την Τσεχία καταργούν το ΦΠΑ στο βιβλίο, στην Ελλάδα αυξάνουν την συμμετοχή των εκδοτών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου 150%!

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη θέλει να είναι μια γιορτή του Βιβλίου, ένας τόπος συνάντησης των εκδοτών με το αναγνωστικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας

Ειδικά φέτος, με ευθύνη της κυβέρνησης, δια των εκπροσώπων της -Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ΔΕΘ-HELEXPO- ελήφθησαν αποφάσεις ερήμην των εκδοτών και των φορέων του Βιβλίου, που λειτουργούν ανασταλτικά στη συμμετοχή μεγάλου μέρους εκδοτών στη ΔΕΒΘ.

 O Εθνικός Φορέας Διοργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της χώρας (ΔΕΘ-HELEXPO) προχώρησε σε μία παράλογη και υπέρογκη αύξηση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στον κατάλογο της Έκθεσης (από 100 ευρώ +ΦΠΑ στα 250 ευρώ +ΦΠΑ, αύξηση 150%). Ή υπέρογκη αυτή αύξηση καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή πολλών μικρομεσαίων εκδοτών στην Έκθεση. Οι εκδότες με έδρα εκτός Θεσσαλονίκης έχουν να αντιμετωπίσουν -επιπλέον αυτής- αυξήσεις στα κόστη μετακίνησης, μεταφοράς εμπορευμάτων, διαμονής κλπ.… για μια Έκθεση τρεισήμισι ημερών.

Η ΔΕΘ-HELEXPO  επικαλείται για τη δικαιολόγηση της αύξησης τη «βιωσιμότητα» της Έκθεσης. Αν όντως υπάρχουν επιπλέον ανάγκες για τη διοργάνωση της Έκθεσης -η οποία χρηματοδοτείται τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης-  αντί της (εύκολης) επιλογής «χαρατσώματος» των εκδοτών, ΔΕΘ-HELEXPO και ΕΙΠ θα έπρεπε να ζητήσουν την κρατική αρωγή, η οποία για το βιβλίο είναι ανύπαρκτη.

Η επιτυχία της έκθεσης (πρέπει να) είναι συνυφασμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή Ελλήνων εκδοτών, διαφορετικά επιτυγχάνεται η «βιωσιμότητα» μιας Έκθεσης η οποία θα είναι ένα γεγονός που θα αφορά όλο και λιγότερους («η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε» κατά το γνωστό γνωμικό).

Η επίκληση και ο  παραλληλισμός της ΔΕΒΘ με εκθέσεις του εξωτερικού, από τους διοργανωτές, είναι έωλος καθώς μια σειρά παράγοντες τις διαφοροποιούν: Πληθυσμός πόλης που φιλοξενεί την Έκθεση, επισκεψιμότητα, διάρκεια έκθεσης, κρατική πολιτική στο βιβλίο κ.ά.

Τέλος, ενώ από τους κρατικούς φορείς επιδεικνύεται πρωτοφανής σπουδή για τη «βιωσιμότητα» της Έκθεσης, δεν επιδεικνύεται αντίστοιχος ζήλος για την επιτυχία της έκθεσης που προϋποθέτει τη συμμετοχή των εκδοτών και του αναγνωστικού κοινού. Οι δράσεις, για παράδειγμα, για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, δεν ανταποκρίνονται στην περίσταση. Υπάρχουν εκθέσεις που σύσσωμη η μαθητική κοινότητα επισκέπτεται την έκθεση (Βελιγράδι, με πάνω από 250.000 επισκέπτες), εκθέσεις που μπαίνουν 12 και περισσότερες γραμμές λεοφωρείων σε αυτές (Κάϊρο, 5.000.000 επισκέπτες!)… Παραδείγματα υπάρχουν πολλά σε όλο τον κόσμο…

Η ΠΟΕΒ, καλεί τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομίας, ΔΕΘ-HELEXPO  και το ΕΙΠ), να ενεργήσουν άμεσα, έστω και τώρα, να ανακαλέσουν την υπέρογκη αύξηση που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και ανησυχία στους εκδότες.

Η ΠΟΕΒ, καλεί τα αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού και Οικονομικών) να στηρίξουν το Βιβλίο.  Η ενίσχυση του Βιβλίου είναι ουσιαστικά στήριξη της γλώσσας, του πολιτισμού. Το βιβλίο, είναι φορέας πολιτισμού και μέσο δια βίου εκπαίδευσης και καλλιέργειας και μόνο ως τέτοιο δεν αντιμετωπίζεται από την επίσημη πολιτεία. Η ΔΕΒΘ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια κοινή εμπορική έκθεση, αλλά ως μια δράση για την ανάδειξη της αξίας του Βιβλίου.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΒ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το