ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΕΡΓΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/1 στο Ηράκλειο συγκέντρωση και συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη αντιδραστική πολιτική   στο χώρο της Υγείας. Πολιτική  που επιβάλλει η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολίτικη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στη βάση των επιταγών της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε και των αξιώσεων της εγχώριας ολιγαρχίας για διόγκωση των κερδών των επιχειρηματιών της υγείας και  για αποψίλωση του λαού από κάθε δυνατότητα και δικαίωμα περίθαλψης και υγείας.

 Πρόκειται για  την πολιτική της  κυνικής και προκλητικής  απαξίωσης τόσο  των λαϊκών αναγκών της περίθαλψης, όσο και των βασικών εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ειδικότερα, αναβρασμός επικρατεί  τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, όπως και σε όλες τις περιφέρειες, από τα βάρβαρα μέτρα  της  διάλυσης των νοσοκομείων, των συγχωνεύσεων και  της υποστελέχωσης όλων των δημοσίων δομών της υγείας. Η πολιτική αυτή  έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν όλες οι κλινικές στο κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) –που θεωρητικά καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της Κρήτης, αλλά και  όλου του Νότιου Αιγαίου- να διαθέτει μία μόνο γιατρό(!) η παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρεθύμνου και συγχρόνως να ετοιμάζονται λουκέτα για τα μικρότερα νοσοκομεία του νομού Λασηθίου, με τα μέτρα των συγχωνεύσεων.Τα μέτρα  αυτά απειλούν με συγχωνεύσεις κλινικών  και το δεύτερο μεγάλο νοσοκομείο του Ηρακλείου, το Βενιζέλειο, ενώ οδηγούν καθημερινά σε παραιτήσεις τους εξουθενωμένους και ελάχιστους γιατρούς πολλών ειδικοτήτων.

Κορωνίδα για το ξέσπασμα της οργής του υγειονομικού προσωπικού αποτέλεσε η απαράδεχτη  και αυταρχική πολιτική του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος   έφτασε  στο απώτατο σημείο της  βάναυσης προσβολής της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του υγειονομικού προσωπικού, στέλνοντας το γιατρό εργασίας στα σπίτια  τριών νοσούντων από covid αναισθησιολόγων(!), για να αποδείξει τάχα ότι οι ασθενείς  γιατροί   ψεύδονται…  

 Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ξεπέρασε και αυτό το όριο της αστικής νομιμότητας, προκειμένου να συγκαλύψει την εγκληματική πολιτική της υποστελέχωσης,  θυμίζοντας άλλες μαύρες εποχές και ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλων των εργαζομένων στο χώρο του ΕΣΥ, οι οποίοι  βρίσκονται στο δρόμο των  μαζικών  και συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων εδώ και δεκαπέντε μέρες. Απόδειξη αποτελεί και το μαζικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο την προηγούμενη εβδομάδα που  ξεπέρασε τους χίλιους διαδηλωτές.

Στο Ηράκλειο τα σωματεία των υγειονομικών -και ειδικά του ΠΑΓΝΗ- αντιστάθηκαν στην πολιτική του αυταρχισμού  και της εμπορευματοποίησης της υγείας. Με συνεχείς στάσεις εργασίας και ανακοινώσεις κρατούν το θέμα ζεστό  στην επικαιρότητα, καλώντας παράλληλα  σε συστράτευση όλα τα σωματεία.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από το χώρο της ΕΛΜΕ  υποστήριξε τη συμμετοχή του σωματείου στη σύσκεψη των φορέων που έγινε την Τρίτη (18/1)  στο Εργατικό Κέντρο (Ε.Κ.Η).

Παρά τα προσκόμματα  που δημιουργεί στη λειτουργία του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ    η αρνητική στάση της  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ/ΔΙΚΤΥΟΥ απέναντι στην πρότασή μας για συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ,Σ του σωματείου,  η παράταξή μας  έδωσε τη  μάχη για τη λήψη απόφασης συμμετοχής και στήριξης του αγώνα των υγειονομικών.

Έτσι, παρευρεθήκαμε  ως εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, αλλά και της Αγωνιστικής Παρέμβασης και   της ΕΡΓΑΣ στο  Ε.Κ.Η, στηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στη διάλυση-ιδιωτικοποποίηση του ΕΣΥ,  καταδικάζοντας απερίφραστα τον αυταρχισμό της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους γιατρούς, αλλά και σε όλους τους πληττόμενους συναδέλφους στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Στη βάση αυτή, καταθέσαμε πρόταση  συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο και ψήφισμα ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, το οποίο   ψηφίστηκε πλειοψηφικά και  αποτέλεσε τη θέση της ΕΛΜΕ  στη σημερινή συγκέντρωση. Θέση την οποία αναπτύξαμε από το χώρο του μικροφώνου, καλώντας σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

Παρ/λα με το δικό μας  πανό  και  μπλοκ συμμετείχαμε στο κοινό συλλαλητήριο των μαζικών φορέων που οργανώθηκε με ευθύνη του σωματείου των  εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Στη συγκέντρωση αναδείχτηκαν τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της δημόσιας υγείας. Καταγγέλθηκε η αντιδραστική πολιτική της  διάλυσης και των υπολειμμάτων του ΕΣΥ και  του αυταρχισμού, αλλά συγχρόνως  ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι,  οπότε θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ πιο μαζικό Παγκρήτιο  συλλαλητήριο, για τη μαζικότητα του οποίου θα καταθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το