Mε προσχηματική έρευνα απαντάει η ΕΛ.ΑΣ. στην καταγγελία του Αρη Παπαζαχαρουδάκη για βασανισμό του στη ΓΑΔΑ στις 10 Μαρτίου 2021 από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που επί οκτώ ώρες του ασκούσαν σωματική και ψυχολογική βία. Λίγες μέρες μετά την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία, που δημοσιεύθηκε στην «Εφ.Συν.» στις 16 Μαρτίου («Μου είπαν “θα βιάσουμε μέχρι και το κουτάβι σου”»), η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κάλεσε σε κατάθεση τον καταγγέλλοντα, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τα βασανιστήριά του στον 12ο και 13ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ομως, δύο μήνες μετά και αφού ο ίδιος απέστειλε εξώδικο στη ΓΑΔΑ, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων επανήλθε ζητώντας του δεύτερη κατάθεση. Χθες ο Α. Παπαζαχαρουδάκης κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει σε θέατρο του παραλόγου.

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς ότι του επιδείχθηκαν φωτογραφίες από ταυτότητες περίπου 25 αστυνομικών και του ζητήθηκε να αναγνωρίσει τους βασανιστές του, παρόλο που έχει καταγγείλει ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του του φόρεσαν κουκούλα, μέσα από την οποία μπορούσε να διακρίνει να τον χτυπούν διαδοχικά πολλοί αστυνομικοί που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με φουλ φέις; Και όλα αυτά νυχτερινές ώρες, αφού μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ μετά τις 8 το βράδυ και τον οδήγησαν στα κρατητήρια του 7ου ορόφου τα ξημερώματα.

Για τους λόγους αυτούς ο Α. Παπαζαχαρουδάκης εξήγησε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι, για να μπορέσει να αναγνωρίσει τους δράστες, θα πρέπει να τους δει μπροστά του (και όχι σε φωτογραφίες, πόσο μάλλον σε φωτογραφίες ταυτότητας) προκειμένου να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά που μπόρεσε να διακρίνει με τον σωματότυπό τους και τη φωνή τους. Με τον τρόπο αυτό, και σε συνδυασμό με τα ονόματα των υπηρετούντων στην Αντιτρομοκρατική που είχαν βάρδια το επίμαχο διάστημα και όσων έχουν υπογράψει την έκθεση σύλληψής του, θα μπορούσε να είναι σύννομη η διαδικασία της αναγνώρισης.

Ομως η διαδικασία που ακολουθείται -τουλάχιστον έως τώρα- παραπέμπει σε δεκάδες ΕΔΕ που κατέληξαν στο συρτάρι, επειδή η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν οδήγησε σε ταυτοποίηση των δραστών αστυνομικών. Και, το κυριότερο, η διαδικασία έρχεται ως απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. στο εξώδικο που έχει λάβει από τον Α. Παπαζαχαρουδάκη, ο οποίος έχει γνωστοποιήσει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι σκοπεύει να μηνύσει τους βασανιστές του και έχει ζητήσει να του χορηγηθούν εγγράφως: α) τα στοιχεία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στις 7 το απόγευμα της 10ης Μαρτίου τον προσήγαγαν από την περιοχή της Δάφνης, β) τα στοιχεία των υπηρετούντων στην Αντιτρομοκρατική που είχαν υπηρεσία από την ώρα που προσήχθη μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, οπότε και μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του 7ου ορόφου, γ) τα στοιχεία όσων είχαν υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα στη Φρουρά Κρατητηρίων του 7ου ορόφου, του προϊσταμένου του τμήματος και όσων εκτελούσαν χρέη αξιωματικών υπηρεσίας, και δ) το υλικό καταγραφής της κάμερας του κελιού στο οποίο κρατήθηκε με τον αδελφικό του φίλο Ο.Μ., ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες πριν από τον Α. Παπαζαχαρουδάκη και έχει επίσης καταγγείλει πολύωρο βασανισμό του από την Αντιτρομοκρατική.

Ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης

Μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει απαντήσει στην εξώδικη δήλωση, ενώ χθες ο καταγγέλλων πληροφορήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμο το υλικό που κατέγραψε η κάμερα του κελιού του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και κάπου εδώ γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η αστυνομία θέτει προσκόμματα στο έργο της Δικαιοσύνης, επιλέγοντας να μη συμβάλει στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και αποκρύπτοντας τα στοιχεία των εμπλεκόμενων αστυνομικών ώστε να μην προχωρήσει η μήνυση. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού ο Αρης Παπαζαχαρουδάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη διαδικασία της μήνυσης, ακόμα και κατά αγνώστων δραστών αστυνομικών.

Αλλωστε η εξέλιξη της έρευνας ήταν προδιαγεγραμμένη από τις 16 Μαρτίου, όταν η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσε να χαρακτηρίσει «απολύτως ψευδή και ακραία δυσφημιστική για την αστυνομία» την καταγγελία του Αρη Παπαζαχαρουδάκη που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.», πριν καν η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αναλάβει, έστω για τα μάτια του κόσμου, να τη διερευνήσει.

«Προσπαθούν να μου μετακυλίσουν τις ευθύνες τους»

Άρης Παπαζαχαρουδάκης στην «Εφ.Συν.»

«Η Υπηρεσία που έχει αναλάβει να διερευνήσει ποιοι είναι οι βασανιστές μου μου ζητάει να κάνω τη δουλειά της. Και μάλιστα μέσα από άχρωμες φωτογραφίες παρελθόντων ετών. Πρόκειται για παραδοχή ανικανότητας ή σκόπιμη συγκάλυψη; Προσωπικά το εισέπραξα σαν μια τρικλοποδιά μέσα από την οποία επιχειρούν να δικαιολογήσουν την επικείμενη ατιμωρησία των αστυνομικών και ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μετακυλίσουν σε εμένα τις ευθύνες τους. Ομως, όσες φορές και αν μου πετάξουν το μπαλάκι, θα το γυρίσω πίσω διεκδικώντας μέχρι τέλους την τιμωρία τους, η οποία, ανεξάρτητα από το αν θα έχει τη βούλα του νόμου, είναι δεδομένη από τη στιγμή που έχει εμπεδωθεί στην κοινωνική συνείδηση τι σημαίνει αστυνομική βία. Γιατί η τιμωρία έρχεται από την ίδια την κοινωνία.

Πηγή: Γιώτα Τέσση -efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το