέρεται ως barrio, είναι το μικρότερο διοικητικό τμήμα στις Φιλιππίνες και είναι ο εγγενής φιλιππινέζικος όρος για ένα χωριό, περιοχή ή περιφέρεια. Στις μητροπολιτικές περιοχές, ο όρος αναφέρεται συχνά σε μια γειτονιά εντός πόλης, ένα προάστιο ή μια προαστιακή γειτονιά.


* Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων που δημοσιεύτηκε στο ειδικό τεύχος της Ang Bayan, της 26ης Δεκεμβρίου 2021.

Η Ang Bayan (“Ο λαός”) είναι η επίσημη δεκαπενθήμερη έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων, που καθοδηγείται  από το Μαρξισμό-Λενινισμό-Μαοϊσμό. 

Η μετάφραση είναι από την αγγλική έκδοση της Ang Bayan https://cpp.ph/statements/frustrate-the-us-duterte-%e2%80%a8regimes-brutal-%e2%80%a8counterrevolutionary-war-%e2%80%a8surmount-all-obstacles-%e2%80%a8to-carry-forward-the-peoples-%e2%80%a8democratic-revoluti/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το