ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας προσπαθούν να μπαλώσουν όπως – όπως τις καθυστερήσεις και τα λάθη στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή 5 μήνες μετά τις εκλογές. Όμως, τα λάθη και τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο!… Μετά από τόσους μήνες ανακοινώθηκαν χτες οι πρώτοι πίνακες για τους διορισμούς στην ειδική με πολλά λάθη και παραλείψεις και γι΄ αυτό επανακοινοποιήθηκαν! Αυτοί είναι οι πίνακες του προσοντολογίου, δηλαδή, της πιο σκληρής και τιμωρητικής αξιολόγησης και της ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», που απαξιώνουν εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία, για να μην κατοχυρώνεται ουσιαστικά κανένα δικαίωμα. 

Επίσης, είναι απολύτως προβληματική η τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) της Ειδικής Αγωγής που συνέταξε το ΥΠΑΙΘ και ψήφισε η Βουλή στις 14/11. Το βάρος της ειδικής αγωγής, ιδιαίτερα στη β/βάθμια εκπ/ση, έχει σηκωθεί όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από αναπληρωτές συναδέλφους. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και ιδιαίτερα αυτή της ΝΔ, αντιλαμβάνονται το ζήτημα και εφαρμόζουν πολιτικές, σε συνδυασμό με τα διάφορα επιπλέον πωλούμενα προσόντα και τους πολλαπλούς τρόπους πρόσληψης των αναπληρωτών. Έτσι εν μέσω μνημονίων δεν ευνόησαν μια ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την χρειάζονται, αλλά έδρασαν καιροσκοπικά και οικοδόμησαν μια κατάσταση αδιαφανή, αντιτιθέμενων συμφερόντων, με πελατειακά χαρακτηριστικά. Πάνω σε αυτή τη λογική η τροπολογία:

  • Οδηγεί σε δραστική μείωση των οργανικών θέσεων στα σχολεία της β/βάθμιας κάτω από 300 μαθητές που είναι και τα περισσότερα, αλλά και στα πάνω από 300 που οδηγεί σε ανθρωποφαγία για μια θέση ανάμεσα στους μόνιμους και τους «όποτε» νεοδιοριζόμενους.
  • Δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες και μαθησιακά προβλήματα, ενώ δημιουργεί και καθεστώς ανισοτήτων μεταξύ των ειδικοτήτων. Οι οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν είναι πολύ λιγότερες από αυτές που απαιτούνται, ενώ πολλές φορές απορρίπτονται οι σχετικές αιτήσεις των σχολείων. Διεκδικούμεδημιουργία των ΤΕ χωρίς ύπαρξη κατώτερου ορίου, και ένας μαθητής αρκεί!
  • Οι μνημονιακοί διορισμοί ειδικής αγωγής θα φτάσουν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τους 1500 στη β/θμια από τους 4500 σ΄ όλη την εκπαίδευση.  Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ελάχιστοι, όταν υπάρχουν  1800 θέσεις ΣΜΕΑΕ και 3500 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας, που όμως, όλες θα πρέπει να έχουν ένα τμήμα ένταξης και δεν το έχουν, φυσικά… Αν προστεθεί σε αυτά και η παράλληλη στήριξη, βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.
  • Η σύσταση των όποιων οργανικών στα ΤΕ (περίπου 1350) είναι επίσης πολύ πίσω από τους αναπληρωτές που δουλεύουν φέτος στην ειδική: 2300 στη ΣΜΕΑΕ και τα ΤΕ και 1300 στην παράλληλη στήριξη. Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συσταθούν χιλιάδες ακόμα οργανικές και να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί η διάταξη, που δίνει αναδρομική ισχύ «για την εξέταση εμπρόθεσμων αιτήσεων μετάθεσης σχ. έτους 2018-2019» στη σύσταση των οργανικών στα ΤΕ. Παρόλα αυτά, σίγουρα οι μετατιθέμενοι  προηγούνται των μόνιμων διορισμών στην τοποθέτηση σε οργανική θέση. Απαιτούμε:

  • Να δοθούν οργανικές θέσεις στα Τμήματα ‘Ενταξης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών.
  • Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων ΤΕ.
  • Να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην ειδική και στην γενική εκπαίδευση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μονιμοποίηση όλων με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία!
  • Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά  δικαιώματα αναπληρωτών. Ίσα δικαιώματα με μόνιμους.
  • Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο, με δίχρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Όλοι, όλες στις πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις του Σαββάτου 23/11 στις 12μμ στην Αθήνα στα Προπύλαια και στην Θεσσαλονίκη στο άγαλμα Βενιζέλου για μαζικούς μόνιμους διορισμούς και για Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό σχολείο.                                                                                                

21-11-19

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το