Απολιθώματα αρχέγονων ζώων που βρίσκονταν στη Γη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν Κινέζοι και Αμερικανοί παλαιοντολόγοι επιστήμονες, στις όχθες του ποταμού Ντανσούι στην επαρχία Χουμπέι της νότιας Κίνας.

Τα απολιθώματα προέρχονται από τα πρώτα ζώα τα οποία έζησαν πριν από 490 έως 530 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για την τη λεγόμενη «Κάμβρια περίοδο», όπου όλα τα ζώα ζούσαν μέσα στη θάλασσα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 4.351 απολιθώματα από 101 αρχέγονα ζώα, εκ των οποίων 53 είναι τελείως άγνωστα στους επιστήμονες, ενώ εκτιμάται ότι θα βρεθούν και άλλα στο μέλλον.

Ορισμένα ζώα μοιάζουν με μέδουσες σχήματος καμπάνας, θαλάσσιες ανεμώνες, σπόγγους, αγκαθωτά σκουλήκια και «αρματωμένα» αρθρόποδα, αλλά το χαρακτηριστικό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες είναι οι καλοδιατηρημένες λεπτομέρειες, καθώς διακρίνονται χαρακτηριστικά της ανατομίας τους, όπως βράγχια, πεπτικό σύστημα και μάτια.

«Αποτελεί τεράστια έκπληξη να βρίσκει κανείς μια περιοχή με τέτοιο απίστευτο πλούτο απολιθωμάτων και με τόσο μεγάλη αναλογία ειδών τελείως άγνωστων στην επιστήμη», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Ρόμπερτ Γκέινς, καθηγητής του τμήματος γεωλογίας του κολεγίου Πομόνα της Καλιφόρνια.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science», στο οποίο αναφέρεται πως τα ευρήματα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα, ενώ παρόμοιας μορφής απολιθώματα δεν έχουν βρεθεί ξανά σε άλλο μέρος του πλανήτη.

Σημειώνεται πως παρόμοιες συλλογές απολιθωμάτων ζώων από την Κάμβρια περίοδο έχουν βρεθεί στις περιοχές Μπέρτζες Σέιλ του Καναδά, όπου η ηλικία του υπολογίζεται στα 508 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και στο Τσενγκτζιάνγκ της Κίνας, με ηλικία περίπου 518 εκατομμυρίων ετών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το